Preşedintele Iohannis a promulgat legea privind steagurile unităţilor administrativ-teritoriale

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, marţi, legea care prevede că unităţile administrativ-teritoriale vor putea arbora steaguri proprii, dar două sau mai multe astfel de unităţi nu pot avea steaguri identice.

1356 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Iohannis a promulgat legea privind steagurile unităţilor administrativ-teritoriale

Klaus Iohannis (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, şeful statului a semnat, marţi, mai multe decrete pentru promulgarea unor legi, între aceste acte normative fiind şi cel privind arborarea şi folosirea de către unităţile administrativ-teritoriale a steagurilor proprii.

Proiectul de lege în acest sens a fost adoptat în 13 mai de Camera Deputaţilor, forul legislativ decizional.

Proiectul privind stabilirea metodologiei de aprobare, arborare şi folosire a steagurilor proprii a unităţilor administrativ - teritoriale a fost iniţiat de mai mulţi parlamentari PSD, printre care Liviu Dragnea şi Victor Ponta, din timpul când UDMR era la guvernare, dar a fost modificat recent în Comisia de administraţie, la propunerea Guvernului, introducându-se prevederea că două sau mai multe unităţi administrativ-teritoriale nu pot avea steaguri proprii identice.

Potrivit textului legislativ, fiecare unitate administrativ-teritorială poate supune aprobării Guvernului steagul propriu şi unic pe baza hotărârii autorităţii deliberative.

Două sau mai multe unităţi administrativ-teritoriale nu pot avea steaguri identice.

Nerespectarea prevederilor prezentei legi constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 5.000 la 10.000 de lei.

Legea mai prevede că simbolurile şi culoarea steagurilor nu pot aduce atingere simbolurilor naţionale şi nu pot conţine simboluri ale altor state.

Unităţile administrativ-teritoriale arborează steagurile proprii numai la sediile autorităţilor administraţiei publice locale, precum şi la cele ale instituţiilor serviciilor publice de interes public, la intrarea principală, deasupra acesteia şi numai împreună cu drapelul României şi drapelul Uniunii Europene.

În unităţile administrativ-teritoriale în care cetăţenii aparţinând minorităţilor naţionale au o pondere de peste 20% din numărul locuitorilor denumirea unităţii teritoriale poate fi menţionată şi în limba minorităţilor naţionale şi va fi scris cu acelaşi caracter de litere şi de aceaşi mărime cu numele în sub limba română şi sub numele unităţii în limba română, se mai menţionează în textul legislativ.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici