Ponta: Problema nu e cine merge la Consiliul UE, ci dacă te baţi pentru România acolo sau o vinzi. Preşedintele a vândut interesele ţării

Premierul Victor Ponta afirmă că important nu este cine participă la reuniunile Consiliului European, ci modul în care România este reprezentată la acest nivel, afirmând că preşedintele a vândut interesele României.

3146 afișări
Imaginea articolului Ponta: Problema nu e cine merge la Consiliul UE, ci dacă te baţi pentru România acolo sau o vinzi. Preşedintele a vândut interesele ţării

Victor Ponta (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)

El a susţinut declaraţia în şedinţa de guvern, după ce Curtea Constituţională a respins, miercuri, cu majoritate de voturi, constestaţia formulată de preşedintele Traian Băsescu privind legea care reglementează reprezentarea României la Consiliul European.

"Am văzut o decizie de astăzi a Curţii Constituţionale. Problema nu este cine merge la Consiliu, că merge preşedintele, merge primul-ministru, problema este dacă acolo te baţi pentru România sau dacă acolo vinzi România ca să-şi păstrezi tu nişte prietenii personale în caz de nevoie. Ori, eu cred că preşedintele a vândut interesele României şi când a negociat deficitul, şi când a negociat fondurile europene, iar despre agenda digitală (tema ultimei reuniuni a Consiliului UE-n.r.) bănuiesc că nu a deschis gura la Consiliul European că nu ştia", a spus Ponta.

El a susţinut totodată că România va avea la dispoziţie mai puţine fonduri europene în perioada 2014-2020 deoarece aşa a negociat preşedintele, fără niciun mandat, şi că există obligaţia încadrării în limita unui deficit extrem de mic tot pentru că preşedintele a angajat în acest sens ţara fără să întrebe pe nimeni, în 2011, alte state neavând această obligaţie.

Premierul a cerut totodată ministrului Apărării şi ministrului Economiei să realizeze o strategie pentru următorii ani în domeniul apărării, arătând că, în decembrie, va exista o discuţie la nivelul UE despre industria de apărare, la care preşedintele nu va spune nimic deoarece "nu ştie sau nu-l interesează".

Curtea Constituţională a respins, miercuri, cu majoritate de voturi, constestaţia formulată de preşedintele Traian Băsescu privind legea care reglementează reprezentarea României la Consiliul European.

Anunţul a fost făcut, miercuri, de preşedintele Curţii, Augustin Zegrean.

Acesta a precizat că sesizarea formulată de preşedintele Traian Băsescu a fost respinsă ca nefondată şi neîntemeiată, decizia fiind luată cu majoritate de voturi.

Şeful statului a contestat atributul Parlamentului de a se implica în definirea mandatului Guvernului la Consiliul European, precizând că preşedinte ar trebui să fie instanţa care stabileşte acest mandat.

Preşedintele Traian Băsescu a trimis Curţii Constituţionale, în octombrie, o sesizare de neconstituţionalitate asupra Legii privind cooperarea dintre Parlament şi Guvern în domeniul afacerilor europene, care se referă la reprezentarea la Consiliul European.

În sesizarea preşedintelui se arată că unele prevederi ale legii "sunt neconstituţionale deoarece contravin Art. 80 alin. (1), coroborat cu Art. 91 şi Art. 148 alin. (4) din Constituţia României, republicată, în ceea ce priveşte dreptul Preşedintelui României, în calitate de şef al statului şi conducător al politicii externe a statului român de a emite mandate de reprezentare la Consiliul European, atunci când consideră necesar, fără alte condiţionări din partea puterii legislative sau executive".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici