Preşedintele Băsescu a decorat nava şcoală "Mircea": Oamenii care învaţă să supravieţuiască pe bricul Mircea nu ştiu să piardă

Preşedintele Traian Băsescu a spus, sâmbătă, la ceremonia de decorare a navei şcoală "Mircea", la bordul căreia şi-a făcut practica de marinar, că oamenii care învaţă să supravieţuiască pe bricul "Mircea" nu ştiu să piardă şi câştigă o bătălie pe viaţă.

654 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Băsescu a decorat nava şcoală "Mircea": Oamenii care învaţă să supravieţuiască pe bricul Mircea nu ştiu să piardă

Preşedintele Băsescu, în Portul Constanţa, unde va decora nava şcoală "Mircea" (Imagine: Cristi Cimpoes/Mediafax Foto)

Preşedintele Traian Băsescu a spus, sâmbătă, la ceremonia de decorare a navei şcoală "Mircea", la bordul căreia şi-a făcut practica de marinar, că oamenii care învaţă să supravieţuiască pe bricul "Mircea" nu ştiu să piardă şi câştigă o bătălie pe viaţă.

Preşedintele Traian Băsescu, prezent în Portul Constanţa la ceremonia de întoarcere a navei şcoală "Mircea" din voiajul anual de instrucţie, a spus că se împlinesc 40 de ani de când a pus prima dată piciorul pe bricul "Mircea", la bordul căruia s-au instruit 75 de generaţii de marinari.

"Este o zi de sărbătoare şi de bucurie, motivul de suflet fiind vârsta lui Mircea: 75 de ani de când această navă este cel mai mare laborator de pregătire a bărbaţilor mării. Şi cel mai adevărat. Anul doi de practică pe bricul Mircea era testul de foc al studenţiei noastre. Era momentul în care ştiam dacă ne putem califica pentru această meserie", a spus preşedintele.

El a afirmat că cel mai important lucru pe care îl înveţi atunci când termini practica pe această navă este cum să supravieţuieşti singur pe mare.

"Dacă aş încerca să rezum ce se întâmplă în cele aproape două luni de practică pe bricul Mircea, aş spune un singur lucru. La terminarea practicii pe Bricul Mircea ştii şi ce dureros este trasul la rame, când palmele sângerează, ştii şi când noaptea ajungi la 44 de metri, urcând pe un bord şi coborând pe celălalt, şi cel mai important lucru pe care îl ştii când termini pratica pe această navă este cum să supravieţuieşti singur pe navă", a declarat Băsescu.

El a spus că ceea ce înveţi pe bricul Mircea, să supravieţuieşti pe mare, este un lucru pe care îl poţi folosi la fel de bine şi în deşert.

"Oamenii care învaţă să supravieţuiască pe bricul Mircea, în condiţii vitrege, sunt oameni care rămân cu o lecţie pentru viaţă. Ei nu ştiu să piardă, în mentalul lor se aşează ideea că ei nu pot să piardă, ei nu pot decât să câştige o bătălie pentru viaţă", a mai spus Traian Băsescu.

Preşedintele şi-a amintit voiajul pe care l-a făcut în urmă cu 40 de ani la bordul navei şcoală Mircea, pe ruta Constanţa - Alexandria - Beirut, când trebuiau să facă o ultimă escală în portul cipriot Famagusta, escală care a fost anulată în ultima clipă din cauza disputelor turco-cipriote.

"A fost foarte frumos la Alexandria, a fost impresionant la Beirut, care la acea vreme era Parisul Orientului, şi, după ce am plecat de la Beirut, am fost anunţaţi că nu se mai poate face escala la Famagusta”, a spus Traian Băsescu.

El a povestit că nu era nimic deosebit în faptul că din programul de instruire erau scoase cele două zile de escală în Famagusta, problema fiind însă că din acel port vasul trebuia să se aprovizioneze cu alimente şi apă pentru voiajul de întoarcere, la bord aflându-se 200 de cadeţi.

"Mi-l aduc aminte pe comandant, care a venit şi ne-a vorbit despre raţionalizarea hranei şi apei. A fost în regulă. Toţi am ajuns sănătoşi şi teferi, iar nava a acosta în siguranţă la cheu", a afirmat Băsescu.

El a subliniat că "lecţia" învăţată în perioada de practică pe nava şcoală "Mircea" i-a servit la începutul crizei economice în România.

"A fost o lecţie care mi-a servit, atunci, la începerea crizei, că voi pune nava la cheu, sigur, indiferent cât de tare va fi furtuna, o lecţie pe care am învăţat-o când eram foarte tânăr. Cum pui la cheu o navă în care nu mai ai toate alimentele de care ai nevoie pentru echipaj, unde nu mai ai la bord apa de care are nevoie echipajul. Faci un lucru simplu: le raţionalizezei, solidarizezi echipajul şi cu certitudine ajungi la destinaţie şi cu nava şi cu echipajul (...) Sunt momente care îţi marchează existenţa şi mai ales sunt moment care te călesc pentru toată viaţa. De aceea am avut colegi care au trecut cu navele lor prin foc, prin situaţii de abandon, prin situaţii de răzbloi. Niciodată nu şi-au abandonat nava şi vă pot spune că această mentalitate o ai după ce faci practica pe Bricul Mircea", a adăugat Băsescu.

Şeful statului a înmânat echipajului navei şcoală "Mircea" Ordinul "Virtutea Maritimă" - în grad de Ofiţer, cu însemn de pace, cu care a fost decorat pavilionul vasului.

De asemenea, tot cu această ocazie, preşedintele Traian Băsescu a avansat în grad doi ofiţeri în retragere, decrete pe care le semnase în urmă cu două zile. Astfel, viceamiralul cu trei stele în retragere Ilie Ştefan a fost înaintat în gradul de amiral cu patru stele în retragere, în timp ce comandorului în retragere Alexandru Hîrjan i-a fost acordat gradul de contraamiral de flotilă - cu o stea în retragere.

După încheierea festivităţilor, preşedintele Traian Băsescu a mers într-o scurtă vizită, de aproximativ 20 de minute, la bordul Navei Şcoală Mircea. Pe drumul spre vas, preşedintele României a fost abordat de oamenii din mulţime, unul dintre cei prezenţi cerându-i preşedintelui să facă "un selfie împreună”.

La bord, Traian Băsescu a stat de vorbă cu ofiţerii vasului, iar apoi echipajul, care îl aştepta în careu, a interpretat două cântece marinăreşti în prezenţa preşedintelui.

Nava Şcoală "Mircea" s-a întors din voiajul anual de instrucţie în care a plecat în 31 aprilie, ancorând sâmbătă dimineaţă în Portul Constanţa.

În această perioadă, nava "Mircea", având la bord un echipaj format din 134 de ofiţeri, maiştri militari şi cadeţi români, alături de opt cadeţi străini, a participat la Regata Marilor Veliere din Marea Neagră. Eveniment important în calendarul competiţional de profil, Regata, la care au participat cele mai mari 13 nave cu vele din lume, a început în 30 aprilie, din portul bulgăresc Varna, prima cursă defăşurându-se între Varna şi Novorossiysk (Rusia). După repoziţionarea flotei în portul rusesc Soci, cea de-a doua cursă a regatei s-a desfăşurat între 18 şi 24 mai pe traseul Soci - Constanţa, urmând să se încheie în Portul Constanţa cu patru zile de evenimente nautice şi culturale.

În Portul Constanţa sunt ancorate în acest weekend şi vor putea fi vizitate cele 13 nave cu vele care au participat la "Regata Mării Negre".

Nava şcoală Mircea este a doua navă şcoală cu vele a României, prima fiind Bricul "Mircea", construită în 1882 în şantierul naval Thames Ironworks and Shipbuilding Company din Londra. Aceasta a fost în serviciul Marinei Române de la construcţie până în 1944.

Nava şcoală "Mircea" a înscris în jurnalul său 11 marşuri în Marea Neagră, cu vizitarea principalelor porturi ale statelor riverane, 16 voiaje în Marea Mediterană şi opt în Oceanul Atlantic.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici