Preşedintele Klaus Iohannis: Poporul francez s-a pronunţat ferm şi clar în favoarea susţinerii proiectului european/ Tăriceanu: Votul din Franţa, o victorie a democraţiei şi un exemplu de alegeri libere şi corecte

Preşedintele Klaus Iohannis i-a transmis luni noului preşedinte al Franţei, Emmanuel Macron, un mesaj de felicitare pentru câştigarea alegerilor prezidenţiale, subliniind importanţa relaţiilor dintre România şi Franţa.

586 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Klaus Iohannis: Poporul francez s-a pronunţat ferm şi clar în favoarea susţinerii proiectului european/ Tăriceanu: Votul din Franţa, o victorie a democraţiei şi un exemplu de alegeri libere şi corecte

Preşedintele Klaus Iohannis: ”Emmanuel Macron, victorie importantă pentru Franţa şi Europa”

„Cu ocazia victoriei dumneavoastră în alegerile prezidenţiale din Republica Franceză, doresc să vă adresez, în numele meu personal şi al poporului român, cele mai calde felicitări, împreună cu urări de deplin succes în exercitarea înaltelor responsabilităţi ce v-au fost încredinţate. Prin alegerea dumneavoastră, poporul francez s-a pronunţat ferm şi clar în favoarea continuării implicării Franţei în susţinerea proiectului european. România doreşte să contribuie, alături de Franţa şi de celelalte state partenere, la relansarea şi aprofundarea acestui proiect esenţial, astfel încât să putem oferi mai multă securitate şi prosperitate cetăţenilor noştri, într-un context marcat de multe provocări şi incertitudini”, precizează, într-un comunicat de presă, Administraţia Prezidenţială.

În mesajul transmis noului preşedinte al Franţei, Klaus Iohannis subliniază importanţa relaţiilor dintre România şi Franţa, ”clădite pe o istorie comună şi pe afinităţi lingvistice şi culturale foarte strânse”.

„Folosesc acest prilej pentru a vă asigura de întreaga mea disponibilitate de a lucra împreună cu dumneavoastră la aprofundarea relaţiilor privilegiate dintre România şi Franţa, pe baza Parteneriatului Strategic solid existent între ţările noastre. Sunt convins că Sezonul cultural comun din 2018-2019 va reprezenta şi el o ocazie excelentă pentru a scoate în evidenţă bogăţia şi diversitatea relaţiilor noastre”, mai precizează Administraţia Prezidenţială.

Preşedintele Klaus Iohannis l-a felicitat încă de duminică seara pe noul preşedinte al Franţei Emmanuel Macron printr-un mesaj în limba franceză.

"Felicitări Emmanuel Macron pentru victoria importantă pentru Franţa şi Europa. Trăiască parteneriatul strategic dintre România şi Franţa”, a scris preşedintele Klaus Iohannis pe pagona sa de Twitter.

Emmanuel Macron, candidatul organizaţiei civice En Marche! (În Mişcare!, social-liberală), a câştigat scrutinul prezidenţial din Franţa cu 66,06% din voturi, potrivit rezultatelor anunţate de Ministerul francez de Interne.

Emmanuel Macron a obţinut 66,06% din voturi (fiind votat de 20,7 milioane de cetăţeni), în timp ce adversara sa, Marine Le Pen, candidatul formaţiunii de extremă-dreapta Frontul Naţional, a fost la nivelul de 33,94% (10,6 milioane de alegători).

Tăriceanu: Votul din Franţa, o victorie a democraţiei şi un exemplu de alegeri libere şi corecte

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, luni, pe Facebook, că votul din Franţa reprezintă, în primul rând, o victorie a democraţiei şi un exemplu de alegeri libere şi corecte.

”Votul de ieri (luni - n.r.) din Franţa a fost, în primul rând, o victorie a democraţiei şi un exemplu de alegeri libere şi corecte. Din păcate, în România apar noi şi noi dovezi ale înfrângerii democraţiei şi ale posibilelor fraudări ale alegerilor de către instituţii sau persoane care ar fi trebuit mai degrabă să supravegheze derularea corectă a acestora. Scrutinul din Franţa ar trebui să reprezinte un imbold pentru a face lumină în procesul electoral din România, un obiectiv pe care mi-l asum alături de colegii parlamentari”, a scris Tăriceanu pe Facebook.

În opinia preşedintelui Senatului, poporul francez şi-a exprimat duminică opţiunea pro-europeană, în cadrul unui proces electoral democratic şi liber.

”Desfăşurarea scrutinului prezidenţial francez, unul asupra căruia a fost îndreptată şi atenţia poporului român, trebuie să fie o sursă de inspiraţie pentru societatea românească, cea în care discutăm astăzi despre rolul instituţiilor democratice, reprezentativitatea şi legitimitatea lor. Urmărind scrutinul electoral francez, nutresc speranţa că şi în România putem avea certitudinea că votul românilor este respectat, că alegerea pe care aceştia o fac este cea reală şi că nu există interferenţe în procesul de vot. Franţa, valorile şi cultura acestui popor, continuă să fie un model pentru tânăra democraţie română. Îi transmit felicitările mele lui Emmanuel Macron şi îi urez succes în nobila sa misiune”, a adăugat Tăriceanu.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici