Preşedintele Iohannis, criticat dur de misiunea OSCE pentru că a susţinut PNL în campania electorală: Reprezintă o încălcare a standardelor internaţionale

  • Misiunea OSCE care a monitorizat alegerile parlamentare de duminică a prezentat luni un raport preliminar despre desfăşurarea scrutinului.
  • Aceasta a criticat implicarea preşedintelui Iohannis în campania electorală în care şi-a precizat clar preferinţa politică
  • „Aceste lucruri au dus la o estompare din ce în ce mai mare a liniei de demarcaţie dintre prerogativele sale oficiale şi campania electorală.”
  • Mai mulţi editorialişti şi analişti politici consultaţi de Mediafax au susţinut că ieşirile publice ale preşedintelui în campania electorală, în unele în care s-a afişat cu membri ai Guvernului, au fost forţate
26617 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Iohannis, criticat dur de misiunea OSCE pentru că a susţinut PNL în campania electorală: Reprezintă o încălcare a standardelor internaţionale

Preşedintele Iohannis, criticat dur de misiunea OSCE pentru că a susţinut PNL în campania electorală: Reprezintă o încălcare a standardelor internaţionale

Misiunea OSCE care a monitorizat alegerile parlamentare de duminică a criticat implicarea preşedintelui Klaus Iohannis în campanie, de partea PNL. Aceasta a spus, textual, că este o încălcare a standardelor internaţionale şi a angajamantelor pe care ţările membre OSCE şi le-au luat, pentru a nu amesteca funcţiile şi instituţiile statului în lupta politică.

„Preşedintele şi-a exprimat clar, în mod frecvent, preferinţele sale politice în intervenţiile publice făcute în perioada premergătoare alegerilor. Aceste lucruri a dus la o estompare din ce în ce mai mare a liniei de demarcaţie dintre prerogativele sale oficiale şi campania electorală. Reprezintă o încălcare a standardelor internaţionale şi a angajamentelor făcute de toate ţările OSCE, pentru a păstra o separare clară între stat şi partidele politice”, a declarat Marianne Mikko, reprezentant OSCE, citată de EuropaFm.

“Cele mai mari îngrijorări ale OSCE cu privire la alegerile din România sunt absenţa unei legi unice care să reglementeze alegerile şi prezenţa redusă a femeilor în procesul electoral şi în procesul de luare a deciziilor politice. (…)

Prea multe schimbări ale legilor, unele făcute în ultimul moment, au creat nesiguranţă, având un impact negativ asupra alegerilor. Parlamentul a adoptat recent mai multe modificări, fără consultare publică, ceea ce încalcă bunele practici. Multe dintre modificări au vizat reglementări care tocmai fuseseră adoptate pentru alegerile prezidenţiale de anul trecut”, a mai adăugat oficialul.

Misiunea OSCE a prezentat luni un raport preliminar, urmând ca, în aproximativ două luni, să elaboreze un raport complet, inclusiv recomandări pentru instituţiile şi autorităţile care pot îmbunătăţi situaţia.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici