Proiect de raport CE: Nu se activează clauza de salvgardare, dar se menţine MCV

Proiectul de raport al CE privind situaţia Justiţiei din România menţionează că nu se activează clauza de salvgardare în domeniu, dar se menţine mecanismul de cooperare şi verificare, au declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, surse europene.

39 afișări
Imaginea articolului Proiect de raport CE: Nu se activează clauza de salvgardare, dar se menţine MCV

Proiect de raport CE: Nu se activează clauza de salvgardare, dar se menţine MCV

"Guvernul român şi-a luat un angajament public clar de adoptare a noi coduri civile şi penale ca răspuns la recomandări făcute de CE în rapoarte anterioare", se arată în proiectul de raport preliminar, potrivit unor surse europene.

Sursele citate au declarat pentru MEDIAFAX că raportul menţionează că adoptarea celor două coduri – civil şi penal – în iunie este o expresie importantă de angajament politic şi un pas semnificativ înainte în ceea ce priveşte asigurarea unui sistem legal mai eficient.

Documentul menţionează însă că cele două coduri sunt prevăzute să intre în vigoare în acelaşi timp cu codurile de procedură civilă "după ce au fost dezbătute şi aprobate într-o procedură parlamentară normală". Varianta preliminară a raportului CE menţionează, de asemenea, că este de aşteptat ca cea mai apropiată dată de intrare în vigoare a acestor acte normative să fie anul 2011.

"O lege de implementare a codurilor va fi necesară. România va trebui să se asigure că această lege de implementare precum şi dezbaterea din Parlament pe tema codurilor de procedură nu va servi la reintroducerea unor prevederi care au fost contestate în trecut sau a unora noi care ar submina eficienţa unor investigaţii complete în cazurile de corupţie sau a procedurilor judiciare ulterioare", se mai arată în raport, potrivit surselor citate.

Varianta preliminară de raport menţionează, în ceea ce priveşte reforma sistemului judiciar în privinţa căruia România a mai fost atenţionată în rapoartele precedente, că "o nouă strategie de resurse umane a sistemului judiciar a fost adoptată, dar situaţia rămâne o reală provocare pentru România în ceea ce priveşte costurile bugetare, în ceea ce priveşte asigurarea personalului calificat şi a sprijinului pentru infrastructura necesară", susţine sursele citate.

Raportul menţionează de asemenea, în ceea ce priveşte lupta împotriva corupţiei la nivel înalt, că procedura Parlamentului României de a cere iniţierea de investigaţii în cazul unor miniştri nu pare a fi "nici uniformă şi nici uşoară".

"Procedura Parlamentului român de a cere iniţierea de anchete în cazul foştilor miniştri nu pare nici uniformă şi nici uşoară. Începând de la data ultimului raport, Parlamentul a aprobat deschiderea investigaţiilor în patru cazuri, dar a refuzat să facă acelaşi lucru în alte două cazuri. Într-unul dintre aceste ultime două cazuri, parlamentarul vizat a demisionat şi a permis deschiderea anchetei, în timp ce în celălalt caz, parlamentul a considerat inadmisibilă această posibilitate", precizează, raportul potrivit surselor citate.

În documentul se precizează, de asemenea, că semnalele amestecate în legătură cu nivelul de angajament al Parlamentului faţă de eforturile autorităţilor de a continua lupta împotriva corupţiei la nivel înalt au, în mod inevitabil, un impact negativ asupra întregului sistem. Raportul nu menţionează vreun nume de politician sau al vreunei alte personalităţi. Pe de altă parte însă, documentul scrie că reconfirmarea în funcţie a şefului DNA în luna februarie a acestui an a marcat un pas important în asigurarea stabilităţii şi continuităţii la nivelul autorităţilor responsabile pentru lupta împotriva corupţiei.

Existenţa continuă a unui cadru anticorupţie specializat şi eficient este de o importanţă vitală pentru România, se arată în varianta preliminară a raportului care menţionează, de asemenea că, DNA şi-a menţinut un parcurs bun al investigaţiilor "non-partizane" a cazurilor de corupţie la nivel înalt.

Varianta preliminară de raport menţionează că nu se activează clauza de salvgardare, dar se menţine mecanismul de cooperare şi verificare, Comisia Europeană apreciind că acest mecanism acţionează ca un instrument de sprijin care trebuie menţinut până la realizarea reformelor. De asemenea, potrivit surselor citate, raportul, în varianta sa preliminară, menţionează că viitoare reevaluare completă a României va fi publicată în vara anului 2010.

Sursele europene citate de MEDIAFAX au ţinut să atragă atenţia că aceste informaţii sunt cuprinse în cea mai recentă variantă de proiect de raport şi că eventuale modificări sunt posibile până la data publicării variantei finale, la 22 iulie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici