Ponta: Nu o să obţinem nimic dacă ne ducem la Bruxelles predaţi. Băsescu are o poziţie de moliciune

Premierul Victor Ponta susţine că delegaţia României la Consiliul European trebuie să lupte pentru fiecare articol din proiectul de buget, spunând: "dacă ne ducem direct predaţi acolo şi spunem «da, facem cum spuneţi voi, numai să nu vă supăraţi pe domnul Băsescu», normal că nu obţinem nimic".

446 afișări
Imaginea articolului Ponta: Nu o să obţinem nimic dacă ne ducem la Bruxelles predaţi. Băsescu are o poziţie de moliciune

Ponta: Nu o să obţinem nimic dacă ne ducem la Bruxelles predaţi; Băsescu are o poziţie de moliciune

Premierul a declarat, miercuri, la Târgu Jiu, că are convingerea că discuţiile finale vor fi favorabile României, el menţionând că unul din cele mai controversate articole din proiectul de buget al Uniunii Europene va fi eliminat.

"Sunt în contact şi cu ministrul Orban şi cu cei de acolo. Faimosul articol 45 introdus de preşedintele Van Rompuy, prin care ni se tăiau bani pentru că în 2011 Guvernul de atunci nu a absorbit fonduri europene, cred că, de exemplu, acela va fi eliminat, ceea ce este deja o victorie. Trebuie luptat şi pentru celelalte", a spus premierul.

El a susţinut că delegaţia României trebuie să lupte pentru fiecare articol din proiectul de buget pentru ca ţara noastră să aibă în continuare măcar aceleaşi condiţii de a accesa fondurile europene.

"Dacă ne ducem direct predaţi acolo şi spunem «da, facem cum spuneţi voi, numai să nu vă supăraţi pe domnul Băsescu», normal că nu obţinem nimic. E destul de simplu", a declarat Ponta.

Premierul afirmă că, în caz contrar, toţi românii vor fi nevoiţi să plătească în următorii ani pentru "incompetenţa şi hoţia" fostei guvernări, el dând-o ca exemplu pe Anca Boagiu, fost ministru al Transporturilor.

"De ce trebuie să plătim toţi în 2014-2020 incompetenţa şi hoţiile, de exemplu, doamnei Boagiu, din cauza căreia s-a oprit programul de transport, ale domnului, cum îl chema, pe cel de la muncă, de la Bistriţa, Botiş, da, ale domnului Lăzăroiu, care a trecut şi el pe acolo pe la Ministerul Muncii ca s-o trezească pe Albă ca Zăpada? Deci noi plăteam prostia, hoţia şi incompetenţa celor care au fost la guvernare în 2011? Mi se pare profund incorect", a mai spus Victor Ponta.

Premierul a mai susţinut că "Uniunea Europeană nu s-ar fi supărat pe România" dacă şi-ar fi exprimat punctul de vedere propriu, aşa cum au făcut-o alte state membre: "Nu poţi să te duci la Bruxelles şi să spui că eu accept orice ca să nu se supere Europa pe mine. Uite că nu s-a supărat pe Polonia, când a avut o atitudine fermă. Uite că nu s-a supărat pe alte ţări când au avut o atitudine fermă".

Victor Ponta a mai susţinut că preşedintele Băsescu trebuie să aibă la Bruxelles o poziţie fermă, lucru pe care nu l-a făcut până acum niciodată, spunând că şeful statului a avut "o poziţie de moliciune şi de slăbiciune".

"Trebuie să ai totuşi o poziţie clară şi fermă pentru că altfel nici nu te bagă în seamă şi ţi se spune: «asta s-a decis, hai, pleacă acasă». Preşedintele Băsescu, în toate participările, l-aţi văzut vreodată să aibă vreo poziţie fermă pentru România? El a fost de acord imediat (...) Între poziţia de moliciune şi de slăbiciune a domnului Băsescu şi această poziţie fermă a Guvernului şi a Parlamentului, această poziţie îl va ajuta să nu mai fie atât de slab şi de moale să nu mai fie cum a fost până acum. Şi cred că îi prinde bine”, a adăugat Ponta.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, la plecarea spre Bruxelles, că nu exclude posibilitatea ca la acest Consiliu European să nu se ajungă la o soluţie pe bugetul UE, precizând că negocierile vor fi dificile, dar toţi participanţii doresc găsirea unei soluţii.

Cine te reprezintă? Află totul despre politicienii aflaţi în funcţii publice! 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici