Ponta: Măsurile de modificare a Codului Fiscal sunt aberante, multe sunt inaplicabile

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, luni, după şedinţa BPN, că măsurile adoptate de modificare a Codului Fiscal sunt aberante, că multe dintre acestea sunt inaplicabile, el apreciind că nesiguranţa fiscală înrăutăţeşte situaţia economică a României.

13 afișări
Imaginea articolului Ponta: Măsurile de modificare a Codului Fiscal sunt aberante, multe sunt inaplicabile

Ponta: Măsurile de modificare a Codului Fiscal sunt aberante, multe sunt inaplicabile (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

"Măsurile adoptate de modificare a Codului Fiscal sunt aberante, iar multe dintre ele sunt inaplicabile. Această nesiguranţă fiscală nu face decât să înrăutăţească situaţia economică a ţării şi să ne pună într-o stare de inferioritate faţă de ţările din jur, care iau măsuri anticriză, care au o politică fiscală mult mai coerentă şi mai logică decât a României", a spus Ponta.

Guvernul a decis, miercuri, ca normele metodologice de aplicare a recentelor modificări la Codul Fiscal decise de Guvern, prin care a fost extinsă baza de impozitare, să nu fie deocamdată adoptate, ci prezentate în dezbatere publică de către Ministerul Finanţelor, urmând să fie aprobate luni.

Proiectul de norme, prezentat recent de MEDIAFAX, relevă că plata contribuţiilor individuale de asigurări sociale şi de asigurări pentru şomaj va fi impusă şi persoanelor cu venituri de natură profesională pentru care asigurarea în sistemul asigurărilor pentru şomaj este în prezent facultativă.

Prin modificările efectuate recent asupra Codului Fiscal, Guvernul a stabilit că orice venituri de natură profesională, altele decât cele salariale, se impozitează cu cota de impozit pe venit şi contribuţii individuale de asigurări sociale, asigurări sociale de sănătate şi asigurări de şomaj, baza de calcul la care se aplică aceste contribuţii fiind de cinci salarii medii brute pe economie.

Documentul stabileşte totodată că aceste contribuţii individuale de asigurări sociale şi de asigurări pentru şomaj se datorează şi în situaţia în care veniturile de natura profesională sunt realizate de persoane pentru care legea permite în prezent ca asigurarea în sistemul asigurărilor pentru şomaj să fie facultativă.

În acelaşi timp, persoanele care realizează venituri de natură profesională, pentru care se datorează contribuţii individuale de asigurări sociale, asigurări sociale de sănătate şi asigurări de şomaj, vor fi considerate ca asigurate obligatoriu în sistemul public de pensii şi al asigurărilor pentru şomaj.

Declaraţiile de asigurare în sistemul public de pensii şi în sistemul pentru şomaj trebuie depuse în termen de 30 zile de la data la care persoanele fizice cu venituri de natură profesională sunt considerate ca fiind asigurate obligatoriu, prin efectul legii, la casa teritorială de pensii şi, după caz, la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă judeţeană sau a municipiului Bucureşti din raza de domiciliu sau de reşedinţă a persoanelor asigurate. Declaraţiile de asigurare trebuie actualizate în termen de cinci zile lucrătoare de la data modificării cuantumului veniturilor de natură profesională, prin depunerea unei declaraţii pe proprie răspundere care să ateste noul cuantum al veniturilor profesionale realizate.

Persoanele care realizează venituri de natură profesională provenind din drepturi de autor şi drepturi conexe au obligaţia de a actualiza declaraţiile de asigurare până la data de 31 martie a anului, pentru anul anterior în care s-au realizat veniturile de natură profesională.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici