Preşedintele Traian Băsescu a asistat la slujba de la mănăstirea de la Izvoru Mureşului

Preşedintele Traian Băsescu a ajuns, joi, alături de soţia sa, Maria, la Mănăstirea "Adormirea Maicii Domnului" de la Izvoru Mureşului din judeţul Harghita, el fiind întâmpinat de maica stareţă.

618 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Traian Băsescu a asistat la slujba de la mănăstirea de la Izvoru Mureşului

Preşedintele Traian Băsescu asistă la slujba de la mănăstirea de la Izvoru Mureşului

UPDATE 12:20 - Traian Băsescu, soţia sa şi Corlăţean au primit steaguri tricolore de la IPS Ioan Selejean

Preşedintele Băsescu a primit, joi, de la Arhiepiscopul Covasnei şi Harghitei, IPS Ioan Selejean, la finalul slujbei de la mănăstirea din Izvoru Mureşului, un steag tricolor, fiind oferite drapele de către înaltul prelat şi soţiei preşedintelui, precum şi ministrului de Externe, aflat la ceremonie.

La finalul slujbei de la Mănăstirea "Adormirea Maicii Domnului" de la Izvoru Mureşului, Arhiepiscopul Covasnei şi Harghitei, IPS Ioan Selejean i-a înmânat preşedintelui un steag tricolor, astfel de steaguri fiindu-le oferite şi Mariei Băsescu, dar şi ministrului de Externe, Titus Corlăţean.

În momentul în care i-a înmânat drapelul, IPS Selejean i-a spus Mariei Băsescu că îi oferă acest tricolor pe care crede că l-a văzut mai des decât pe soţul său, atunci când acesta era pe mare, iar fetele erau mici.

Preşedintele le-a spus participanţilor, după ce a primit drapelul, cum admira în fiecare dimineaţă, când era pe mare, steagul românesc românesc arborat la catarg.

"Până să fiu om politic, nu am pus foarte mare preţ pe arborarea tricolorului pentru că în mintea mea am crezut că în primul rând tricolorul îl porţi în suflet.
Dar 12 ani, îi spuneam la sfinţia sa părintele, în fiecare dimineaţă, la răsăritul soarelui, se ridica la catarg tricolorul.
În fiecare seară, la apusul soarelui, de la catarg se cobora tricolorul. Şi în fiecare dimineaţă îmi aduceam aminte de un dascăl de prin Ardeal pe care l-am avut la Academia Navală (...) şi toate orele pe care le aveam cu acest dascăl, şi era în anii ’70, le făceam într-o sală unde era harta României Mari. Şi ne spunea profesorul: «Voi o să umblaţi în jurul lumii cu tricolorul la catarg, dar trebuie să ştiţi care este ţara voastră şi cum arăta atunci când s-a făcut Marea Unire». Era harta României Mari şi cele două lucruri esenţiale, ţara şi steagul, să le port în suflet, le-am învăţat de la un profesor ardelean", a spus preşedintele după ce a primit drapelul.

Şeful statului a fost vizibil emoţionat, având lacrimi în ochi.

De asemenea, înmânându-i drapelul ministrului de Externe, IPS Ioan Selejean i-a spus lui Titus Corlăţean să le transmită colaboratorilor săi că acesta a fost sfinţit în ziua de Sfânta Maria la Izvoru Mureşului.

După ce a primit tricolorul de la IPS Ioan Selejan, Titus Corlăţean a declarat: "Dumnezeu să binecuvânteze România şi pe români, pe românii de pretutindeni şi mă rog ca ei să înţeleagă şi să primească acest lucru. Şi atunci vom şti să onorăm cu adevărat şi tricolorul României. Amin!".

Arhiepiscolul Covasnei şi Harghitei a rugat-o de asemenea pe Ecaterina Andrescu, senator PSD, înmânându-i drapelul, ca atunci când va fi în Parlament şi va adopta legi să se uite în sus către Dumnezeu şi către tricolor.

"Un Parlament care dă legi între credinţa noastră creştină şi tricolor niciodată nu va greşi", a spus arhiepiscopul.

Apoi tricolorul românesc a fost împărţit reprezentanţilor românilor din Ucraina, Germania, Italia, Republica Moldova şi reprezentantei românilor din Ungaria, căreia acesta i-a spus: "Să duceţi tricolorul românesc la Budapesta".

Au mai primit tricolorul interpretul de muzică populară Veta Biriş şi preotul militar Mitrea, întors miercuri din Afganistan împreună cu militarii care au asigurat pacea în zonă.

După slujbă, 1.200 de drapele tricolore au fost împărţite de preoţi participanţilor, care s-au înghesuit să le primească, apoi toată lumea a ridicat drapelele în aer, agitându-le.

La ceremonia religioasă de la mănăstirea din Izvoru Mureşului au fost prezenţi aproape o mie de oameni, unii dintre ei fiind îmbrăcaţi în costume populare.

La slujba de la Mănăstirea "Adormirea Maicii Domnului" de la Izvoru Mureşului au mai participat şi ministrul de Externe, Titus Corlăţean, senatorul PSD Ecaterina Andronescu şi judecătorul de la Curtea Constituţională Valer Dorneanu.

În jurul orei 13.00, preşedintele Traian Băsescu ar urma să ajungă la Oarba de Mureş, judeţul Mureş, unde are loc cea de-a treia ediţie a Festivalului Cântecului Popular Patriotic "La Oarba şi la Iernut".

La evenimentul de la Oarba de Mureş sunt aşteptaţi peste 10.000 de participanţi, fiind programate demonstraţii ale unor structuri din sistemului naţional de apărare, scurte scenete de război, dar şi spectacole de muzică populară patriotică, prin care se doreşte aducerea unui omagiu eroilor români căzuţi în cel de-al doilea război mondial.

Festivalul, care a debutat joi, cu o ceremonie religioasă la Monumentul Eroilor de la Oarba de Mureş, este organizat de Asociaţia Intercomunitară "Iernuţeana", Asociaţia Culturală "Pe Mureş şi pe Târnavă", Consiliul Judeţean Mureş, Prefectură şi Primăria Iernut.

Băsescu a ajuns la mănăstirea din Izvoru Mureşului în jurul orei 10.45, el ajungând acolo cu o maşină şi fiind întâmpinat la poarta mănăstirii de către maica stareţă, Miriam.

Şeful statului a mers prin mulţime până în mănăstire, unde la ora transmiterii acestei ştiri asistă la Sfânta Lirurghie, care este oficiată de către Arhiepiscopul Covasnei şi Harghitei, Ioan Selejean.

La ceremonia religioasă sunt prezenţi aproape o mie de oameni, unii dintre ei fiind îmbrăcaţi în costume populare.

La slujba de la Mănăstirea "Adormirea Maicii Domnului" de la Izvoru Mureşului participă şi ministrul de Externe, Titus Corlăţean, senatorul PSD Ecaterina Andronescu şi judecătorul de la Curtea Constituţională Valer Dorneanu.

În timpul slujbei vor fi împărţite, potrivit maicii stareţe, 1.200 de drapele tricolore, care "vor fi trimise în toate colţurile lumii", acolo unde trăiesc români, prin reprezentanţii comunităţilor de români prezenţi la Universitatea de vară de la Izvoru Mureşului.

După slujba religioasă va avea loc o agapă în curtea mănăstirii, la care a fost invitat şi şeful statului.

Preşedintele a mai fost la Izvoru Mureşului şi luni, când a participat la cea de-a XI-a ediţie a Universităţii de Vară. Şeful statului a mai fost şi la mănăstirea din localitate, ultima dată luni, când a cerut roşii din seră, precum şi trei trandafiri, el întâlnindu-se atunci cu IPS Ioan Selejean.

La Izvoru Mureşului se desfăşoară şi cea de-a XI-a ediţie a Universităţii de Vară, în organizarea Fundaţiei Naţionale pentru Românii de Pretutindeni, alături de Centrul Cultural Topliţa, Centrul European de Studii Covasna - Harghita din Sfântu Gheorghe, cu sprijinul Departamentului Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni (DPRRP) şi al Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei. La manifestare, care se va încheia vineri, se află lideri ai organizaţiilor româneşti din jurul frontierelor ţării şi din Balcani (Bulgaria, Serbia, Ungaria, Ucraina, Albania), dar şi din Diaspora românească (Italia şi Franţa), precum şi o delegaţie din Republica Moldova.

În jurul orei 13.00, preşedintele Traian Băsescu ar urma să ajungă la Oarba de Mureş, judeţul Mureş, unde are loc cea de-a treia ediţie a Festivalului Cântecului Popular Patriotic "La Oarba şi la Iernut".

La evenimentul de la Oarba de Mureş sunt aşteptaţi peste 10.000 de participanţi, fiind programate demonstraţii ale unor structuri din sistemului naţional de apărare, scurte scenete de război, dar şi spectacole de muzică populară patriotică, prin care se doreşte aducerea unui omagiu eroilor români căzuţi în cel de-al doilea război mondial.

Festivalul, care a debutat joi, cu o ceremonie religioasă la Monumentul Eroilor de la Oarba de Mureş, este organizat de Asociaţia Intercomunitară "Iernuţeana", Asociaţia Culturală "Pe Mureş şi pe Târnavă", Consiliul Judeţean Mureş, Prefectură şi Primăria Iernut.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici