Ponta: Nu înţeleg de ce PDL se opune uninominalului. Atâţia ani a făcut din acesta o temă importantă

Premierul Victor Ponta a declarat, marţi, că nu înţelege punctul de vedere al democrat-liberalilor legat de votul uninominal, respectiv de ce aceştia "se opun, după ce atâţia ani" au făcut din acesta "o temă atât de importantă a lor".

794 afișări
Imaginea articolului Ponta: Nu înţeleg de ce PDL se opune uninominalului. Atâţia ani a făcut din acesta o temă importantă

Ponta: Nu înţeleg de ce PDL se opune uninominalului. Atâţia ani a făcut din acesta o temă importantă (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Victor Ponta, coiniţiator, alături de Crin Antonescu, al modificării Legii electorale astfel încât candidatul situat pe primul loc în colegiu să meargă în Parlament, a precizat că noul Guvern susţine acest sistem.

"Din punctul nostru de vedere, este absolut necesară această modificare. Nu trebuie să mai avem situaţiile din 2008, care au fost atât de criticate de oameni care au câştigat votul electoratului şi au rămas acasă, fiind înlocuiţi de alţi colegi în Parlament", a spus el.

Liderul PSD a apreciat totodată că este "normal" ca UDMR să se opună introducerii acestui sistem de vot, pentru că pierde un număr de mandate, dar că nu înţelege poziţia PDL.

"Consider absolut anormală poziţia PDL, care până astăzi a făcut atât de multă campanie pentru vot uninominal şi astăzi i se opune. Dar, sigur, probabil că în acest moment deciziile în PDL sunt destul de greu de luat şi nu vreau să merg mai departe cu această critică. Chiar nu înţeleg punctul lor de vedere, de ce se opun, după ce atâţia ani au făcut o temă atât de importantă a lor din votul uninominal", a adăugat Ponta.

Întrebat de ce au dispărut din noua formă a legii prevederile referitoare la diminuarea numărului de parlamentari şi interzicerea migraţiei politice, Ponta a arătat că s-a făcut aceasta pentru a putea trece cât mai repede această lege.

"Nu avem timp, ştiţi foarte bine. Şi aşa suntem foarte întârziaţi. Trebuie, practic, acum în iunie să treacă şi de Camera Deputaţilor. Ori orice contestaţie suplimentară la Curtea Constituţională ar fi făcut, practic, imposibilă aplicarea legii", a precizat el.

Ponta a mai spus că USL îşi va îndeplini obiectivele politice de a reduce numărul de parlamentari şi de a combate migraţia politică. "Dar acum cel mai important era să avem un sistem de vot cât mai rapid implementat, după care, sigur, facem toate celelalte", a adăugat el.

Întrebat despre eventuale amendamente ce ar putea fi făcute atunci când proiectul de lege ajunge în dezbaterea Camerei Deputaţilor, Ponta a menţionat că singurele amendamente care vor fi susţinute sunt cele făcute de grupul minorităţilor naţionale. "Sunt amendamente care privesc doar alegerea celor 18 reprezentanţi ai grupului minorităţilor naţionale. Nu au legătură cu modul de alegere a restului parlamentarilor", a precizat el.

Senatorii au adoptat, marţi, legea USL care prevede câştigarea mandatelor de deputaţi şi senatori de către acei candidaţi care întrunesc cele mai multe voturi în colegiile în care candidează, în sistem uninominal majoritar.

Proiectul care modifică legea electorală astfel încât, la alegerile parlamentare, să câştige mandate de deputaţi sau senatori candidaţii care întrunesc cele mai multe voturi în colegiile în care candidează, în sistem uninominal majoritar, a fost adoptat cu 77 de voturi "pentru", 17 "abţineri" şi nouă voturi "împotrivă". PDL anunţase că se abţine la vot, iar UDMR a fost împotrivă. PDL anunţase că se abţine la vot, iar UDMR a fost împotrivă.

Propunerea legislativă pentru modificarea Legii 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului şi a Legii 67/2004 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, a Legii administraţiei publice locale, a Legii administraţiei publice locale 215/2001 şi a Legii 393/2004 privind Statutul aleşilor locali îi are ca iniţiatori pe copreşedinţii USL, Crin Antonescu ( PNL) şi Victor Ponta (PSD).

Iniţiativa legislativă a fost votată de Senat în calitate de primă Cameră sesizată şi va fi transmisă Camerei Deputaţilor, forul decizional.Liderul grupului PDL din Senat, Cristian Rădulescu a declarat, marţi, în cadrul dezbaterilor din plen la proiectul de lege privind votul uninominal pur, că acest sistem propus de liderii USL elimină orice fel de proporţionalitate în Parlament, astfel că PDL se abţine la vot.

Senatorul UDMR Marko Bela a declarat că formaţiunea pe care o reprezintă a fost singura care s-a opus de la început schimbării sistemului electoral iniţial, cel de până în 2004, precizând că, în opinia sa, toţi nutresc o iluzie privind introducerea în totalitate a votului uninominal în România.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici