Sebastian Ghiţă, urmărit pentru trafic de influenţă, spălare de bani şi coruperea alegătorilor: "Mi se interzice să părăsesc Ploieştiul, probabil pentru a fi umilit. Am interdicţie de a vorbi cu Victor Ponta"

Urmărirea penală a lui Sebastian Ghiţă a fost extinsă pentru trafic de influenţă, evaziune fiscală, spălare de bani, complicitate la schimbarea destinaţiei fondurilor UE şi coruperea alegătorilor la alegerile parlamentare din 2012 şi la cele prezidenţiale din 2014, potrivit DNA.

4457 afișări
Imaginea articolului Sebastian Ghiţă, urmărit pentru trafic de influenţă, spălare de bani şi coruperea alegătorilor: "Mi se interzice să părăsesc Ploieştiul, probabil pentru a fi umilit. Am interdicţie de a vorbi cu Victor Ponta"

Procurorii DNA extind urmărirea penală împotriva deputatului Sebastian Ghiţă (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

UPDATE - DNA: Sebastian Ghiță a dat 350.000 de euro pentru ca alegători din R. Moldova să-l voteze pe Ponta 

Deputatul Sebastian Ghiţă ar fi dat 350.000 de euro pentru ca alegători din Republica Moldova să îl voteze pe Victor Ponta la alegerile prezidenţiale din 2014, activitatea de corupere a alegătorilor fiind concepută, iniţiată şi coordonată de Ghiţă, potrivit DNA. 

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a anunţat miercuri, într-un comunicat de presă, că a fost extinsă acţiunea penală faţă de Sebastian Ghiţă, pentru infracţiunile de trafic de influenţă, complicitate la schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor europene, spălare de bani, în formă continuată, evaziune fiscală, în formă continuată, coruperea alegătorilor şi efectuarea de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, în formă continuată. Aceste noi infracţiuni se adaugă celei iniţial reţinute în sarcina lui Sebastian Ghiţă, respectiv cea de sprijinire a unui grup infracţional organizat.

Procurorii au probe şi date că, în perioada 2000-2015, Sebastian Ghiţă a obţinut nelegal importante sume de bani, prin traficarea influenţei, sau aparent legal din fonduri publice, pe care le-a introdus într-un circuit financiar care nu are la bază operaţiuni reale.

O parte din sumele de bani obţinute ilicit ar fi fost folosite de Sebastian Ghiţă în campania electorală pentru alegerile parlamentare din 2012, când a obţinut un mandat de deputat, dar şi în campania electorală pentru alegerile prezidenţiale din 2014, în scopul obţinerii de voturi pentru candidatul PSD Victor Ponta.

Anchetatorii au arătat că o parte din sumele de bani, care ar fi fost obţinute ilicit prin trafic de influenţă sau devenite ilicite prin transferuri bancare efectuate pentru disimularea naturii provenienţei lor şi păstrate în conturile societăţilor controlate, au fost folosite de Sebastian Ghiţă, la momente diferite, "pentru atingerea unor scopuri personale sau de grup, economice sau politice".

"Astfel, în concret, în campania electorală pentru alegerile parlamentare din anul 2012, când inculpatul Ghiţă Sebastian Aurelian a candidat şi a câştigat un post în Camera Deputaţilor, o parte din banii «economisiţi» în modalitatea arătată, în cuantum de 279.000 lei, au fost extraşi şi folosiţi pentru achiziţionarea de pe piaţa neagră de aşa-zise materiale electorale (de exemplu tigăi), ce au fost utilizate pentru a determina un număr important de persoane să îl voteze", au mai arătat procurorii.

Pentru justificarea aparentă a cheltuielilor, ar fi fost întocmite documente fictive prin intermediul societăţilor controlate de Sebastian Ghiţă.

Procurorii susţin că Sebastian Ghiţă ar fi conceput, iniţiat şi coordonat o activitate de corupere a alegătorilor din Republica Moldova, la alegerile prezidenţiale din anul 2014, pentru votarea lui Victor Ponta.

"Suma remisă de inculpat pentru influenţarea opţiunilor electorale a fost în cuantum de 350.000 euro", potrivit DNA.

Anchetatorii au mai stabilit, pe baza probelor din dosar, că Sebastian Ghiţă s-a folosit de funcţia de deputat pentru a-l determina pe şeful Unităţii de Implementare a Proiectelor din cadrul SC Hidro Prahova SA să facă plăţi către SC Grossman Engineering Group SRL.

"În primul rând, în derularea activităţii infracţionale de sprijinire a asocierii dintre SC Grossman Engineering Group SRL şi SC Euroconstruct Trading 98 SRL prin exercitarea de presiuni şi influenţe asupra şefului Unităţii de Implementare a Proiectelor din cadrul SC Hidro Prahova SA, inculpatul Ghiţă Sebastian Aurelian s-a folosit inclusiv de funcţia de deputat pe care o deţine din anul 2012, în încercarea de a-l determina pe şeful UIP să efectueze plăţi către SC Grossman Engineering Group SRL în condiţii de nelegalitate şi în contextul în care urma să încaseze, din cuantumul acestor plăţi, comisionul stabilit pentru traficul de influenţă exercitat în favoarea agentului economic arătat. Folosirea ascendentului conferit de funcţia de demnitar - deputat în Parlamentul României, s-a materializat prin întocmirea unei solicitări înregistrată la Cabinetul Parlamentar Ghiţă Sebastian Aurelian şi adresată directorului SC Hidro Prahova SA, persoană care avea posibilitatea să îl schimbe din funcţie pe şeful UIP şi asupra căruia deputatul exercita, de asemenea, presiuni în acelaşi scop. Demersul s-a soldat cu înlocuirea din funcţie a şefului UIP", susţin anchetatorii.

Anchetatorii au mai arătat că Sebastian Ghiţă controlează încă, direct sau indirect, prin 23 de interpuşi, 54 de firme pe care le-a deţinut până în anul 2012. Operaţiunile efectuate de Ghiţă prin intermediul acestor societăţi sunt incompatibile cu funcţia de deputat.

"În acest sens stau dispoziţiile Legii nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor şi ale Legii nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei", au precizat procurorii.

UPDATE - DNA: Sebastian Ghiţă, urmărit pentru trafic de influenţă, spălare de bani şi coruperea alegătorilor

Urmărirea penală a lui Sebastian Ghiţă a fost extinsă pentru trafic de influenţă, evaziune fiscală, spălare de bani, complicitate la schimbarea destinaţiei fondurilor UE şi coruperea alegătorilor la alegerile parlamentare din 2012 şi la cele prezidenţiale din 2014, potrivit DNA.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Ploieşti au modificat unele dintre obligaţile controlului judiciar pentru Sebastian Ghiţă, acesta având interdicţie să desfăşoare activitate în calitatea de deputat, "în exercitarea căreia a săvârşit fapta", dar şi să părăsească localitatea Ploieşti fără a avea încuviinţarea prealabilă a anchetatorilor, se arată într-un comunicat de presă al DNA, transmis miercuri agenţiei MEDIAFAX.

De asemenea, Sebastian Ghiţă va avea în continuare obligaţiile stabilite anterior în cadrul măsurii controlului judiciar, respectiv: să meargă la Inspectoratul Judeţean de Poliţie Prahova în zilele stabilite prin programul de supraveghere; să se prezinte la DNA Ploieşti ori de câte ori este chemat; să informeze de îndată DNA Ploieşti dacă îşi schimbă locuinţa; să nu se apropie de persoanele menţionate în ordonanţa procurorilor şi să nu comunice cu acestea direct sau indirect, pe nicio cale; să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte arme.

Măsura controlului judiciar cu noile obligaţii se aplică din 24 iunie până în 14 august.

Obligaţiile suplimentare au fost luate după extinderea acţiunii penale faţă de Senastian Ghiţă pentru infracţiunile de trafic de influenţă, complicitate la schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor europene, spălare de bani, în formă continuată, evaziune fiscală, în formă continuată, coruperea alegătorilor şi efectuarea de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, în formă continuată.

Aceste noi infracţiuni se adaugă celei iniţial reţinute în sarcina lui Sebastian Ghiţă, respectiv cea de sprijinire a unui grup infracţional organizat, a precizat DNA.

Potrivit ordonanţei de modificare a controlului judiciar, în perioada 2000 - 2015, Sebastian Ghiţă a obţinut nelegal importante sume de bani, prin traficarea influenţei, sau aparent legal din fonduri publice, pe care le-a introdus într-un circuit financiar care nu are la bază operaţiuni reale.

Banii astfel obţinuţi ar fi fost "spălaţi" printr-o multitudine de operaţiuni financiar-bancare fără justificare economică, iar ulterior, o parte a sumei ar fi fost folosită în scopuri ilicite, respectiv pentru coruperea alegătorilor la alegerile parlamentare din anul 2012 şi prezidenţiale din 2014. Tranzacţiile financiare ar fi avut ca scop şi rezultat inclusiv sustragerea de la plata către stat a unor sume de bani însemnate ca valoare, reprezentând impozit pe profit şi TVA.

Cuantumul total al sumelor provenite din fonduri publice supuse procesului de "spălare" se ridică la valoarea de 129.343.768 lei, iar prejudiciul cauzat statului prin sustragerea de la plata impozitului pe profit şi taxei pe valoare adăugată a fost stabilită la o valoare minimă de 37.720.325 lei, potrivit procurorilor DNA.

Procurorii DNA Ploieşti i-au adus la cunoştinţă lui Sebastian Ghiţă calitatea procesuală de inculpat şi noile acuzaţii.

Anchetatorii au fost sprijiniţi în această cauză de Serviciul Român de Informaţii şi au colaborat cu Brigada Specială de Intervenţie a Jandarmeriei, a precizat DNA.

UPDATE 11:55 - Ghiţă: O parte din dosarul meu vizează alegerile. Am interdicţie de a vorbi cu Victor Ponta

Deputatul Sebastian Ghiţă a spus, miercuri, la ieşirea de la DNA Ploieşti, că o parte din dosarul său se referă la alegerile prezidenţiale din noiembrie 2014 şi că are interdicţia de a vorbi cu premierul Victor Ponta, el susţinând că este un dosar politic care vizează ”dărâmarea acestui guvern”.

El a declarat, la ieşirea de la DNA Ploieşti, unde a stat aproximativ două ore, că o parte din dosarul său vizează alegerile prezidenţiale din noiembrie 2014, pe care PSD a încercat să le câştige.

”O parte din dosar vizează alegerile prezidenţiale. Nu îmi cer scuze şi nu îmi pare rău că Partidul Social Democrat, Victor Ponta, eu, mulţi alţii am încercat să obţinem încrederea electoratului pentru funcţia de preşedinte al României. Am pierdut aceste alegerei prezidenţiale şi trebuie să oprim odată acestă regulă că după ce pierdem alegerile ceilalţi sunt distruşi, umiliţi, târâţi prin procuraturi, li se ameninţă familiile, li se sechestrează firmele lor, ale familiei, ale prietenilor, li se fac percheziţii mamelor şi aşa mai departe. Este o chestiune groaznică şi cred că trebuie să luptăm contra ei toţi. Eu unul o să o fac. Am interdicţie să vorbesc cu domnul Victor Ponta”, a declarat Sebastian Ghiţă.

El a mai spus că ”nu îl poate influenţa pe primul-ministru să îşi dea demisia atunci când doresc procurorii”.

”Discuţii, întâlniri, ameninţări, luări la rost care vizau demisia primului ministru Victor Ponta. Nu-l pot influenţa pe primul-ministru să îşi dea demisia atunci când doresc procurorii, nu am această influenţă asupra primului ministru al României chiar dacă dânşii cred asta. Nu o să intru în detalii pentru că mai sunt multe alte lucruri pe care trebuie să vi le spun”, a adăugat Ghiţă.

Deputatul a mai susţinut că acest dosar penal este unul politic, care vizează ”dărâmarea Guvernului”.

Sebastian Ghiţă a mai susţinut că a primit şi interdicţia de a-şi exercita mandatul de deputat şi că toate aceste măsuri sunt abuzive şi înalcă drepturile cetăţeanului.

”I-am spus procurorului că face teste şi nu cred că trebuie să fiu cobai eu sau alt deputat”, a adăugat Ghiţă.

UPDATE 11:50 -  Ghiţă: Mi se interzice să părăsesc Ploieştiul, probabil pentru a fi umilit

Deputatul Sebastian Ghiţă a declarat miercuri, la ieşirea de la DNA Ploieşti, că împotriva sa a fost luată o nouă măsură, de a nu părăsi Ploieştiul, el susţinând că această decizie a fost luată probabil pentru a fi umilit şi că abuzurile asupra cetăţenilor nu pot fi tolerate.

"Aşa cum mă aşteptam încă de săptămâna trecută, nişte lucruri destul de grave s-au întâmplat sau urmau să se întâmple. Sunt destul de multe (...) În primul rând, ce trebuie să vă spun este că asupra mea s-a luat o nouă măsură, fără să ştiu ce am făcut, nu ştiu, probabil pentru a fi umilit. Măsura este, de data aceasta, să nu părăsesc Ploieştiul", a spus deputatul Sebastian Ghiţă, la ieşirea de la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) Ploieşti.

Sebastian Ghiţă a adăugat că nu a încălcat cu nimic cealaltă măsură, a interdicţiei de a părăsi ţara, din cadrul controlului judiciar.

"De data aceasta, domnul procuror Onea a crezut de cuviinţă că nu trebuie să părăsesc Ploieştiul. I-am solicitat explicaţii, mi-a spus că aşa crede dânsul, că dânsul este procuror, eu sunt cetăţean şi că drepturile şi libertăţile mele, într-o astfel de situaţie, când deschide un dosar, sunt la dispoziţia dânsului şi că nemulţumirile să le adresez Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie", a precizat Ghiţă.

Ghiţă a spus că va contesta noua măsură, de interdicţie de a părăsi Ploieştiul pe o perioadă de două luni.

Deputatul a mai spus că astăzi şi-a dat seama despre ce este vorba în dosarul în care este urmărit penal, precizând că, în ultimele două săptămâni, asupra sa au fost făcute presiuni constante.

"Şi pentru că sunt deputat în Parlamentul României - nu pentru că mi se întâmplă mie acest lucru, ci pentru că vi se poate întâmpla, oameni buni, oricăruia dintre voi, oricăruia din ţara asta i se poate întâmpla -, pentru că sunt deputat în Parlamentul României, trebuie să lupt cu ceea ce se întâmplă şi să spun că abuzurile asupra unui cetăţean nu pot fi tolerate de către societate, de către Parlament, de către partidele politice. Şi mai vreau să vă spun că astăzi mi-am dat seama că tot acest dosar este doar o etapă, un pas în to tceea ce mi s-a întâmplat în ultimele două săptămâni, presiuni constante, continue", a mai spus Ghiţă.

UPDATE 10:00 - Ghiţă, la intrarea la DNA: Am primit citaţie. Nu m-am gândit că vin să o caut pe soacra lui Moisescu 

Sebastian Ghiţă a declarat, miercuri, la intrarea la DNA Ploieşti, că a primit o citaţie săptămâna trecută, că nu ştie de ce a fost chemat şi dacă a fost extinsă urmărirea penală şi că speră ”să nu se întâmple lucruri rele”, adăugând: ”Nu m-am gândit că vin să o caut pe soacra lui Moisescu”.

Întrebat dacă ştia despre extinderea urmăririi penale împotriva sa, Ghiţă a răspuns: ”M-aţi informat dumneavoastră. Săptămâna trecută am primit o citaţie să mă prezint la DNA. Nu m-am gândit că vin să o caut pe soacra lui Moisescu (n.r. -Vlad Moisescu, fostul trezorier al PNL, urmărit în dosarul primarului Andrei Chiliman)”.

De asemenea, întrebat dacă se aşteaptă să fie suspendat din funcţia de parlamentar, el a răspuns: ”Mi-e tare teamă că o astfel de chestiune nu se poate întâmpla decât cu voia Camerei din care facem parte. Ştiţi că este o întreagă dezbatere în societate acum dacă nu cumva împotriva membrilor Camerei Deputaţilor şi membrilor Senatului, împotriva administraţiei locale, împotriva Guvernului nu există un fel de plan şi de idee de a le scoate practic din joc. Nu ştiu ce se întâmplă astăzi”.

El a susţinut că nu cunoaşte noile acuzaţii sau dacă s-a extins urmărirea penală şi dacă sunt noi probe în dosarul său, însă va afla după discuţiile cu procurorii DNA.

Întrebat la ce se aşteaptă astăzi, Ghiţă a răspuns: ”Mă gândesc că ar fi bine să nu se întâmple lucruri rele, dar nu poţi să ştii. Totuşi, în noiembrie au fost alegeri, au trecut câteva luni, după cum se vede au apărut acuzaţii împotriva premierului, împotriva familiei sale, împotriva mea, împotriva cercului său relaţional. Nu ştriu de ce se întâmplă toate lucrurile astea (...) Nu-mi dau seama exact ce se întâmplă astăzi în România, dar haideţi să avem răbdare şi să aflăm (...) E puţin surprinzător că după mulţi ani de zile imediat cum o zonă din eşichierul politic pierde alegerile împotriva ei apar dosare”.

Ghiţă a mai spus, răspunzând unei întrebări, că nu a vorbit cu premierul Victor Ponta, aflat în Turcia.

Conform surselor citate, Sebastian Ghiţă este acuzat de noi fapte de corupţie săvărşite înainte de 2012, dată la care a fost ales deputat într-un colegiu din judeţul Prahova, dar şi în perioada mandatului de parlamentar.

Sebastian Ghiţă este aşteptat, miercuri dimineaţă, la DNA Ploieşti, unde au fost citate, de asemenea, mai multe persoane apropiate acestuia.

De asemenea, sursele judiciare au precizat că procurorii DNA Ploieşti vor extinde sechestrul asigurător asupra averii lui Sebastian Ghiţă, în condiţiile în care pe o parte din bunurile acestuia a fost deja pus sechestru în dosarul în care este urmărit penal pentru sprijinirea unui grup infracţional organizat, alături de Iulian Herţanu, cumnatul premierului Victor Ponta, de preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, fiul acestuia, deputatul PSD Vlad Cosma, dar şi de alţi inculpaţi cu putere de decizie în judeţul Prahova.

În 16 iunie, deputatul Sebastian Ghiţă a mers la DNA Ploieşti, unde procurorii au prelungit cu 60 de zile măsura controlului judiciar pe numele său, în dosarul lui Iulian Herţanu.

Tot atunci, la DNA Ploieşti au venit şi preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Prahova, Mircea Cosma, şi fiul acestuia, deputatul PSD Vlad Cosma, procurorii prelungind măsura controlului judiciar şi în cazul acestora.

Şeful CJ Prahova, Mircea Cosma, şi deputaţii Vlad Cosma şi Sebastian Ghiţă se află sub control judiciar de peste 120 de zile în dosarul în care DNA Ploieşti anchetează modul de derulare a contractului din fonduri europene pentru extinderea lucrărilor de canalizare din oraşul Comarnic.

În 18 februarie, Iulian Herţanu, cumnatul premierului Victor Ponta, a fost arestat preventiv, alături de omul de afaceri Vladimir Ciorbă, în dosarul vizând fraudarea de fonduri europene pentru lucrări de canalizare la Comarnic, executate de firma sa, SC Grossman Engineering Group. În 23 aprilie, Iulian Herţanu a fost plasat în arest la domicliu, în urma unei decizii a instanţei supreme.

În acelaşi dosar, au mai fost plasaţi sub control judiciar deputatul Sebastian Ghiţă, deputatul PSD Vlad Cosma şi tatăl acestuia, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, directorul de producţie al Hidro Prahova, Virgiliu Iuliu Roman, precum şi omul de afaceri Liviu Munteanu.

Potrivit anchetatorilor, Virgiliu Roman, Sebastian Ghiţă, Vlad şi Mircea Cosma au sprijinit grupul infracţional din care făcea parte Iulian Herţanu ca să acceseze şi să primească fonduri europene în cadrul contractului de extindere a reţelei de canalizare din oraşul Comarnic, proiect în valoare de aproape zece milioane de euro.

Procurorii susţin că, în perioada 2011 - 2015, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, fost preşedinte al filialei judeţene a PSD, a făcut demersuri (intervenţii pentru numirea în funcţii a unor persoane, obţinerea de informaţii confidenţiale - activităţi derulate direct sau prin intermediul consilierilor săi personali) la funcţionari ai SC Hidro Prahova şi a exercitat presiuni (ameninţări cu privire la înlocuirea din funcţie) asupra directorului general al societăţii, pentru ca aceştia să atribuie ilegal asocierii SC Grossmann Engineering Group SRL - SC Euroconstruct Trading 98 SRL contractul de lucrări pentru extinderea reţelei de canalizare în oraşul Comarnic. De asemenea, Mircea Cosma a făcut presiuni pe durata derulării contractului pentru prelungirea termenelor de execuţie şi efectuarea ilegală de plăţi.

"Scopul grupului infracţional astfel format şi sprijinit a fost atins, urmărirea penală făcută până la acest moment relevând: deturnarea din cadrul proiectului şi însuşirea în interes propriu, de către membrii grupului, a sumei totale de 7.797.410 de lei (bani ridicaţi în numerar din conturi ale persoanelor juridice şi fizice, reprezentând 54% din totalul sumelor care au fost identificate ca fiind achitate de S.C. Grossmann Engineering Group, către «partenerii» la care se pretinde că au fost subcontractate lucrări), sustragerea de la plata către stat, prin practici evazioniste, a sumei de 2.515.293 de lei ( din care 1.509.176 lei reprezentând TVA şi 1.006.117 de lei reprezentând impozit pe profit)", arăta DNA.

Proiectul privind extinderea reţelei de canalizare la Comarnic, în valoare de aproximativ zece milioane de euro, avea termen de finalizare februarie 2014, însă lucrările, care nu au fost finalizate, au fost sistate la sfârşitul anului trecut.

În dosarul privind fraudarea de fonduri europene, la sfârşitul lunii februarie, au fost audiate la DNA Ploieşti atât mama premierului Victor Ponta, Cornelia Naum, cât şi sora acestuia, Alexandra Herţanu.

Cornelia Naum, mama premierului Ponta, este asociată, alături de ginerele său, Iulian Herţanu, în firma "Hertanu Projects" SRL. Herţanu mai este asociat în firma Liquid Studios SRL, unde are doi asociaţi, în timp ce soţia sa, Alexandra Florina Herţanu, sora premierului Victor Ponta, este asociată în firma SC Exfin 2000 SRL, unde deţine 49 % din acţiuni, iar o altă persoană, Natalia Maier, deţine 51 % din acţiunile firmei.

Firma Hertanu Projects SRL, al cărei asociat principal este Iulian Herţanu, a fost înregistrată în anul 2004, cu sediul social în Bucureşti şi are ca principal domeniu de activitate specific agenţiilor de publicitate. Herţanu deţine 95% din această firmă, al cărei administrator este, în timp ce mama lui Victor Ponta, Cornelia Niculina Naum, are restul de 5%.

SC Hertanu Projects are, de asemenea, trecute la Registrul Comerţului alte câteva zeci de activităţi secundare, de la editarea ziarelor la "activităţi de servicii suport pentru învăţământ” sau intermedieri în comerţul cu animale.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici