Purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei: Preşedintele Iohannis, indignat de demersul lui Victor Ciorbea de a ataca la CCR legea 90/2001: "O acţiune cu unic beneficiar"

Preşedintele Klaus Iohannis este indignat de demersul Avocatului Poporului, Victor Ciorbea, de a ataca la CCR Legea 90/2001, demers pe care şeful statului îl consideră "o acţiune cu unic beneficiar", a declarat joi purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei, Mădălina Dobrovolschi .

2905 afișări
Imaginea articolului Purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei: Preşedintele Iohannis, indignat de demersul lui Victor Ciorbea de a ataca la CCR legea 90/2001: "O acţiune cu unic beneficiar"

Preşedintele Iohannis, indignat de demersul lui Victor Ciorbea: "O acţiune cu unic beneficiar"

"Preşedintele României este indignat de acţiunea din această dimineaţă a Avocatului Poporului, o acţiune cu un unic beneficiar. În acelaşi timp, preşedintele României este surprins de rapiditatea cu care Avocatul Poporului doreşte să devină util noii majorităţi politice printr-un demers care apără dreptul persoanelor condamnate penal de a ne conduce", a declarat Mădălina Dobrovolschi.

Ea a menţionat că în 2001, anul în care a fost adoptată legea 90, ţara noastră se afla în plin proces de integrare în UE şi NATO

"În 16 ani nimeni, niciodată, nu a considerat că este o problemă acest criteriu de moralitate pentru viaţa politică din România. În 16 ani Avocatul Poporului, indiferent de numele persoanei care a ocupat această funcţie nu a considerat că textul legii reprezintă probleme pentru drepturile şi libertăţile cetăţeneşti, drept urmare această lege, în acest interval lung, nu a fost contestată, pentru că până la urmă este interesul tuturor ca societatea să fie condusă de persoane integre", a arătat Dobrovolschi.

Purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei a făcut referire la câteva texte din Constituţie, respectiv articolul 58, alineatul 1 privind rolul Avocatului Poporului, care prevede că rolul acestuia este cel de a apăra drepturile şi libertăţile persoanelor fizice.

"Strădaniile unei persoane condamnate penal de a deveni premier nu intră în agenda Avocatului Poporului, nu ar trebui să se afle printre obiectivele Avocatului Poporului", a apreciat Mădălina Dobrovolschi.

Totodată, ea a precizat că articolul 16, alineatul 3 din legea fundamentală prevede că funcţiile şi demnităţile publice se exercită în condiţiile legii.

"Cu alte cuvinte nu trebuie să fii un expert în chestiuni de legislaţie ca să înţelegi că Legea fundamentală vorbeşte şi despre alte criterii prin care o persoană poate să ajungă să ocupe o astfel de demnitate, chiar indică şi recomandă legiuitorului să stabilească astfel de criterii", a spus Dobrovolschi.

Potrivit acesteia, preşedintele României trage un semnal de alarmă pentru că toţi românii trebuie să înţeleagă cât de periculos este un astfel de demers.

”Practic prin demersul Avocatului Poporului se poate deschide poarta condamnaţilor penali să ajungă să ne conducă, să ocupe funcţii înalte în stat”, a mai spus ea.

Mădălina Dobrovolschi a fost întrebată de ce implică Administraţia Prezidenţială în acest demers, în condiţiile în care CCR este cea care trebuie să se pronunţe.

"Rolul preşedintelui României e să atragă atenţia atunci când există astfel de semnale negative în spaţiul public. Este rolul preşedintelui să vegheze la respectarea Constituţiei şi la modul în care interacţionează instituţiile statului. Sub aspectul respectării drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti se pot ascunde astfel de demersuri care au în spatele lor un beneficiar unic. Este clar că nu este scopul principal acela de a clarifica un text al Cosntituţiei, care a fost clar timp de 16 ani, ci cu totul alte interese. Să ne gândim la context, să ne gândim şi la discuţiile politice din această perioadă şi să tragem cu toţii concluziile şi mai ales să ne gândim cu toţii, ca români, dacă situaţia asta ar fi favorabilă dacă un text al Constituţiei care face ca în spaţiul public în funcţiile publice să nu ajungă persoane condamnate penal, dacă este în beneficiul cetăţeanului să fie modificat acest proiect de lege", a răspuns Dobrovolschi.

Întrebată dacă preşedintele Iohannis îi va cere demisia lui Victor Ciorbea din funcţia de Avocat al Poporului, Mădălina Dobrovolschi a răspuns: "Avocatul Poporului trebuie să asculte cu foarte multă atenţie mesajul venit din partea preşedintelui României şi să analizeze toate argumentele pe care le-am adus în spaţiul public din acest punct de vedere".

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici