Preşedintele Traian Băsescu ar putea face o vizită în Brazilia anul viitor

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a declarat, marţi, că speră ca anul viitor să aibă loc o vizită a preşedintelui Traian Băsescu în Brazilia, iar omologul său brazilian, Celso Luiz Nunes Amorim, a precizat că şeful statului riomân va fi primit cu mare plăcere în Brazilia.

20 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Traian Băsescu ar putea face o vizită în Brazilia anul viitor

Preşedintele Traian Băsescu ar putea face o vizită în Brazilia anul viitor (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a subliniat, în declaraţii de presă cu omologul brazilian, că vizita acestuia la Bucureşti are o triplă semnificaţie - Brazilia este primul stat latino-american cu care România a stabilit relaţii diplomatice, este prima vizită a unui ministru brazilian de Externe în România şi are loc la trei ani după aderarea României la UE.

În cursul întrevederii, cei doi miniştri de Externe au apreciat că România şi Brazilia au trei instrumente prin care pot dezvolta şi oferi o perspectivă cât mai lungă relaţiilor bilaterale.

"În primul rând, este vorba despre contactele politice la nivelul cel mai înalt şi, din acest punct de vedere, sperăm ca o vizită a preşedintelui României, domnul Traian Băsescu, să poată avea loc anul viitor în Brazilia, aşa cum îl aşteptăm şi pe preşedintele Braziliei într-o vizită în România. În al doilea rând, ar trebui să dezvoltăm printr-un forum de afaceri un canal de contact direct între oamenii de afaceri dintre cele două ţări şi în al treilea rând, ar trebui să continuăm şi să amplificăm schimburile culturale, ştiinţifice şi tehnologice dintre ţările noastre", a spus Baconschi.

La rândul său, ministrul brazilian de Externe, Celso Luiz Nunes Amorim, a declarat că sunt foarte importante contactele politice la nivel înalt. "Îl vom primi cu cea mai mare plăcere pe preşedintele României în Brazilia. De asemenea, considerăm că sunt necesare contactele între oamenii de afaceri dintre cele două ţări, să intensificăm cooperarea în domeniul cultural, ştiinţific şi tehnologic", a spus el.

Amorim a adăugat că există domenii economice în care beneficiile cooperării sunt evidente, el menţionând printre acestea domeniul energiei, cu accent pe extragerea şi prelucrarea petrolului şi energiile alternative, dar şi bioenergia.

"În ceea ce priveşte lucrurile de care noi am putea profita din România, noi ştim că România are o mare experienţă în ceea ce priveşte transportul feroviar, este un lucru de care s-ar putea să avem nevoie în următorii ani", a spus Amorim.

"În ceea ce priveşte domeniul cultural, eu am văzut în Brazilia filme româneşti. Nu ştiu dacă filme braziliene au sosit în România, poate unele telenovele. Putem colabora foarte mult, mai ales având în vedere moştenirea noatră latină comună", a mai spus şeful diplomaţiei braziliene.

Celso Luiz Nunes Amorim, ministrul Relaţiilor Externe al Braziliei, face o vizită în România, la invitaţia ministrului de Externe, Teodor Baconschi, aceasta fiind prima vizită în România a unui şef al diplomaţiei braziliene în 82 de ani de relaţii diplomatice bilaterale şi totodată prima vizită în România a unui ministru de externe latino-american după aderarea României la Uniunea Europeană.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici