Ponta: Nu suntem de acord cu referendum la alegeri. Băsescu a spus că Oltean a vorbit de capul lui

Liderul PSD Victor Ponta a precizat că la întâlnirea cu şeful statului opoziţia i-a spus acestuia că nu este de acord cu referendum de revizuire a Constituţiei simultan cu alegerile, în 2012, iar Traian Băsescu a răspuns că "domnul Oltean a vorbit de capul lui".

1260 afișări
Imaginea articolului Ponta: Nu suntem de acord cu referendum la alegeri. Băsescu a spus că Oltean a vorbit de capul lui

Ponta: Nu suntem de acord cu referendum la alegeri. Băsescu a spus că Oltean a vorbit de capul lui

Victor Ponta a spus că USL i-a propus preşedintelui adoptarea unui act normativ într-o majoritate calificată prin care puterea şi opoziţia să se angajeze că vor implementa şi respecta propunerile valabile acum la nivel european.

"Singura precizare foarte clară pe care i-am făcut-o preşedintelui este că nu vom fi niciodată de acord cu modificarea Constituţiei şi referendum comasat cu alegerile. Ne întreba de ce, se făcea că nu înţelege şi i-am explicat foarte clar: domnia sa a mai comasat o dată referendumul cu alegerile, cu 300 de parlamentari, ţineţi minte, dintr-un scop pur electoral, după care a uitat de ele. Nu avem nici acum 300 de parlamentari şi probabil nici n-o să avem", a spus Ponta.

El a explicat că, dacă ar fi comasate alegerile locale, cu cele generale şi cu referendumul privind guvernanţa fiscală, "categoric nu mai înţelege nimeni nimic".

"Deci. noi nu suntem de acord cu referendum odată cu alegerile. A înţeles preşedintele acest lucru. O să vedem. A spus că domnul Oltean a vorbit de capul lui, că nu îl reprezintă", a explicat Ponta.

Ulterior, întrebat dacă ar fi de acord cu modificarea Constituţiei dacă referendumul s-ar face în aprilie, aşa cum a spus premierul Emil Boc, Ponta a spus că răspunsul USL este afirmativ dacă nu este vorba despre "o şmecherie electorală", ci despre un demers necesar pentru binele României.

"Dacă stabilim că este nevoie, pentru binele României să facem o modificare constituţională ca toate celelalte 26 de ţări - mă rog, Marea Britanie nu are Constituţie - da. Eu cred - şi în numele USL vorbesc - că noi nu putem rămâne în afara Europei, noi trebuie să mergem alături de celelalte 26 de ţări. Dar, atenţie, noi vrem să fim convinşi că este vorba despre interesul României faţă de ce se întâmplă la nivel european, şi nu de şmecherii electorale. Aţi văzut că cei cu mai puţină minte şi cu gura mai mare de la PDL s-au dat de gol azi. Ei vor referendum odată cu alegerile ca să facă iar chestia din 2008 cu hai să fie 300, dar după aceea n-o mai aplicăm. Nu. Ori facem ceva pentru România şi pentru Europa, ori, la şmecherii electorale, nu, nu participăm la asta", a declarat Ponta.

Secretarul general al PDL, Ioan Oltean, afirmă, într-un interviu pentru Ziarul Ring, că referendumul pentru modificarea Constituţiei ar putea fi organizat odată cu alegerile locale şi parlamentare, dacă şi opoziţia este de acord.

El a precizat că PDL va susţine categoric angajamentul preşedintelui Băsescu şi necesitatea revizuirii Constituţiei.

Întrebat cât de mari sunt şansele ca în 2012 să fie realizată revizuirea Constituţiei, Oltean a răspuns: "Dacă până în 31 decembrie 2012, care este termenul final la care fiecare ţară va trebui să facă dovada că a subscris acordului prin înscrierea în Legea fundamentală a acestor angajamente, vă daţi seama că până în aprilie-mai, cel târziu, noi va trebui să avem un draft al revizuirii Constituţiei. În opinia mea, într-o variantă extrem de optimistă, cred că am putea organiza referendumul pentru modificarea Constituţiei odată cu alegerile locale şi parlamentare, ca să nu aducem poporul de două ori la urne. Deci, la sfârşitul lunii noiembrie cred că va exista această posibilitate, evident dacă şi opoziţia subscrie, pentru că fără opoziţie suntem lipsiţi de posibilitatea de a realiza revizuirea Constituţiei".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici