Ponta, în Arabia Saudită: Principala problemă este lipsa de promovare, am cam dispărut după 1990

Autorităţile române vor încerca să convingă oamenii de afaceri din Arabia Saudită să investească în agricultură, sistemul sanitar, proiecte energetice şi imobiliare, principala problemă fiind lipsa de promovare a României în ultimii 25 ani în această ţară, a declarat premierul Victor Ponta.

367 afișări
Imaginea articolului Ponta, în Arabia Saudită: Principala problemă este lipsa de promovare, am cam dispărut după 1990

Ponta, în Arabia Saudită: Principala problemă este lipsa de promovare, am cam dispărut după 1990 (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

Şeful Guvernului se află într-un turneu în mai multe ţări din Golf, având joi întâlniri cu regele Arabiei Saudite, Salman Bin Abdulaziz Al Saud, şi cu ministrul saudit al Comerţului şi Industriei, Tawfig Fawzan Alrabiah.

La finalul întâlnirilor, Ponta a arătat că România poate colabora cu Arabia saudită şi în domeniul turismului medical, beneficiind încă de o imagine foarte bună prin ceea ce a însemnat Institutul Ana Aslan, dar numai dacă ofertele de transport şi cazare, care în prezent nu sunt adecvate anului 2015, vor fi mai bine promovate.

Un alt domeniu potenţial de colaborare dintre cele două ţări este cel militar, Arabia Saudită fiind al doilea mare cumpărător din lume de produse militare, cu condiţia ca industria românească de profil, din care o parte este rămasă în urmă din punct de vedere tehnologic, să fie capabilă să ofere ce îi este solicitat.

Ponta a precizat că i-a asigurat pe oficialii saudiţi că România susţine poziţia şi acţiunile Arabiei Saudite şi ale aliaţilor săi în regiune şi că speră ca relaţia politică bună să fie însoţită de o relaţie similară în sfera economică, arătând că în România sunt înregistrate doar 160-170 companii cu acţionariat saudit, faţă de cele 15.000 firme din Turcia prezente pe piaţa românească.

"Companiile din Arabia Saudită au investit în câteva ţări, în principal în Turcia, dar foarte puţin în România. Principala problemă este lipsa de promovare în ultimii 25 ani în această ţară şi în regiune, am cam dispărut după 1990", a spus Ponta.

Premierul efectuează, în perioada 30 aprilie-5 mai, un turneu în ţările arabe din Golf, respectiv în Arabia Saudită, Qatar, Kuweit şi Emiratele Arabe Unite, fiind prima vizită a unui prim-ministru român, de la stabilirea relaţiilor diplomatice, în Qatar şi Arabia Saudită, prima vizită la nivel de prim-ministru în ultimii 24 ani în Emiratele Arabe Unite (ultima vizită a avut loc în mai 1991) şi în ultimii 12 ani în Kuweit (ultima vizită a avut loc în iunie 2003).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici