PSD şi PNL cer BP al Camerei suspendarea lui Anastase de la şedinţele plenului

Viceliderul deputaţilor PNL Eugen Nicolăescu a declarat, miercuri, că liberalii şi social-democraţii vor depune la BP al Camerei o sesizare împotriva Robertei Anastase prin care vor solicita suspendarea participării acesteia la şedinţele plenului Camerei timp de 30 de zile.

19 afișări
Imaginea articolului PSD şi PNL cer BP al Camerei suspendarea lui Anastase de la şedinţele plenului

PSD şi PNL cer BP al Camerei suspendarea lui Anastase (Imagine: Rzvan Chiriţă/Mediafax Foto)

"Noi considerăm că atitudinea doamnei Anastase este abuzivă, este o atitudine iresponsabilă ca preşedinte al Camerei Deputaţilor, şi în consecinţă am hotârât împreună cu grupul PSD să facem o sesizare la Comisia Juridică de disciplină şi imunităţi şi în această sesizare vom solicita suspendarea dumneaei de a participa la plenul Camerei pe 30 de zile", a susţinut Eugen Nicolăescu.

El a precizat că sesizarea va fi finalizată în cursul zilei de miercuri şi va fi depusă la Biroul Permament al Camerei, joi, anunâţând că şedinţa BP de miercuri a fost amânată până joi din cauza prelungirii discuţiilor din Birourile Permanente reunite.

"Sesizarea o depunem la BP al Camerei, care este obligat să o înainteze Comisiei Juridice, să i se dea un termen de analiză, şi când raportul se întoarce, se suspune dezbaterii plenului. O depunem la BP de mâine, pentru că noi am hotărât ca mâine să facem această sesizare. Astăzi lucrăm la ea ca să o încadrăm în toate termenele regulamentare. BP de azi se amână pentru mâine, din cauza lucrărilor prelungite la BP reunite", a precizat Nicolăescu.

Liberalul a explicat că PSD şi PNL nu propune suspendarea din funcţie, ci "o sancţiune", care se referă la neparticiparea la lucrări până la 30 de zile, aşa cum prevede Regulamentul.

"Trebuie să se întâmple odată şi odată în această Cameră ca cei care se consideră aleşi pe viaţă, să înceapă să răspundă, să aibă o atitudine corectă, raţională şi mai ales regulamentară", a mai spus Nicolăescu.

Întrebat dacă se intenţionează demersuri şi pentru revocarea lui Anastase, Nicolăescu a menţionat că Regulamentul nu permite acest lucru.

"Schimbarea din funcţie a unui preşedinte al Camerei se poate face numai la propunerea grupului parlamentar care l-a propus în acea funcţie. În consecinţă, noi nu avem din păcate niciun fel de putere în acest sens", a spus Nicolăescu.

El a criticat faptul că Anasatse nu a respectat marţi programul de lucru pentru Raportul Udrea şi a permis ca Elena Udrea să se abată de la Regulament, trâgând de timp la alocuţiunea sa până la epuizarea timpului alocat acestui subiect.

"Când am solicitat să se revizuiască programul a refuzat, şi în această situaţie am înţeles de fapt că se doreşte tergiversarea, amânarea acestui subiect. Probabil se aşteaptă ca Parlamentul în foarte scrut timp să nu mai lucreze şi o asemenea dezbatere să nu mai aibă loc şi doamna Udrea să fie ferită de votul Parlamentului în ceea ce înseamnă trimiterea dumneaei în Justiţie acolo und ear trebui să se afle adevărul", a conchis Nicolăescu.

Preşedinta Camerei Deputaţilor, Roberta Anastse, a suspendat, marţi, şedinţa în care se discuta despre raportul comisiei parlamentare în cazul Udrea, după ce documentul a fost prezentat de preşedintele comisiei, Ludovic Orban, şi după ce a vorbit de la tribuna Camerei ministrul Turismului.

Potrivit Regulamentului Camerei, abaterile de la regulament în cazul deputaţilor atrag următoarele sancţiuni: avertismentul; chemarea la ordine; retragerea cuvântului; eliminarea din sala de şedinţe;
interzicerea participării la lucrările Camerei pe timp de maximum 15 zile; excluderea temporară.

Interzicerea participării la lucrările Camerei pe timp de maximum 15 zile sau excluderea temporară se aplică de către Cameră, la propunerea Biroului permanent.

Pentru aplicarea sancţiunilor de interzicere a participării la lucrările Camerei pe timp de maximum 15 zile sau excludere temporară, cazul se va trimite, potrivit Regulamentului, Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi, care va prezenta un raport asupra cercetării efectuate.

"În cazul unor abateri grave, săvârşite de deputat în mod repetat, sau al unor abateri deosebit de grave, Camera poate aplica sancţiunea interzicerii participării deputatului la lucrările ei pe o perioadă de maximum 15 zile sau poate hotărî, la propunerea Biroului permanent, excluderea temporară a deputatului în culpă. Gravitatea abaterilor va fi stabilită de Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi în cel mult 7 zile. Excluderea temporară poate varia de la o şedinţă până la maximum 30 de şedinţe din aceeaşi sesiune. Aplicarea excluderii temporare are următoarele consecinţe: suspendarea indemnizaţiei lunare pe timpul excluderii; suspendarea drepturilor ce ţin de calitatea de deputat, cu excepţia imunităţii; interzicerea participării la lucrările Camerei şi ale comisiilor", se arată în reguleamentul Camerei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici