PSD mută decizia privind numirea şefului DGPI de la premier la ministrul Afacerilor Interne. Vot în Camera Deputaţilor

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, legea pentru aprobarea OUG privind înfiinţarea DGPI din cadrul MAI, directorul DGPI fiind numit de ministrul Afacerilor Interne cu avizul CSAT, nu de premier, aşa cum prevedea iniţial OUG, modificarea fiind făcută la propunerea PSD.

1284 afișări
Imaginea articolului PSD mută decizia privind numirea şefului DGPI de la premier la ministrul Afacerilor Interne. Vot în Camera Deputaţilor

PSD mută decizia privind numirea şefului DGPI de la premier la ministrul Afacerilor Interne

“Direcţia Generală de Protecţie Internă (DGPI) este structură specializată cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale, în subordinea Ministerului Afacerilor Interne, cu personalitate juridică, care desfăşoară activităţi de identificare, contracarare şi înlăturare a ameninţărilor, vulnerabilităţilor şi factorilor de risc la adresa informaţiilor, patrimoniului, personalului, misiunilor, procesului decizional şi capacităţii operaţionale ale structurilor Ministerului Afacerilor Interne, precum şi a celor care pot duce la tulburarea gravă a ordinii publice”, potrivit Legii pentru aprobarea OUG nr.76/2016 privind înfiinţarea şi funcţionarea DGPI.

La propunerea PSD, directorul DGPI va fi numit de ministrul Afacerilor Interne cu avizul CSAT, nu de premier, aşa cum OUG prevedea iniţial.

”Directorul general al Direcţiei Generale de Protecţie Internă este cadru militar în activitate, numit în funcţie de către ministrul Afacerilor Interne, cu avizul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării”, potrivit amendamentului propus de PSD şi adoptat de plen.

În forma iniţiată, OUG 76/2016 prevedea că directorul general al DGPI este "cadru militar în activitate, numit în funcţie prin decizie a primministrului, la propunerea ministrului afacerilor interne, cu avizul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării".

Controlul asupra activităţii DGPI este exercitat de Parlamentul României, prin comisiile de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.

Activitatea desfăşurată de Direcţia Generală de Protecţie Internă în domeniul securităţii naţionale are caracter secret de stat.

PNL a susţinut că se va opune legii pentru aprobarea OUG pentru că amendamentele depuse nu au avizul CSAT.

Legea pentru aprobarea OUG nr.76/2016 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea DGPI a Ministerului Afacerilor Interne a fost adoptată cu 174 de voturi "pentru", 81 "împotrivă" şi 18 abţineri.

Senatul este for decizional.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici