Scandal în ALDE: Daniel Constantin, acuzat că se transformă într-un procesoman care va pierde bătălii. Fostul partener al lui Călin Popescu Tăriceanu a ameninţat cu desfiinţarea ALDE

Copreşedintele ALDE Gorj, Dian Popescu, îl acuză pe Daniel Constantin că se transformă într-un procesoman care va pierde toate bătăliile în justiţie, declaraţia venind în contextul în care Constantin a declarat că va ataca în instanţă fuziunea dintre PLR şi PC.

1224 afișări
Imaginea articolului Scandal în ALDE: Daniel Constantin, acuzat că se transformă într-un procesoman care va pierde bătălii. Fostul partener al lui Călin Popescu Tăriceanu a ameninţat cu desfiinţarea ALDE

Scandal în ALDE: Daniel Constantin, acuzat că se transformă într-un procesoman care va pierde bătălii. Fostul partener al lui Călin Popescu Tăriceanu a ameninţat cu desfiinţarea ALDE

"Daniel Constantin se transformă într-un procesoman de meserie şi va pierde bătăliile în justiţie, aşa cum le-a pierdut pe cele politice şi de imagine. În plan politic, 37 de filiale au organizat delegaţii permanente judeţene în cadrul cărora s-a solicitat organizarea unui congres. A fost voinţa marii majorităţii a colegilor domnului Constantin, pe care acesta nu a acceptat-o. Domnului Constantin îi este frică, în continuare, de democraţie şi nu are curajul să participe într-un proces democratic. Din contră, domnia sa a început o campanie publică de denigrare a propriului partid. Retragerea sprijinului politic, venită în urma unui vot covârşitor, a fost rezultatul firesc al acestei campanii. În plan juridic, acuzaţiile domnului Constantin nu au nicio acoperire legală. Sunt doar rezultatul unor frustrări personale", a transmis Dian Popescu, într-un comunicat de presă.

Acesta mai spune că Daniel Constantin reacţionează în asemenea manieră deoarece "nu i-a reuşit şantajul la adresa lui Călin Popescu-Tăriceanu".

"Are un caracter duplicitar, care afirmă public că nu are nimic cu partidul, ci cu domnul Tăriceanu. Dar a dat în judecată partidul. A contestat în instanţă toate delegaţiile permanente care au cerut organizarea congresului extraordinar al partidului. Deci contestă şi activul de partid. Iar în ţară, deja au început să aibă loc procesele intentate de Constantin & camarila sa politică şi avem o veste bună! Primele procese le-a pierdut. Delegaţiile permanente contestate au fost statuare", mai spune Popescu.

Daniel Constantin a confirmat miercuri, pentru MEDIAFAX, că, după Paşte, va depune în instanţă o sesizare privind revenirea la forma anterioară pentru nerespectarea protocolului de fuziune, mai precis desfiinţarea ALDE şi revenirea la PLR şi PC.

Cele două formaţiuni politice au fuzionat în vara lui 2015.

După ce a blocat conturile partidului, Constantin îl ameninţă pe Tăriceanu cu desfiinţarea ALDE

După ce a pus sub cheie conturile ALDE, Daniel Constantin îl ameninţă pe Tăriceanu cu desfiinţarea partidului, anunţând că va face o cerere în instanţă pentru că multe prevederi din protocolul de fuziune nu au fost respectate. „Am ajuns la concluzia şi la decizia ca în zilele următoare să mai depunem o acţiune în instanţă pentru că am constatat că multe prevederi din protocolul de fuziune nu au fost respectate, aşa că vom cere în instanţă să se revină la situaţia dinainte, adică ALDE să nu mai existe, să existe cele două partide care au format ALDE: Partidul Conservator, respectiv Partidul Liberal Conservator", a transmis copreşedintele Alianţei. Până atunci, însă, Constantin a făcut o cerere de ordonanţă preşedinţială prin care să fie sancţionate „deciziile nestatutare" luate de delegaţia permanentă, iar dacă miercuri instanţa se va pronunţa favorabil, Congresul ALDE va fi suspendat. „Tăriceanu vrea să candideze la preşedinţie în 2019 şi are nevoie de pupitru, ca să zic aşa", a mai spus Constantin, subliniind că în partid s-a instalat un regim pentru care cuvântul „dictatură" este prea mic pentru a-l descrie.

Între Călin Popescu Tăriceanu şi Daniel Constantin, cei doi copreşedinţi ai ALDE, nu mai există niciun fel de dialog, susţine cel din urmă care îl avertizează pe preşedintele Senatului că, dacă instanţa îi dă câştig de cauză, să obţină anularea Congresului în care partidul ar urma să-şi aleagă noul preşedinte: „Am făcut o cerere de ordonanţă preşedinţială care să sancţioneze deciziile nestatutare luate de delegaţia permanentă. Dacă mâine vom avea câştig de cauză, practic, Congresul este suspendat", a declarat Constantin la Adevărul Live.

În plus, după ce a blocat conturile partidului, Constantin îl ameninţă pe Tăriceanu chiar cu desfiinţarea ALDE şi îi transmite că s-a gândit să depună o acţiune în instanţă în acest sens pentru că nu a fost respectat protocolul de fuziune semnat la formarea partidului.

„Am ajuns la concluzia şi la decizia ca în zilele următoare să mai depunem o acţiune în instanţă pentru că am constatat că multe prevederi din protocolul de fuziune nu au fost respectate, aşa că vom cere în instanţă să se revină la situaţia dinainte, adică ALDE să nu mai existe, să existe cele două partide care au format ALDE: Partidul Conservator, respectiv Partidul Liberal Conservator", a adăugat acesta.

Constantin a continuat seria atacurilor la adresa lui Tăriceanu, acuzându-l că abuzul face parte din ADN-ul său şi că în acest moment funcţia sa de copreşedinte există doar formal, pentru că de când i-a fost retras sprijinul politic nu mai este invitat la şedinţele de partid, iar deciziile se iau în mod abuziv.

„Se schimbă în mod unilateral şefi de filiale, cei care nu sunt loiali domnului Tăriceanu, se schimbă, înţeleg, şi oameni care fac parte din structurile guverenamentale. (...) Regret că domnul Tăriceanu a ajuns să aibă un astfel de comportament care, uitându-mă în trecut, l-a caracterizat de-a lungul carierei domniei sale. Toţi cei care nu au fost de acord cu modalitatea abuzivă de conducere a partidului nu mai sunt invitaţi la şedinţe. (...) Tăriceanu candidează, practic, singur şi s-ar putea să iasă pe locul doi prin acest comportament. Adică se doreşte probabil ca Tăriceanu să câştige Congresul cu 150% din cei prezenţi, aceste lucruri nu sunt demne de un om care spune că este liberal şi că a acţionat într-un mod democratic până acum", a mai spus Constantin.

În fapt, copreşedintele partidului a reiterat că tot scandalul a pornit de la această atitudine sfidătoare a lui Tăriceanu şi de la lipsa de comunicare, dar şi de la dorinţa acestuia de a folosi partidul după cum doreşte şi de a promova în funcţii importante doar oamenii care îi sunt pe plac: „Sunt oameni promovaţi în funcţii importante, în consilii de administraţie. Domnul Radu Cojocaru, este promovat în Consiliul de Administraţie al OMV Petrom ca reprezentant al statului. Nu are nicio legătură cu partidul, a apărut în ultimele luni, este un apropiat al domnului Tăriceanu din anii '90. Mai departe, viceprimarul Capitalei, este o persoană respectabilă, de altfel, dar a apărut în partid pe listele de la locale şi este aleasă viceprimar fără să fie membru de partid sau şi-a făcut acea adeziune când a candidat. Nu mai vorbesc de Nuclearelectrica", a mai acuzat Constatin.

Chiar dacă în partid nu se consulta cu nimeni atunci când lua decizii, Tăriceanu „simţea nevoia" de fiecare dată să discute cu Liviu Dragnea, „să nu facă ceva care să iasă din cadrul relaţiilor pe care le aveau", a mai spus aceasta, dând mai multe exemple de oameni pe care şeful Senatului voia să-i arunce peste bord ca să-şi pună în funcţii „prieteni" şi apropiaţi. Constantin mai spune şi că în partid există mulţi nemulţumiţi, dar nu vorbesc pentru că „şi-au dat seama cu toţii la ca un moment dat, când nu vor mai fi pe placul domnului Tăriceanu, vor fi decapitaţi. (...) Caracterul său este cel mai urât caracter pe care l-am văzut la un om politic cu care am lucrat eu în ultimii ani", adăugând că Tăriceanu vrea să candideze la preşedinţie în 2019 şi „are nevoie de pupitru".

Constantin a pus sub cheie banii ALDE. Cum îi poate bloca lui Tăriceanu accesul la conturile partidului

Săptămâna trecută, Daniel Constantin a invocat banca după scandalul cu Tăriceanu, astfel că finanţele partidului nu mai pot fi accesate fără semnătura sa şi invocând litigiul deschis la Tribunalul Bucureşti, litigiu în care s-a contestat legalitatea Delegaţiei Permanente care a hotărât organizarea Congresului în luna aprilie. Concret, până la definitivarea procesului, conturile nu vor mai putea fi accesate decât cu semnăturile celor doi copreşedinţi, Daniel Constantin şi Călin Popescu Tăriceanu. Întrebat cum s-a ajuns la această situaţie, Constantin a declarat, pentru Gândul, că Tăriceanu a trecut, de două săptămâni, „la un proces de preluare ostilă", acuzându-l că "se comportă ca preşedinte unic deja, înainte de Congres", în condiţiile în care face numiri şi demiteri din funcţii în partid. "Se comportă ca şi cum nu mai există structuri de partid sau copreşedinţie. Din acest motiv, fiind şi răspunzător, s-a luat această decizie", a argumentat Constantin, menţionând faptul că este „o măsură preventivă pentru abuzurile pe care le face" şeful Senatului.

Potrivit copreşedintelui ALDE, conturile formaţiunii pot fi folosite în continuare, „dar aşa cum spun prevederile juridice: cu semnăturile celor doi copreşedinţi până la soluţionarea juridică în instanţă".

„În sensul ăsta a fost notificată banca pentru a nu-mi da nici mie posibilitatea să folosesc conturile, nici domniei sale pentru că deocamdată suntem răspunzători amândoi de ceea ce se întâmplă", a explicat Constantin.

Întrebat dacă s-a consultat cu colegii săi de partid şi dacă a primit sprijin din partea acestora în direcţia acestei notificări, Constantin a răspuns afirmativ, precizând, printre altele, că nu vor fi probleme în cazul sumelor rambursate de către AEP.

Daniel Constantin a contestat la Tribunalul Bucureşti componenţa şi decizia din martie a Delegaţiei Permanente a ALDE de a convoca un Congres extraordinar, apoi unul ordinar, în 21-22 aprilie, în cadrul căruia urmează să fie aleasă noua conducere a formaţiunii. La acel moment, Daniel Constantin a boicotat şedinţa în care se stabilea data Congresului pentru alegerea preşedintelui unic, susţinând că nu acceptă ca deciziile să fie luate de oameni din afara partidului. După ce a stabilit data alegerilor pe 21 aprilie, Călin Popescu Tăriceanu i-a adus o serie de acuzaţii extrem de grave copreşedintelui partidului, afirmând că Daniel Constantin l-a şantajat la depunerea listelor la parlamentare.

Ulterior, la o săptămână distanţă, Biroul Politic Central al ALDE a votat retragerea sprijinului politic pentru Daniel Constantin, cu 86 de voturi „pentru" şi 12 „împotrivă", propunerea fiind făcută de senatorul Dian Popescu. Daniel Constantin a calificat decizia ALDE drept nestatutară şi ilegală. În urma retragerii sprijinului politic Daniel Constantin a fost remaniat din Guvern unde deţinea funcţiile de vicepremier şi ministru al Mediului. 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici