PRM, UDMR şi PC acceptă consultările cu premierul, PD le refuză

PRM acceptă o discuţie cu primul-ministru pe tema votului uninominal, deşi formaţiunea nu doreşte sub nicio formă introducerea acestui tip de vot, a declarat vicepreşedintele executiv al partidului Lucian Bolcaş, precizând că PRM îşi va prezenta argumentele în acest sens.

1 afișare
Imaginea articolului PRM, UDMR şi PC acceptă consultările cu premierul, PD le refuză

PRM şi PC acceptă consultările cu premierul, PD refuză

"Acceptăm o discuţie pentru a aduce argumentele noastre, care să sperăm că vor fi convingătoare", a precizat Bolcaş, joi, pentru MEDIAFAX.

Potrivit declaraţiilor sale, PRM nu a fost niciodată de acord cu proiectul de lege al Pro Democraţia, prin care se propune vot uninominal pentru alegerea membrilor Camerei Deputaţilor şi ai Senatului.

Bolcaş a afirmat că reprezentanţii PRM care vor participa la întâlnirea cu primul-ministru îi vor transmite acestuia că PRM se opune ideii de asumare a răspunderii Guvernului pentru votul uninominal, din moment ce "procedurile parlamentare care trebuiau respectate sunt deja declanşate".  

Preşedintele executiv al UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, joi, pentru Mediafax, că Uniunea este de acord cu asumarea răspunderii Guvernului pentru un vot uninominal mixt, prin care jumătate din mandatele de parlamentari să fie obţinute prin vot uninominal şi jumătate prin vot pe listă.

Kelemen a spus că ideea asumării răspunderii Executivului pentru această lege este agreată de Uniune, singura problemă fiind ce va conţine acest act normativ.

Partidul Conservator a anunţat că rămâne deschis consultărilor cu premierul Călin Popescu Tăriceanu, considerând că şi subiectul bugetului de stat, dar şi cel privind votul uninominal sunt importante şi merită o discuţie între partidele parlamentare şi primul-ministru, a anunţat, joi, purtătorul de cuvânt al formaţiunii Bogdan Ciucă.

Ciucă a precizat că PC a răspuns întotdeauna pozitiv invitaţiilor la consultări, indiferent cine le-a făcut şi de aceea rămâne deschis şi la discuţiile cu premierul, cu atât mai mult cu cât conservatorii au propriile amendamente în cazul bugetului şi doresc încă din 1997 introducerea votului uninominal.

El a arătat, însă, că organizarea unui referendum pe acest subiect la ora actuală nu se justifică şi cel mai firesc ar fi ca Parlamentul să adopte proiectul de lege privind introducerea votului uninominal.

Senatorul PD Radu Berceanu a avertizat, joi, că există posibilitatea ca Guvernul să îşi asume răspunderea pe legea votului uninominal, fiind totuşi declanşat şi referendumul, şi a anunţat că PD nu se va prezenta la consultările cu primul-ministru, privind bugetul şi votul uninominal.

Berceanu a precizat că problema votului uninominal îşi va găsi rezolvarea „în Parlament sau în alte locuri”.

El a susţinut că, în cazul în care vreo variantă de uninominal ar putea avea şanse de a fi adoptată zilele acestea, preşedintele ar mai putea prelungi cu o zi sau două termenul acordat Parlamentului de votare a acestei legi.

Berceanu a mai arătat că PD nu va participa la consultările care vor fi iniţiate, săptămâna viitoare, de către premierul Tăriceanu, pe tema votului uninominal şi bugetului de stat pe 2008, afirmând că cele două teme nu au legătură şi că amestecarea lor poate fi o intenţie de a „aiuri poporul”.

UDMR este de acord cu asumarea răspunderii Guvernului pentru un vot uninominal mixt, prin care jumătate din mandatele de parlamentari să fie obţinute prin vot uninominal şi jumătate prin vot pe listă, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, preşedintele executiv al Uniunii, Kelemen Hunor.

Kelemen a spus că ideea asumării răspunderii Executivului pentru această lege este agreată de Uniune, singura problemă fiind ce va conţine acest act normativ.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici