Ponta: PSD propune impozitare diferenţiată pentru pensiile mari, pe perioada crizei

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, la Bistriţa, că, în situaţia în care nu sunt suficienţi bani la bugetul asigurărilor sociale, PSD propune să se facă o impozitare diferenţiată, pe perioada crizei, pentru pensiile mari.

15 afișări
Imaginea articolului Ponta: PSD propune impozitare diferenţiată pentru pensiile mari, pe perioada crizei

Ponta: PSD propune impozitare diferenţiată pentru pensiile mari, pe perioada crizei (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

"În măsura în care, într-o perioadă de criză, bugetul asigurărilor sociale nu-şi permite să suporte cuantumul unor pensii mai mari - pentru că nu toţi militarii, aviatorii, magistraţii sau poliţiştii au pensii mari - soluţia corectă constituţional, moral, faţă de aceşti oameni este o perioadă de impozitare diferenţiată. Cât timp ţine criza, printr-o impozitare diferenţiată, ies mai puţini bani pentru acele pensii, dar asta înseamnă să le respectăm demnitatea acestor oameni, cuvântul dat ca şi societate", a declarat Ponta.

Liderul PSD a explicat că majoritatea legilor prin care s-au mărit pensiile acestor categorii sociale au fost votate de Parlamentul din care făcea parte şi Emil Boc, iar toate celelalte au fost votate din Parlamentul din care a făcut parte PD.

"Nu s-au opus niciodată niciunul dintre ei (parlamentarii PD - n.r). Ştiu foarte bine, în ce priveşte aviatorii, că iniţiativa a aparţinut unui parlamentar PSD, unul de la PD, unul de la PNL şi unul de la UDMR", a declarat Ponta.

El a menţionat că legea privind pensionarea magistraţilor a fost adoptată în 2005.

"Ministru era doamna Macovei. Vedeţi cum ne întoarcem în timp? Eu cred că a făcut foarte bine doamna Macovei, singurul lucru bun făcut de ea în întreaga sa activitate. Legea pamperşilor a fost făcută de trei-patru deputate PDL, inclusiv Sulfina Barbu, care a fost de acord că a făcut o prostie", a spus Ponta.

El l-a numit "nesimţit" pe Emil Boc fiindcă, "încălcând drepturile constituţionale ale militarilor, poliţiştilor, magistraţilor, ale aviatorilor şi ale diplomaţilor încearcă prin acel proiect de lege să reducă aceste pensii printr-o metodă neconstituţională".

"Cred că e datoria statului român faţă de aceste categorii constituţionale să-şi menţină cuvântul dat anterior. Noi, statul român, le-am cerut la 40, 50 de ani să iasă la pensie, pentru a ne putea integra în NATO, noi le-am cerut magistraţilor, în special judecătorilor şi procurorilor, să renunţe la orice fel de altă sursă de activitate, urmând să primească un salariu şi o pensie bună. Noi le cerem diplomaţilor să ne reprezinte cu cinste în străinătate şi poliţiştilor să-şi pună viaţa în pericol în fiecare zi, fiindcă noi, ca stat, vom fi recunoscători. Faptul că domnul Boc încearcă să le încalce un drept constituţional e un lucru reprobabil şi ne opunem. Îmi asum şi mă mândresc cu acest lucru", a declarat Ponta.

El a adăugat că PSD este hotărât să respecte Constituţia, fiindcă să tai unui om un drept câştigat este neconstituţional.

"PSD e decis să ferească România şi Guvernul de viitoare procese pe care le vom pierde şi vor trebui plătite de viitoarele guverne, nu de către domnul Boc. Dacă nu sunt suficienţi bani, şi înţelegem lucrurul acesta, prin impozitare diferenţiată, o perioadă, cât ţine criza, pentru pensiile mari putem să introducem o taxare diferenţiată. Rezultatul e acelaşi, dar e total diferit din punctul de vedere al respectului pentru aceşti oameni", a spus Ponta.

Victor Ponta s-a aflat, vineri, la Bistriţa, pentru a participa la Conferinţa Judeţeană de alegeri a PSD.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici