PREŞEDINTELE TRAIAN BĂSESCU merge la Consiliul European, a decis Curtea Constituţională. Ponta: Evident, joi voi merge la Bruxelles

Curtea Constituţională a decis, miercuri, că preşedintele României participă la reuniunile Consiliului European, în calitate de şef al statului, această atribuţie putând fi delegată de către acesta, în mod expres, primului-ministru. Premierul Victor Ponta a declarat, după decizia Curţii Constituţionale, că va merge, evident, la Bruxelles, la Consiliul European.

10857 afișări
Imaginea articolului PREŞEDINTELE TRAIAN BĂSESCU merge la Consiliul European, a decis Curtea Constituţională. Ponta: Evident, joi voi merge la Bruxelles

Preşedintele Traian Băsescu şi preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)

Redăm integral comunicatul CC:

"În şedinţa din ziua de 27 iunie 2012, Plenul Curţii Constituţionale, învestit în temeiul art.146 lit.e) din Constituţia României şi al art.34 din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, a examinat cererea formulată de Preşedintele României privind soluţionarea conflictului juridic de natură constituţională dintre Guvern, reprezentat de primul-ministru, pe de o parte, şi Preşedintele României, pe de altă parte.
La şedinţa de judecată au participat, din partea Preşedintelui României, domnul Ştefan Deaconu, consilier prezidenţial, iar din partea Guvernului, primul-ministru, domnul Victor-Viorel Ponta, împreună cu ministrul justiţiei, domnul Titus Corlăţean, şi ministrul pentru relaţia cu Parlamentul, domnul Mircea Duşa.

În urma deliberărilor, cu majoritate de voturi, Curtea Constituţională a constatat existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Guvern, pe de o parte, şi Preşedintele României, pe de altă parte, generat de acţiunea Guvernului şi a primului-ministru de a-l exclude pe Preşedintele României din delegaţia care participă la Consiliul European în perioada 28-29 iunie 2012.

În exercitarea atribuţiilor constituţionale, Preşedintele României participă la reuniunile Consiliului European, în calitate de şef al statului. Această atribuţie poate fi delegată de către Preşedintele României, în mod expres, primului-ministru.

Argumentaţia reţinută în motivarea soluţiei pronunţate de Curtea Constituţională va fi prezentată în cuprinsul deciziei, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I. Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică Preşedintelui României şi Guvernului", se arată în comunicatul remis presei de către CC.

Zegrean: Motivarea pe reprezentare nu se va redacta miercuri, e valabilă după publicare

Preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, a declarat că motivarea asupra deciziei Curţii în cazul reprezentării României la Consiliul European nu va fi redactată în cursul zilei, ci probabil într-o săptămână, iar decizia este obligatorie de la publicarea în Monitorul Oficial.

Zegrean a fost întrebat dacă motivarea în cazul deciziei privind conflictul dintre preşedinte şi premier va fi dată publicităţii miercuri.

"Motivarea, nu astăzi. Trebuie să o scriem şi să o citim în plen (plenul Curţii Constituţionale - n.r.) şi să o publicăm în Monitor. Nu avem cum să o dăm astăzi motivarea", a explicat Zegrean, precizând că cel mai probabil aceasta va fi redactată săptămâna viitoare.

De asemnea, preşedintele Curţii Constituţionale a susţinut că decizia este obligatorie de la data publicării în Monitorul Oficial.

"De la data publicării în Monitorul Oficial este general obligatorie", a spus Zegrean.

Ponta: Evident, joi voi merge la Bruxelles

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, după decizia Curţii Constituţionale, că va merge, evident, la Bruxelles, la Consiliul European.

Premierul crede că preşedintele Băsescu nu va merge la Bruxelles.

"Sper ca preşedintele să înţeleagă că acest veşnic conflict este împotriva intereselor României", a spus Ponta.

Premierul a precizat că "evident" va merge, joi, la Bruxelles.

Ponta a declarat, miercuri dimineaţă, după ce a prezentat judecătorilor Curţii Constituţionale poziţia Guvernului faţă de reprezentarea la Bruxelles, că preşedintele Traian Băsescu nu poate cere ca România să se transforme într-o republică prezidenţială, în care toate drepturile să-i aparţină.

Premierul Victor Ponta a declarat, marţi, că miercuri dimineaţă va merge la Curtea Constituţională, unde se discută sesizarea depusă de preşedintele Traian Băsescu privind reprezentarea la Bruxelles, iar joi va pleca la Consiliul European.

Ponta a spus, întrebat dacă va ţine cont de decizia pe care Curtea o va adopta miercuri privind reprezentarea la Bruxelles, că el trebuie să ţină cont de ceea ce a decis Parlamentul.

"Dacă Curtea va decide că există un conflict între Parlament şi preşedinte, nu sunt eu cel care trebuie să-l rezolv. (...) Guvernul nu se află în conflict cu preşedintele pe această temă. Dacă preşedintele se declară nemulţumit de declaraţia Parlamentului, atunci poate să ceară Curţii constatarea unui conflict între Parlament şi preşedinte", a spus Ponta.

Întrebat ce face dacă preşedintele merge la Consiliu, Ponta a răspuns: "Eu merg joi la Bruxelles. Mâine discutăm în Guvern ultimele propuneri primite. Eş vrea să discut şi cu preşedintele dacă va mai fi timp care sunt poziţiile României, pentru că nu vreau să merg acolo doar cu poziţia Guvernului sau a Parlamentului. Ar fi foarte bine să fie o poziţie coordonată şi cu preşedintele”.

Ponta a spus că şi-ar fi dorit să meargă împreună cu preşedintele la Consiliu, dar acest lucur nu este posibil din cauza deciziilor anterioare luate de forul european privind reprezentarea.

Întrebat dacă se va mai întâlni cu preşedintele pentru a discuta pe această temă, Ponta a răspuns: "Nu ştiu. Dacă există timp în program, sigur. Eu sunt dispus la dialog instituţional".

Preşedintele Traian Băsescu a sesizat Curtea Constituţională cu privire la conflictul juridic de natură constituţională privind reprezentarea României la Consiliul European, sesizarea urmând să fie discutată miercuri.

Curtea Constituţională a confirmat, pentru MEDIAFAX, că preşedintele Băsescu a formulat o sesizare pe acest subiect, care va fi discutată, miercuri, 27 iunie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici