Proiectul UDMR prin care ziua de 15 martie devine sărbătoare a maghiarilor intră la vot final la Camera Deputaţilor

  • Proiectul de lege pentru stabilirea zilei de 15 martie ca sărbătoare a comunităţii maghiare din România intră la vot final miercuri.
  • 15 martie este sărbătoare naţională a Ungariei. Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, este celebrată şi în România an de an, însă legea ar da o autoritate în plus.
  • Începând din 1991, Ungaria are trei sărbători naţionale. Ziua Naţională este 20 august. Pe 15 martie se serbează Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, iar pe 23 octombrie se comemorează Revoluţia din 1956.
1034 afișări
Imaginea articolului Proiectul UDMR prin care ziua de 15 martie devine sărbătoare a maghiarilor intră la vot final la Camera Deputaţilor

Proiectul de lege care stabileşte „Ziua de 15 martie - sărbătoare a maghiarilor” intră miercuri la vot final în Camera Deputaţilor. Iniţiativa legislativă aparţine UDMR şi a fost depusă în 2017. 

Independent de acest proiect de lege, ziua de 15 Martie este sărbătorită în România şi este un simbolul al libertăţii maghiarilor. În 1848, ungurii s-au ridicat împotriva Imperiului Habsburgic, pentru constituirea unui mare stat maghiar, iar de atunci, data de 15 martie a devenit Ziua Maghiarilor de Pretutindeni.

Proiectul de lege prevede că odată consacrată ziua de 15 martie ca Zi a maghiarilor de pretutindeni, în localităţile unde trăiesc persoane aparţinând comunităţii maghiare, autorităţile publice pot organiza manifestări cultural-artistice dedicate momentului, iar angajatorii pot acorda maghiarilor din România o zi liberă pentru a participa la manifestări. 

Proiectul a primit aviz favorabil din partea Comisiei juridice a Senatului, dar a fost respins de plenul Senatului. Guvernul a emis un punct de vedere negativ asupra proiectului, iar de peste 2 ani nu a fost dezbătut de Camera Deputaţilor. 

La Senat, în urmă cu 3 ani, discuţiile asupra proiectului au fost aprinse, unul dintre criticii acerbi ai acestuia Traian Băsescu afirmând că atât câtă „autonomie au la Caracal, atât vor avea şi la Sf. Gheorghe”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici