PSD şi ALDE cer anchetă parlamentară privind alegerile prezidenţiale din 2009

PSD şi ALDE cer anchetă parlamentară pentru clarificarea aspectelor ce ţin de organizarea alegerilor din 2009, dar şi de rezultatul scrutinului prezidenţial, după dezvăluirile făcute de Dan Andronic cu privire la noaptea alegerilor şi persoane aflate în anturajul lui Traian Băsescu.

1153 afișări
Imaginea articolului PSD şi ALDE cer anchetă parlamentară privind alegerile prezidenţiale din 2009

PSD şi ALDE cer anchetă parlamentară privind alegerile prezidenţiale din 2009 (Imagine: Liviu Chirica/ Mediafax Arhiva Foto)

Liviu Dragnea şi Călin Popescu-Tăriceanu au convenit să solicite Parlamentului înfiinţarea unei comisii de anchetă parlamentară care să clarifice aspectele ce ţin de organizarea alegerilor din 2009, dar şi de rezultatul scrutinului prezidenţial.

"Este necesară această anchetă în cadrul Parlamentului României, având în vedere că sunt puse în discuţie principii ale statului democratic şi ale statului de drept, dar şi încălcarea principiului separării puterilor în stat prin posibila intervenţie nelegitimă a unor instituţii în deturnarea procesului electoral. Totodată, se oferă cadrul necesar pentru a se clarifica dacă persoanele prezente la reuniunile la care face referire presa au acţionat în interes personal sau în numele instituţiilor pe care le reprezentau", se arată într-un comunicat de presă semnat de cei doi lideri politici.

Sursa citată arată că rezultatul alegerilor prezidenţiale din 2009 a generat controverse în ultimii opt ani la nivelul societăţii româneşti, existând suspiciuni privind fraudarea lor încă din zilele ce au urmat procesului electoral.

Solicitarea vine în contextul în care jurnalistul Dan Andronic a publicat, luni, un articol în evz.ro, în care susţinea că în seara celui de al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din 2009 a mers la locuinţa lui Gabriel Oprea, în calitate de consultant politic, unde se aflau, printre alţii, George Maior, şef al SRI la momentul respectiv, Florian Coldea, prim-adjunct al directorului SRI, şi Laura Codruţa Kovesi, la momentul acela procuror general al României. Dan Andronic scria că Florian Coldea şi Laura Codruţa Kovesi erau preocupaţi, în seara alegerilor, de victoria lui Traian Băsescu.

Laura Codruţa Kovesi a refuzat, marţi, la Curtea de Apel Ploieşti să comenteze afirmaţiile jurnalistului. În replică, Andronic a precizat : "Nu comentează, aşa e când nu ai răspunsuri".

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici