Prezenţă scăzută la referendumul privind proiectul minier de la Roşia Montană

Prezenţa la referendumul local organizat, duminică, în 35 de comune şi oraşe din judeţul Alba privind proiectul minier de la Roşia Montană şi mineritul din Apuseni este scăzută, până la ora 10.00 prezentându-se la consultarea publică doar 1.415 persoane.

352 afișări
Imaginea articolului Prezenţă scăzută la referendumul privind proiectul minier de la Roşia Montană

Prezenţă scăzută la referendumul privind proiectul minier de la Roşia Montană (Imagine: Daniel Mihailescu/Mediafax Foto)

Potrivit Biroului Electoral Judeţean pentru Referendum, prezenţa la urne este monitorizată în 63 din cele 148 de secţii de votare amenajate în judeţul Alba pentru referendumul privind proiectul minier de la Roşia Montană şi mineritul din Apuseni, adică pentru jumătate plus unu din numărul alegătorilor chemaţi la consultarea publică.

Potrivit sursei citate, în aceste secţii au votat, până la ora 10,00, 1.415 persoane.

Numărul total al persoanelor aşteptate la urne la acest referendum este de peste 72.000, astfel că numărul votanţilor din secţiile unde este monitorizată prezenţa este de circa 36.000.

Pentru referendumul local, secţiile de votare vor fi deschise până la ora 23.00, cu două ore mai mult decât cele pentru alegerile parlamentare.

Singura problemă înregistrată în Alba privind referendumul local a fost în localitatea Tibru, unde secţia de votare a fost deschisă cu aproape o oră şi jumătate întârziere din cauză că preşedintele secţiei de votare nu a putut ajunge la timp, fiind blocat în zăpadă.

Totodată, în judeţul Alba prezenţa la vot la alegerile parlamentare a fost, la ora 10.00, de 3,85 la sută, mai mică faţă de scrutinul din 2008, când la aceeaşi ora se înregistra o prezenţă de 4,05 la sută.

Peste 72.000 de cetăţeni cu drept de vot din 35 de localităţi din judeţul Alba sunt aşteptaţi, duminică, în ziua alegerilor parlamentare, să meargă la referendum pentru a spune dacă sunt sau nu de acord cu repornirea mineritului în zonă şi a exploatării de la Roşia Montană.

Referendumul este organizat de Consiliul Judeţean Alba, în 35 de comune şi oraşe, în mare parte din zona Munţilor Apuseni, respectiv în oraşele Zlatna, Câmpeni, Abrud, Baia de Arieş şi comunele Roşia Montană, Lupşa, Stremţ, Vadu Moţilor, Bucium, Ciuruleasa, Râmeţ, Vidra, Sohodol, Ponor, Ceru Băcăinţi, Almaşu Mare, Poşaga, Rîmetea, Întregalde, Galda de Jos, Cricău, Meteş, Albac, Arieşeni, Avram Iancu, Bistra, Gârda de Sus, Horea, Ighiu, Livezile, Mogoş, Ocoliş, Poiana Vadului, Sălciua şi Scărişoara. Cetăţeni cu drept de vot din aceste localităţi trebuie să răspundă cu "Da" sau "Nu" la întrebarea "Sunteţi de acord cu repornirea mineritului în zona Munţilor Apuseni şi a exploatării de la Roşia Montană?". Costurile referendumului se ridică la aproape 300.000 de lei. 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici