Ponta: Modificăm Legea Curţii Constituţionale. Judecătorii vor fi numiţi dintre cei de la ICCJ, nu politic

Premierul Victor Ponta a declarat, joi, răspunzând unei întrebări, că Legea de funcţionare a Curţii Constituţionale va fi modificată astfel încât în 2013 cele trei noi mandate vor fi preluate de judecători numiţi dintre cei de la ICCJ.

930 afișări
Imaginea articolului Ponta: Modificăm Legea Curţii Constituţionale. Judecătorii vor fi numiţi dintre cei de la ICCJ, nu politic

Ponta: Modificăm Legea Curţii Constituţionale. Judecătorii vor fi numiţi dintre cei de la ICCJ, nu politic (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax foto)

"Trebuie schimbat modul în care funcţioneză Curtea Constituţională. Trebuie ca cei nouă judecători să nu mai fie desemnaţi politic şi trebuie - aşa cum am spus când eram în opoziţie şi mă voi ţine de cuvânt - în 2013, când expiră trei mandate la Curte, să alegem judecători nu dintre oamenii politici, ci judecătorii de la ICCJ, care chiar să judece şi nu să aibă atitudini şi recunoştinţă faţă de cei care i-au propus acolo", a spus Ponta.

Întrebat dacă USL va modifica Legea de funcţionare a CC, Ponta a răspuns afirmativ.

"Da. Modul de selectare a judecătorilor la Curte, numărul şi atribuţiile acestora sunt în Constituţie. Dar eu cred că nu mai trebuie - vă daţi seama, în 2013 o să fie trei judecători. Ce facem, îi numim de la USL? I-am schimbat pe cei ai domnului Băsescu cu cei de la USL? Nu e bine. Haideţi să-i numim dintre judecătorii ICCJ şi în acest fel nu mai intervine factorul politic", a spus Ponta.

El a spus că CC s-a politizat şi că deciziile se iau cu un vot de 5 la 4.

"Cinci judecători citesc Constituţia într-un fel şi patru în alt fel? Înainte deciziile se luau prin consens, iar dacă era o opinie separată, era o excepţie", a spus Ponta.

Conform Constituţiei, Curtea Constituţională este garantul supremaţiei Constituţiei şi se compune din nouă judecători, numiţi pentru un mandat de 9 ani, care nu poate fi prelungit sau înnoit.

"Trei judecători sunt numiţi de Camera Deputaţilor, trei de Senat şi trei de Preşedintele României", prevede Constituţia.

Judecătorii Curţii Constituţionale aleg, prin vot secret, preşedintele acesteia, pentru o perioadă de 3 ani.

Curtea Constituţională se înnoieşte cu o treime din judecătorii ei, din 3 în 3 ani, în condiţiile prevăzute de legea organică a Curţii.

Legea fundamentală mai prevede că judecătorii Curţii Constituţionale trebuie să aibă pregătire juridică superioară, înaltă competenţă profesională şi o vechime de cel puţin 18 ani în activitatea juridică sau în învăţământul juridic superior. Funcţia de judecător al Curţii Constituţionale este incompatibilă cu oricare altă funcţie publică sau privată, cu excepţia funcţiilor didactice din învăţământul juridic superior. Judecătorii Curţii Constituţionale sunt independenţi în exercitarea mandatului lor şi inamovibili pe durata acestuia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici