Programul electoral liberal pentru euroalegeri - "Europa liberală lucrează pentru tine"

Preşedintele PNL Crin Antonescu a lansat, luni, împreună cu patru candidaţi, "mandatul electoral" al viitorilor eurodeputaţi, care vizează sprijinul european pentru IMM-uri, agricultură şi românii care muncesc în UE, o politică înţeleaptă pentru Moldova şi promovarea valorilor europene.

45 afișări
Imaginea articolului Programul electoral liberal pentru euroalegeri - "Europa liberală lucrează pentru tine"

Programul electoral liberal pentru euroalegeri - "Europa liberală lucrează pentru tine" (Imagine din arhivă; Daniel Mihăilescu/Mediafax Foto)

"Am adoptat azi la Biroul Politic o platformă programatică pentru candidaţii noştri la PE, practic mandatul politic foarte concret pe care noi îl dăm viitorilor noştri eurodeputaţi. E vorba de cinci direcţii principale de acţiune: sprijinul de la nivel european pentru IMM-urile din România, sprijinul de la nivel european prin instituţii şi fonduri europene pentru sectorul agricol din România, sprijin pe toate căile pe care le oferă PE pentru românii care se află în graniţele UE, pentru muncitorii români şi dreptul la muncă al acestora în teritoriul UE", a susţinut Crin Antonescu în anunţul său privind lansarea programului electoral, care are loc cu două săptămâni înaintea alegerilor pentru PE.

Liderul PNL a menţionat, la finalul BPC, că al patrulea punct al mandatului dat de partid viitorilor europarlamentari vizează "o politică înţeleaptă şi eficientă în raport cu problema Republicii Moldova şi cu proiectul de integrare al acesteia în UE", adăugând că al cincilea "mandat precis" ţine de "valori tradiţionale ale famililei liberale europene şi ale UE în general şi anume drepturile şi libertăţile cetăţeneşti, dreptul la viaţă privată, drepturile civile în general".

În plus, Antonescu a ţinut să sublinieze că toţi candidaţii PNL au fost selectaţi "după criteriul conservării performanţei" şi nu după criteriile altor partide care au răsplătit fidelităţi sau "sinecure pentru unul sau altul".

"Noi spunem că «Europa este liberală» şi dorim să folosim Europa liberală în interesul României, pentru că toată filosofia de construcţie şi de funcţionare a UE şi a instituţiilor sale sunt aşezate pe fundamente liberale. Cred că toţi candidaţii noştri care vor intra în PE cu acest mandat în cinci puncte foarte concrete sunt oameni capabili să servească interesele României prin intermediul familiei liberale, prin instituţiile Europei liberale", a conchis Antonescu.

La rândul său, Norica Nicolai, candidatul care deschide lista PNL la euroalegeri, a declarat că va continua să creadă că pentru români "Europa începe de la Bucureşti", menţionând că principala sa preocupare va fi legea, dezvoltarea unui "spaţiu juridic european coerent", dar şi supravegherea modului în care sunt construite "directivele europene, în special în materie de cooperare judiciară, care trebuie să fie acceptate şi să aibă un ecou pozitiv la Bucureşti".

Nicolai a anunţat că o altă preocupare a sa va fi "Convenţia cadru cu privire la protecţia datelor de interes personal, regimul libertăţii de exprimare, de opinie şi mişcarea persoanelor".

Pe de altă parte, Adina Vălean a menţionat că priorităţile sale au fost şi vor fi în continuare "politicile publice în interesul şi în conformitate cu interesele cetăţenilor, politici publice liberale în PE bazate pe competiţie şi competitivitate, care vor conduce la scăderea preţului la servicii şi la produse şi la creşterea calităţii acestora, interconectarea reţelelor de energie, de gaz la nivel European".

"Am realizat lucruri concrete în mandatul meu de europarlamentar: am redus tarifele la roaming la nivelul UE – pentru voce, pentru SMS, pentru date. Am realizat la nivelul PE un raport privind libera circulaţie a românilor în Europa, care să asigure că drepturile românilor în Italia nu sunt încălcate, că Guvernul italian nu poate adopta legislaţie care să-i discrimineze pe români", a spus Vălean.

Candidatul Cristian Buşoi şi-a expus şi el proiectele la care va lucra sau pe care le va continua în următorul mandat, în primul rând directiva privind serviciile medicale transfrontaliere, apoi dosarul privind reforma europeană a protecţiei consumatorului, o directivă propusă de CE, dar şi pachetul farmaceutic sau dosarul pe Republica Moldova.

"Sigur că voi continua să lucrez şi pe dosarul legat de Republica Moldova şi vom monitoriza în perioada următoare foarte atent evoluţiile scenei politice de acolo. Credem cu tărie că avem datoria faţă de cetăţenii moldoveni să ne asigurăm că există o apropiere între Moldova şi UE. În acelaşi timp nu vom accepta niciun derapaj supimentar de la regulile democraţiei şi statului de drept şi vom condiţiona orice fel de sprijin de realizarea unor reforme reale în Republica Moldova", a spus Buşoi.

La rândul său, Magor Csibi a ţinut să spună că sloganul "Bani pentru români, bani europeni" prinde contur nu numai pentru liberali, ci şi pentru alegători, atunci când se vorbeşte despre agricultură, menţionând că PNL consideră să agricultura "nu este numai o probelmă de specialitate, este şi o problemă de reprezentare".

Csibi a abordat şi problema energetică, menţionând că guvernanţii "au idei foarte neinspirate" pe acest subiect, în "brainstormingul" de luni dimineaţă, invocând faptul că aceştia "nu au observat că energia trebuie să fie intergrată în politicile europene".

El a menţionat că va continua şi promovarea Legii europene împotriva defrişărilor, creată de liberalii europeni, şi a subliniat că "europarlamentarii români au arătat în acest mandat că au reuşit să se impună ca voce distinctă în PE".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici