Predoiu: Oricâte legi am adopta, ele vor produce schimbări numai când va fi o nouă mentalitate

Oricâte legi am adopta, ele vor produce schimbări depline numai în măsura în care se va forma o nouă mentalitate în sistemul judiciar, care să vadă în schimbările legislative adresate sistemului o provocare şi nu o corvoadă, a susţinut miercuri ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu.

105 afișări
Imaginea articolului Predoiu: Oricâte legi am adopta, ele vor produce schimbări numai când va fi o nouă mentalitate

Catalin Predoiu (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax foto)

"Oricâte legi am adopta, ele vor produce schimbări depline numai în măsura în care se va forma o nouă mentalitate în sistemul judiciar, care să vadă în schimbările legislative adresate sistemului o provocare şi nu o corvoadă, să perceapă integritatea ca pe o condiţie a bunei funcţionări a acestuia, să accepte parteneriatul cu alte puteri ale statului în administrarea şi operarea sistemului, plecând de la independenţă, responsabilitate şi supremaţia legii", a afirmat ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, care a avut, miercuri, o întâlnire cu ES Mark Gitenstein, ambasadorul SUA în România, şi Beau Biden, procuror general al Statului Delaware.

În cadrul întâlnirii, ministrul Justiţiei a vorbit despre stadiul reformelor în sistemul judiciar şi agenda ministerului pentru anul 2012. În mod particular au fost abordate subiecte precum Strategia Naţională Anticorupţie, sistemul răspunderii disciplinare a magistraţilor, funcţionarea sistemului judiciar. Cei trei oficiali au discutat angajarea unui program de cooperare în cadrul căruia magistraţi români să poată vizita tematic o serie de instanţe din Delaware.

"Am discutat cu procurorul general al Statului Delaware despre schimbul de experienţă şi bune practici care ar putea fi organizat între magistraţi români şi judecători şi procurori americani. Un astfel de program ar putea fi direcţionat pe chestiuni de etică, deontologie profesională, integritate, relaţionarea dintre puterile statului, management şi leadership. Cred că ar fi interesant pentru tinerii magistraţi din România să vadă la faţa locului cum funcţionează independenţa şi responsabilitatea judecătorilor şi procurorilor americani, cum sunt conduse instanţele, cum se relaţionează cu reprezentanţii altor puteri", a declarat Predoiu.

În opinia ministrului Predoiu, cooperarea strânsă cu Comisia Europeană şi Statele Membre UE, cu SUA şi alte state din clubul euro-atlantic reprezintă un sprijin important pentru Justiţia română

"Doresc să subliniez faptul că promovăm reformele pentru că suntem convinşi de necesitatea lor, nu doar pentru că ne-am asumat formal programe precum Mecanismul de Cooperare şi Verificare. Obiectivele noastre de reformă au depăşit amploarea obiectivelor Mecanismului de Cooperare şi Verificare. Justiţia noastră avea şi are nevoie de Coduri noi, de un nou sistem de răspundere disciplinară, de noi standarde de integritate şi acestea sunt obiective strategice ale Ministerului Justiţiei şi ale Consiliului Superior al Magistraturii, pentru că vor provoca, în anii care vin, schimbări în bine în ansamblul sistemului şi în profunzimea sa. Avem acum aceste legi şi strategii, e momentul să ne concentrăm pe punerea lor în aplicare. Aşa cum am comunicat permanent Consiliului Superior al Magistraturii, inclusiv în cursul anului 2011, Executivul va fi pregătit să sprijine financiar în continuare aceste reforme, pe măsură ce implementarea lor de către CSM va reclama acest sprijin", a spus ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu.

La rândul lor, oficialii americani au punctat importanţa echilibrului între independenţa şi imunitatea oferită magistraţilor, precum şi nevoia toleranţei zero faţă de corupţie. De asemenea, aceştia au subliniat că reacţia instituţiilor statului trebuie să fie în toate cazurile una imediată şi disuasivă, indiferent de statutul persoanei vizate, fie ea magistrat, politician sau om de afaceri. În acest context, partenerii americani au salutat propunerea Ministerul Justiţiei privind simplificarea procedurii de ridicare a imunităţii formulată în noua Strategie Naţională Anticorupţie şi adoptarea Legii răspunderii disciplinare a magistraţilor.

Totodată, a fost agreată continuarea bunei colaborări în domeniul reformei sistemului judiciar, inclusiv prin organizarea unor schimburi de experienţă între colegii judecători din SUA şi România pe temele abordate în cadrul întrevederii.

Întâlnirea ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, cu ES Mark Gitenstein, ambasadorul SUA în România şi Beau Biden, procuror general al Statului Delaware, s-a desfăşurat în marja conferinţei "Counter Corruption - Promoting Transparency and Accountability with the Judiciary", organizată de Biroul pentru Afaceri Europene şi Euroasiatice al Departamentului de Stat al SUA şi de Centrul European pentru Studii de Securitate George C. Marshall, în cooperare cu Biroul pentru afaceri internaţionale în domeniul combaterii drogurilor şi aplicării legii al Departmentului de Stat al SUA.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici