Ponta le cere lui Băsescu, Boc şi parlamentarilor puterii să aplice măsurile PSD

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a adresat, luni, o scrisoare deschisă preşedintelui Traian Băsescu, premierului Emil Boc şi parlamentarilor PDL, UDMR şi independenţi care susţin Executivul, solicitându-le să preia şi să aplice planul de măsuri propus de PSD.

17 afișări
Imaginea articolului Ponta le cere lui Băsescu, Boc şi parlamentarilor puterii să aplice măsurile PSD

Ponta le cere lui Băsescu, Boc şi parlamentarilor puterii să aplice măsurile PSD (Imagine: David Nika/Mediafax Foto)

Ponta arată, în scrisoarea deschisă, că România este într-o situaţie fără precedent şi că trebuie luate rapid decizii pentru ca statul român să nu intre în incapacitate de plată.

Liderul PSD afirmă, totodată, că responsabilitatea pentru situaţia actuală aparţine în principal şefului statului, premierului şi parlamentarilor care susţin Guvernul, întrucât ei sunt cei care au avut şi au şi în prezent toate pârghiile de putere din România.

"Dumneavoastră, domnule preşedinte, aţi numit persoanele care să formeze guverne şi care să dea o direcţie guvernării în ultimii 6 ani. Aţi acceptat să prezentaţi, împreună cu actualul Guvern, date false privind atât situaţia exactă a economiei, cât şi perspectivele reale privind datoriile publice. Aţi tolerat folosirea banilor împrumutaţi de la FMI, precum şi de la bănci într-o modalitate care, în orice ţară normală, ar fi trebuit să ducă la răspunderea politică şi juridică a miniştrilor responsabili", precizează Ponta în scrisoarea deschisă.

El arată că PSD nu va accepta să fie solidar cu Traian Băsescu în "genocidul social" pe care îl promovează.

"Nu vom participa la nici o comisie gândită pentru a disipa răspunderea, câtă vreme ştim că există alte soluţii. Nu vom accepta să legitimăm o decizie cu care nu suntem de acord, în legătură cu care nu aţi consultat pe nimeni şi care va produce în România un dezastru social de proporţii", afirmă Ponta.

El afirmă, totodată, că PSD este singurul partid care a dus la bun sfârşit un acord cu FMI şi care poate oferi o alternativă la măsurile absurde propuse în acest moment şi solicită adoptarea a 10 măsuri propuse de PSD.

"Avem soluţii de ieşire din criză şi vi le oferim ca sprijin, din partea unui partid din opoziţie care înţelege să adopte o atitudine constructivă. Vă cerem să schimbaţi filosofia fiscală, să adoptaţi o abordare diferenţiată, atât în ce priveşte taxele şi impozitele (inclusiv TVA), cât şi în ce priveşte reducerile de salarii şi pensii. Vom propune un nou pachet de măsuri de relansare economică şi de protecţie socială a celor cel mai dur loviţi de criză. Şi, până atunci, vă solicităm adoptarea următoarelor 10 măsuri simple, clare, rapide, de colectare mai bună a taxelor şi de valorificare a fondurilor europene, care sunt la dispoziţia României", arată Ponta în scrisoarea deschisă.

În textul scrisorii deschise sunt cuprinse şi cele zece măsuri propuse de PSD, acestea referindu-se la profesionalizarea aparatului de colectare a taxelor, astfel încât acesta să colecteze bani pentru stat, nu pentru partid, direcţionarea colectării spre domeniile unde este marea evaziune, depolitizarea reală a administraţiei, acordarea de fonduri publice pe priorităţi reale, nu pe criterii politice, reducerea garanţiilor cerute companiilor la contractele publice, oprirea jafului "băieţilor deştepţi" din energie, scurtarea perioadei de evaluare a dosarelor pe fonduri europene, pornirea rapidă a tuturor programelor europene, acordarea, din nou, a facilităţilor pentru investitorii care vin în România să creeze locuri de muncă, reluarea subvenţionării agriculturii.

Ponta precizează, în textul scrisorii deschise, că PSD s-ar bucura ca aceste propuneri să fie preluate şi aplicate, menţionând că în acest sens înţeleg social-democraţii efortul comun depus pentru ieşirea din criză.

"Acestea sunt 10 măsuri simple, care pot îmbunătăţi situaţia actuală. Nu e însă uşor să fie aplicate. E nevoie ca dumneavoastră, Domnule Preşedinte, Domnule Prim-ministru şi Domnilor parlamentari, să gândiţi fiecare măsură nu ca fiind în avantajul dvs. şi al PDL, ci pentru România. Ne-am bucura ca aceste idei să fie preluate şi aplicate de mâine. Nu trebuie să le ţinem ascunse pentru când venim noi la putere. Aşa înţelegem efortul comun pe care trebuie să îl depunem cu toţii pentru ieşirea din criză", precizează Ponta.

El conchide, afirmând că PSD se va opune în stradă şi în Parlament măsurilor care vor produce şi mai multă suferinţă pensionarilor, celor cu venituri mici sau a celor fără şanse.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici