Proiectul lui Turcan de modificare a Legii audiovizualului,respins de Comisia de Cultură a Senatului

Comisia de Cultură din Senat a respins, miercuri, cu 7 voturi "pentru" şi 2 "împotrivă", un proiect de modificare a Legii audiovizualului iniţiat de Raluca Turcan, unii dintre senatori, printre care Sorin Roşca Stănescu, spunând că nu vor vota un act normativ care îngrădeşte libertatea de expresie.

222 afișări
Imaginea articolului Proiectul lui Turcan de modificare a Legii audiovizualului,respins de Comisia de Cultură a Senatului

Proiectul lui Turcan de modificare a Legii audiovizualului,respins de Comisia de Cultură a Senatului (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Camera Deputaţilor a adoptat tacit, pe 18 mai 2011, propunerea legislativă privind modificarea Legii audiovizualului iniţiată de deputaţii PDL din legislatura trecută Raluca Turcan, Brânduşa Novac, Doiniţa Chircu şi Cezar Preda. Iniţiativa legislativă a fost adoptată tacit deoarece termenul de dezbatere şi vot final, stabilit pentru 21 aprilie 2011, a fost depăşit. Comisia de Cultură a propus adoptarea proiectului, însă cu amendamente care nu se iau în considerare în cazul adoptării tacite. Camera Deputaţilor este prima cameră sesizată, iar Senatul este decizional.

Astfel, senatorii din Comisia de Cultură au analizat, miercuri, proiectul de modificare a Legii audiovizualului, hotărând să-l respingă din mai multe motive, unul dintre acestea fiind exprimat de senatorul PNL Sorin Roşca Stănescu, care a spus că nu va vota niciodată un act normativ ce îngrădeşte libertatea de expresie.

"Nu mă pot dezice de ceea ce am susţinut timp de 33 de ani referitor la libertatea de expresie. Nu va exista niciodată un vot al meu pentru vreo restricţie a libertăţii presei de niciun fel. În acest moment, avem presă scrisă nerestricţionată de vreun act normativ care să vizeze conţinutului actului de presă scrisă. Şi avem o presă audiovizuală care «beneficiază» de existenţa unei instituţii care, aşa cum a fost construită, restricţionează libera circulaţie a informaţiei şi o pune uneori în pericol. Voi susţine orice act normativ şi orice iniţiativă care lărgeşte libertatea de expresie şi voi ataca orice iniţiativă care aduce îngrădiri libertăţii de expresie. Din acest motiv, eu nu pot să susţin această iniţiativă legislativă", a declarat Sorin Roşca Stănescu.

La rândul său, Georgică Severin (PSD), preşedintele Comisiei de Cultură din Senat, a spus că scopul comisiei este de a încerca să creeze "o legislaţie audiovizuală cât mai aproape de realităţile momentului şi de necesităţile avute în această epocă".

El a mai spus că "votul populaţiei" a demonstrat că "doreşte o nouă viziune". "Nu cred că trebuie să discutăm politic, dar mi se pare normal că noua majoritate să se gândească la o lege nouă care să pună în valoare ceea ce s-a întâmplat în ultimii zece ani în audiovizualulul românesc (...) Cred că sarcina noastră esenţială este să păstrăm această libertate de expresie", a spus Severin. El a precizat că proiectul "conţine multe idei bune", dar volumul de modificări pe care le propune presupune "elaborarea unei legi noi".

La rândul său, senatorul PNL Sorin Ilieșiu a spus că, în momentul de faţă, "presa scrisă nu este supusă aceloraşi rigori" ca presa audiovizuală. "Există o discriminare pozitivă sau negativă între presa scrisă şi audiovizuală. Cred că ar trebui să avem în vedere o viziune unitară. Cred că, în 2013, trebuie să existe o viziune de ansamblu a acestui fenomen", a spus Ilieşiu.

În schimb, Raluca Turcan a spus că îi este "teamă" ca "întârzierile şi dorinţa de a veni cu o lege nouă să nu ascundă de fapt o îngropare a acestui subiect şi să nu păstreze această stare de fapt tocmai pentru că ea pare să fie convenabilă unor factori decidenţi". "Vă rog să nu fie un pretext faptul că există îngrădiri de libertate de expresie şi că există cadrul legal diferit şi să încercaţi să modificaţi acest cadru legal (...) Acest proiect de lege nu îngrădeşte câtuşi de puţin libertatea de exprimare, dimpotrivă, contribuie la acurateţea libertăţii de exprimare şi o face să meargă mână în mână cu informarea corectă", a spus Turcan.

Ea a precizat, totodată, că forma finală a proiectului de modificare a Legii audiovizualului este "în acord total cu CNA şi este în perfectă concordanţă cu legislaţia europeană".

"Poate că singurul lui handicap în momentul de faţă este că eu sunt iniţiator. Cred că, dacă ar exista posibilitatea să vină iniţiatori din toate partidele politice şi să apară ca iniţiatori pe acest proiect de lege, el ar deveni lege, pentru că realmente este rodul unei munci temeinice şi sper să aveţi răbdarea să vă uitaţi pe amendamente şi să nu-l priviţi cu prejudecată", a mai spus Raluca Turcan.

Aceasta a mai spus că amendamentele la acest proiect de lege au fost făcute "astfel încât să nu existe nicio afectare a interesului televiziunilor private, în niciun caz o afectare a libertăţii de exprimare la care ea ţine în mass-media". "Dar, în acelaşi timp, oferă o garanţie a drepturilor fundamentale, a drepturilor fiecărui cetăţean din această ţară (...) Accentul se va focaliza pe actorii politici, pentru că ei sunt sarea şi piperul în programele de ştiri, dar, în momentul în care există echilibru, poate că şi opiniile celor care consumă televiziune şi radio vor fi formate mult mai temeinic. Poate că avem şi o responsabilitate faţă de cei care, la un moment dat, sunt chemaţi să selecteze actorii politici să aibă de unde să primească informaţii echilibrate", a spus Turcan.

Ea a precizat, totodată, că acest proiect de lege nu creşte cuantumul amenzilor care pot fi aplicate posturilor de televiziune şi radio, aşa cum a fost speculat. "A existat o scăpare în momentul în care a fost depus proiectul, scăpare corectată. Singurul lucru care este inclus în acest proiect de lege se referă la o gradualizare a sancţiunilor, astfel încât pentru un derapaj repetat de o sută de ori să nu fii în situaţia să acorzi, ca instituţie de supraveghere, adică CNA, aceeaşi amendă", a explicat Turcan.

Una dintre cele mai importante modificări aduse prin proiecul legislativ de modificare a Legii audiovizualului era introducerea posibilităţii ca membrii CNA să poate aplica amenzi cuprinse între 10.000 de lei şi 200.0000 de lei posturilor de televiziune şi radio, pentru acte de cenzură şi ingerinţe editoriale. Astfel, articolului 6 din actuala Lege a audiovizualului i s-a dat un regim sancţionatoriu, ceea ce nu era prevăzut până în prezent în legislaţia audiovizualului.

O altă noutate adusă de respectivul proiect legislativ era aceea a "gradualizării" amenzilor pe care CNA le poate aplica posturilor de televiziune şi radio.

De asemenea, o noutate a acestui proiect legislativ a fost aceea că televiziunile ar fi putut să folosească filmările cu camera ascunsă în condiţii mai restrictive decât în prezent, respectând prevederile Codului penal.

În urma discuţiilor de miercuri, senatorii din Comisia de Cultură au decis, însă, să respingă proiectul iniţiat de Raluca Turcan pentru modificarea Legii audiovizualului. Votul Comisiei va fi comunicat plenului Senatului, care este forul decizional.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici