Preşedinte "Memorialul Revoluţiei": Am dărâmat un sistem comunist, dar nu am scăpat de comunişti

Dacă n-ar fi fost Revoluţia, Traian Orban s-ar fi pensionat anul acesta ca şef al fermei zootehnice din localitatea timişeană Cadăr. Dacă n-ar fi fost Revoluţia, nu s-ar întreba acum ce se va întâmpla cu miile de articole, cărţi şi poze pe care le-a arhivat, în 20 de ani, la "Memorialul Revoluţiei".

173 afişări
Imaginea articolului Preşedinte "Memorialul Revoluţiei": Am dărâmat un sistem comunist, dar nu am scăpat de comunişti

Preşedinte "Memorialul Revoluţiei": Am dărâmat un sistem comunist, dar nu am scăpat de comunişti (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Pe Traian Orban, Revoluţia l-a prins la Cadăr, o localitateaflată la aproximativ 40 de kilometri de Timişoara, unde lucra camedic veterinar şi şef al fermei zootehnice. Ca mulţi alţitimişoreni, şi Orban asculta posturile de radio din vest şi a aflatastfel despre manifestaţia din faţa casei pastorului LaszloTokes.

"Ascultam posturile de radio vestice şi am aflat desprece se întâmpla în restul Europei. La noi însă nimic, până îndecembrie. Pe 16 decembrie, am auzit la un post de radio o relataredespre ce se întâmpla în Timişoara. Despre Tokes auzisemînainte, mai dăduse interviuri în străinătate. Şi a fost o surprizăce se întâmpla la Timişoara. Nu mă gândeam la revoluţie", îşiîncepe povestea Orban.

A doua zi, în 17 decembrie, Traian Orban l-a rugat pe un colegsă îl ducă la Timişoara. Acesta l-a lăsat în faţa HoteluluiContinental, unde, în afară de demonstranţi, se aflau şi forţeimpresionante de ordine, înarmate.

"A doua zi am venit cu o maşină de ocazie la Timişoara, să vădcu ochii mei ce înseamnă o manifestaţie de acest fel. Ce înseamnăsă strigi liber într-o mulţime de oameni. Dar am văzut militari,tancuri, TAB-uri, camioane cu militari, miliţieni, scuturi,securişti, ofiţeri şi persoane în civil înarmate. M-am înfioratcând am văzut atâta structură de rezistenţă, cu tehnică militară.Aceştia au încercat să disperseze mulţimea, dar veneau tot maimulţi demonstranţi. Nu era nimic organizat. Era totul spontan, fărălideri, într-o vălmăşie. Dar parcă era necesar să fie spontan. Dacăar fi fost organizat, sunt sigur că structura de informatori şisecuritate ar fi aflat de orice demers pe care l-ar fi făcutcineva. Era extraordinar să fii în mijlocul unei mulţimi şisă strigi «Libertate» şi «Azi în Timişoara, mâine-n toatăţara»", mai spune Orban.

În pofida numărului mare de militari, Orban, împreună cu alţiprotestatari, a reuşit să imobilizeze un tanc. După ce au încercatsă introducă o rangă între şenile, demonstranţii au avut ideea săbage nişte cârpe în ţeava de eşapament a tancului, care, spresurprinderea lor, a rămas imobil în centrul Timişoarei.

"Nu ne gândeam că o să pice Ceauşescu. Nu ne gândeam lanimic. Nici nu ne gândeam ce proporţii vor luaevenimentele. Nişte tineri au blocat un tanc, au înfundateşapamentul cu cârpe şi a fost o grozăvie să vezi un tancimobilizat cu mâinile goale", povesteşte Orban.

Victoria manifestanţilor a fost scurtă, deoarece, în aceeaşidupă-amiază, trei bărbaţi îmbrăcaţi în mantale militare au ieşitdin garnizoana aflată în actuala Piaţă a Libertăţii din Timişoaraşi au tras în mulţime.

Printre primii răniţi a fost şi Traian Orban, care a fost lovitde gloanţe în picior.

"Şi, în cursul după-amiezii, pe la ora 17.00, au început sătragă. Şi am fost împuşcat şi eu în picior, şi nişte tineri carestrigau: «Laşilor, nu fugiţi!». Şi au tras şi în noi, şi în ei.Unul dintre ei a căzut lângă mine şi m-a împroşcat cu sânge pe faţăcând m-am uitat la el. De atunci am acest baston şi tot de atuncim-am dedicat unui domeniu de care eram total străin,memorialistică", îşi aminteşte revoluţionarul.

A avut noroc că unii dintre manifestanţi au reuşit să îl scoatădin piaţă şi să îl transporte mai întâi la Spitalul Judeţean, iarapoi la Clinica de Otropedie din Timişoara. Însă calvarulsău abia începuse. Imobilizat la pat, se uita neputincios cumbărbaţi îmbrăcaţi în civil notau numele răniţilor, neştiind dacăaceştia vor veni pentru a-l aresta.

"Am trăit trei zile de spaimă în spital. Veneau indiviziîmbrăcaţi în civil, care luau numele răniţilor şi îmi era teamăpentru că eram imobilizat la pat. În 20 decembrie, în a treia zi,au trecut, pe sub ferestrele spitalului, vreo 20.000 de oameni, încoloană, care strigau «Aveţi grijă de răniţi». Şi atunci m-amliniştit, că evenimentul a luat proporţii şi că suntem salvaţi",mărturiseşte Traian Orban.

După căderea lui Nicolae Ceauşescu, Traian Orban,devenit preşedintele Asociaţiei "Memorialul Revoluţiei", şi-adedicat următorii ani strângerii de documente care să ateste cămanifestaţiile de la Timişoara nu au fost regizate, iar victimeleacelor zile au fost într-adevăr nişte oameninevinovaţi.

"Am adunat materiale, probe, fotografii, filme, ziare, cărţi,despre acest eveniment, 1989 în România şi pretutindeni în Europa.Consideram că, dacă nu se cunoaşte exact ce a fost, iarpretutindeni se spunea că nu există morţi, cei care au murit aufost agenţi străini. Şi am trecut să adun probe, mărturii caredovedeau cu totul altceva. Şi când am adunat destule probe amînfiinţat acest centru unic în România şi chiar în Europa de Est.Aceste probe spun că a fost o manifestare spontană, neorganizată,la care au participat oameni care se săturaseră de comunism, dedictator şi doreau libertate de orice fel", spune Orban.

La 20 de ani de la acele evenimente, Orban recunoaşte căîn România se trăieşte mai bine decât în timpul regimului comunist,însă susţine că, deşi acel sistem a fost dărâmat, România nu ascăpat încă de comunişti.

"Trăim într-o libertate, trăim momentul alegerilor libere, trăimreforme, avem un trai mai decent. Oricum, în România, chiar şi înaceste condiţii de criză, se trăieşte mai bine. Trebuie sărecunoaştem că în România se trăieşte mai bine decât înainte de1989. Avem tot felul de privilegii, care în trecut erau interzise.(...) Sigur că există şi lacune şi nemulţumiri şi manipulări, dar,dacă tragem linie şi adunăm, trăim într-o altfel de Românie decâtîn 1989. Eu zic că mai bună, dar şi perfectibilă. (...) Noi, înRevoluţie, am dărâmat un sistem comunist, dar nu am scăpat decomunişti şi de securişti. Trebuie să existe un proiect de asanarea clasei politice", declară preşedintele Asociaţiei "MemorialulRevoluţiei".

Însă, tot la 20 de ani de la evenimentele din decembrie1989, Traian Orban îşi vede munca ameninţată. Clădirea încare se află "Memorialul Revoluţiei" a fost retrocedată foştilorproprietari şi, spune el, toate documentele adunate şi catalogatetimp de două decenii riscă să ajungă în stradă.

"Clădirea a fost retrocedată după ce noi am renovat-o dinfonduri primite de la Guvern. Alţi bani nu vom mai primi. Nu avemunde să ducem tot ce e acolo. Dacă va fi evacuat «Memorialul» toateacele documente o să ajungă în stradă, se vor pierde sau se vordistruge. Eu nu mai pot să mai lupt, am 65 de ani", concluzioneazăOrban.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici