Ponta: Un sfert din lumea în care trăim este China, ca importanţă pentru dezvoltare

Premierul Victor Ponta a declarat, duminică, la Bookfest, cu ocazia lansării cărţii lui Henry Kissinger "Despre China", că în acest moment "un sfert din lumea în care trăim este China", ca importanţă în privinţa "dezvoltării noastre".

211 afișări
Imaginea articolului Ponta: Un sfert din lumea în care trăim este China, ca importanţă pentru dezvoltare

Victor Ponta (Imagine: Stefan Micsik - MediafaxFoto)

Ponta a declarat, la momentul prezentării cărţii lui Kissinger, tradusă în limba română, că realizează "o premieră, un politician care vorbeşte despre o carte pe care chiar a citit-o". El a menţionat că a parcurs cartea la o săptămână de la apariţie, în limba engleză, însă nu a citit-o în forma tipărită, ci de pe tabletă.

"Cred că cineva care trăieşte în secolul 21, fie că e om politic, fie că este o simplă persoană care cumpără toate acele bunuri care se produc din ce în ce mai mult în China decât în orice parte a lumii, deci cred că orice om care trăieşte în secolul 21 trebuie să fie interesat de China, pentru că lumea în acest moment, un sfert din lumea în care trăim este China - nu doar ca populaţie, ci ca importanţă pentru tot ceea ce înseamnă dezvoltarea noastră", a susţinut Ponta.

El a relatat inclusiv un episod din momentul în care a vizitat o fabrică de maşini din Japonia, la Yokohama, unde a primit o machetă a unei maşini, pe care a descoperit eticheta "made în China".

În plus, Ponta a povestit despre o veche legendă chinezească, despre un bătrân care nu avea suficient pământ pentru copii săi. În consecinţă, acesta s-ar fi apucat să împingă muntele, iar zeii, văzând cât de mult munceşte pentru ideea sa, s-au hotărât şi au mutat ei munţii mai departe. "Mi-ar plăcea să văd şi în ţara noastră că la un moment dat vom reuşi să împingem - sigur, la figurat - munţii şi să nu ne dăm bătuţi de câte ori vedem că această sarcină e dificilă", a adăugat Ponta.

Mai mult, prim-ministrul a povestit inclusiv un moment în care a "umflat" numărul membrilor organizaţiei de tineret a PSD, din momentul în care era lider al acestora şi a avut o întrevedere cu liderul organizaţiei similare din China. "Am calculat rapid, am mai umflat, am mai dublat şi am zis: cred că sunt vreo 80 de mii de tineri. Era epoca cu PSD - 600 de mii, şi am zis că e credibilă cifra. Şi mi-a zis în continuare: Bravo, la mine sunt 72 de milioane. Dincolo de asta, în fiecare an în China termină 18 milioane de tineri fie liceul, fie facultatea, cărora trebuie să le fie găsite locuri de muncă. Aşa încât avantajele şi dezavantajele dimensiunilor Chinei sunt foarte greu de evaluat şi în mod sigur în fiecare an lucrurile se schimbă", a mai apreciat premierul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici