Preşedintele Băsescu a promulgat legea privind facilităţile la privatizarea Petromidia SA Constanţa

Preşedintele Băsescu a semnat decretul privind promulgarea legii pentru aprobarea OUG 248/2000 privind acordarea unor facilităţi la plata preţului acţiunilor şi la plata unor obligaţii bugetare în scopul privatizării Petromida SA Constanţa, după ce CC a respins sesizarea sa privind această lege.

267 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Băsescu a promulgat legea privind facilităţile la privatizarea Petromidia SA Constanţa

Preşedintele Băsescu a promulgat legea privind facilităţile la privatizarea Petromidia SA Constanţa (Imagine: Cristi Cimpoes/Mediafax Foto)

Potrivit unui comunicat de presă al Preşedinţiei, şeful statului a semnat vineri "Decretul pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 248/2000 pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 64/1998 privind acordarea unor facilităţi la plata preţului acţiunilor şi la plata unor obligaţii bugetare, în scopul privatizării Societăţii Comerciale «Petromidia» - S.A. Constanţa".

Curtea Constituţională a respins miercuri ca inadmisibilă sesizarea de la începutul lunii iulie a preşedintelui Băsescu privind tardivitatea aprobării acestui act normativ.

În sesizare se arăta că legea este neconstituţională deoarece încalcă prevederile art. 1 alin. (5) şi art. 16 alin. (1) din legea fundamentală, menţionând că iniţial OUG 64/1998 prevedea posibilitatea acordării facilităţilor "la plata preţului acţiunilor şi la plata unor datorii bugetare, facilităţi care vor fi stabilite prin derogare de la prevederile cap. III din Ordonanţa de Urgenta a Guvernului nr. 88/1997, aprobată prin Legea nr. 44/1998, ale cap. V din Ordonanţa Guvernului nr. 11/1996, aprobată şi modificată prin Legea nr. 108/1996, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale OUG nr. 72/1997, printr-un mandat acordat de Guvern Fondului Proprietăţii de Stat". 

În 21 martie 2011, preşedintele Traian Băsescu a retrimis Parlamentului legea de aprobare a OUG privind acordarea unor facilităţi pentru privatizarea Petromidia SA Constanţa, solicitând respingerea acesteia pentru că Ordonanţa şi-a produs deja efectele juridice prin semnarea contractului de privatizare.

"Această reglementare avea ca scop transferul dreptului de proprietate asupra pachetului de acţiuni reprezentând 69,991 la sută din capitalul social al SC Petromidia SA Constanţa către investitorul cu care Fondul Proprietăţii de Stat a negociat şi a încheiat contractul de vânzare-cumpărare a acţiunilor respective. Deoarece Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 248/2000 şi-a produs deja efectele juridice prin semnarea contractului de privatizare a SC Petromidia SA Constanţa, considerăm că aprobarea acesteia prin lege nu mai este oportună. Având în vedere competenţa legislativă exclusivă a Parlamentului, vă solicităm reexaminarea Legii trimise spre promulgare, în sensul respingerii Ordonanţei de urgenţă 248/2000, ţinând cont de motivele invocate", explica Preşedinţia în comunicatul cu privire la retrimiterea spre examinare a legii.

Totuşi, legea de aprobare a fost adoptată de Senat, astfel că preşedintele a trimis-o Curţii Constituţionale să decidă asupra constituţionalităţii ei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici