Preda, "stupefiat" de ce scrie Năstase pe blog despre lustraţie

Cristian Preda afirmă că a citit "stupefiat" comentariile lui Adrian Năstase despre lustraţie, în care acesta apreciază că premierul Boc ar fi înlocuit din funcţie în cazul adoptării legii, el opinând că participarea la instanţe decorative ale partidului nu este motiv de eliminare din viaţa publică.

19 afișări
Imaginea articolului Preda, "stupefiat" de ce scrie Năstase pe blog despre lustraţie

Preda, "stupefiat" de ce scrie Năstase pe blog despre lustraţie (Imagine: Chiţu Alexandru/Mediafax Foto)

"Citesc stupefiat ceea ce scrie Adrian Năstase pe blog despre lustraţie. Potrivit fostului premier din 2001-2004, Emil Boc ar urma să fie înlocuit din poziţia de premier, ca urmare a legii lustraţiei. Acest atac seamănă, desigur, cu cel care, în anii nouăzeci, îl aşeza în fruntea listei vinovaţilor pentru răul comunist pe Emil Constantinescu, adversarul lui Ion Iliescu de atunci. Atacul e regretabil pentru că trimite în derizoriu o chestiune importantă", scrie europarlamentarul PDL pe blogul personal.

În opinia sa, legea lustraţiei trebuie să pornească de la un singur reper, anume "participarea la decizie în cadrul regimului comunist".

"Pot fi, altfel spus, lustrabili cei care au luat parte la decizie în cadrul aparatului de stat şi în organele diriguitoare ale partidului unic. Simpla adeziune a unei persoane sau participarea la instanţe decorative ale partidului nu reprezintă motiv de eliminare din viaţa publică. La 20 de ani după căderea comunismului, ar trebui să putem face o judecată dreaptă", continuă Preda.

Potrivit europarlamentarului PDL, adoptarea unei legi care ar înregistra "dorinţa de răzbunare a unei tabere" sau care ar proceda la fel de abuziv cum au procedat comuniştii ar fi "o mare povară" pentru societate.

"Cu atât mai mult cu cât, în cele două decenii scurse din 1989, s-a văzut clar că unii înalţi oficiali ai PCR se pot schimba. A dovedit-o, primul între toţi, Ion Iliescu. Preşedinte de trei ori. Măcar acest caz ar putea să îi spună ceva domnului Năstase…", conchide Cristian Preda.

Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase, susţine, într-o postare pe blog, că anunţul preşedintelui Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, privind urgentarea adoptării Legii lustraţiei arată că Traian Băsescu "vrea să scape" de Emil Boc.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici