PSD invită partidele şi pe Klaus Iohannis la discuţii privind modificarea Constituţiei

Preşedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a anunţat luni că adresează o invitaţie publică partidelor şi preşedintelui Klaus Iohannis pentru a demara discuţii cu privire la revizuirea Constituţiei, inclusiv în privinţa comasării alegerilor.

456 afișări
Imaginea articolului PSD invită partidele şi pe Klaus Iohannis la discuţii privind modificarea Constituţiei

PSD invită partidele şi pe Klaus Iohannis la discuţii privind modificarea Constituţiei (Foto: Shutterstock / Mediafax Foto)

"E nevoie de modificarea Constituţiei, (...) pe care eu sper s-o modificăm la anul, sper. Nu PSD, toată clasa politică, inclusiv preşedintele Iohannis", a spus Dragnea, cu privire la ideea lansată duminică privind comasarea alegerilor şi lungirea mandatelor aleşilor locali şi a parlamentarilor la cinci ani.

Dragnea a spus că nu "i se pare corect" ca mandatul preşedintelui să fie scurtat la patru ani, pentru a reuşi uniformizarea alegerilor în România, şi tocmai de aceea a venit cu propunerea ca restul mandatelor să fie prelungite.

"Aşteptăm un răspuns, după aceste invitaţii publice oneste din partea noastră, din partea colegilor de la PNL şi în mod special a preşedintelui", a mai spus liderul PSD.

Preşedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a declarat duminică, la Antena 3, că va propune un nou proiect de comasare a alegerilor, în care mandatele parlamentarilor, primarilor şi consilierilor să fie de cinci ani.

Revizuirea Constituţiei a fost una dintre priorităţile anunţate la începutul actualei legislaturi, însă proiectul a fost abandonat în condiţiile ruperii USL şi pierderii unei majorităţii de două treimi care să facă posibilă adoptarea proiectului, care, oricum, trebuie supus aprobării unui referendum naţional.

Discuţii despre comasarea alegerilor au mai fost de-a lungul timpului, însă, în 2012, PSD a susţinut ideea reducerii mandatului prezidenţial de la cinci la patru ani, în aşa fel încât alegerile prezidenţiale să aibă loc odată cu cele parlamentare.

Cele doua tipuri de scrutin au fost decalate, dupa introducerea mandatului prezidential de cinci ani, la revizuirea din 2003.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici