Reacţia USR după controversele legate de legea care ridică pedepsele maxime pentru trafic de droguri

USR transmite că proiectul care a trecut miercuri de Parlament nu prevedea majorarea pedepsei cu închisoarea şi pentru consumatorii de droguri, ci doar pentru cei care deţin sau vând substanţele respective. USR afirmă că dezbaterea privind dezincriminarea consumului de droguri trebuie să continue.

819 afișări
Imaginea articolului Reacţia USR după controversele legate de legea care ridică pedepsele maxime pentru trafic de droguri

USR: Dezbaterea pentru dezincriminarea consumului de droguri trebuie să continue

„USR susţine că este nevoie de o dezbatere reală în România pe tema consumului de droguri şi etnobotanice, prevenţie şi reabilitare, dar şi pedepse. Proiectul depus de deputata USR Lavinia Cosma are ca scop incriminarea produselor etnobotanice, în condiţiile în care exista un vid legislativ şi din această cauză România a ajuns un paradis al traficanţilor de astfel de substanţe. Proiectul face două lucruri: incriminează etnobotanicele, la fel ca drogurile, şi creşte pedepsele pentru traficanţi. Pentru consumatori nu cresc pedepsele, rămân cele din prezent. În lege sunt tratate separat deţinerea în vederea consumului (Articolul 4) şi deţinerea în scop de comercializare (Articolul 2). Articolul 4 cu privire la consum NU a fost modificat. În schimb a fost modificat Articolul 2 care se referă la trafic”, potrivit unei postări publicate de USR pe Facebook.

Partidul precizează că dezbaterea privind dezincriminarea consumului de droguri trebuie să continue, iar România ar trebui să ţină cont şi de experienţele altor state şi studiile acestora în acest domeniu.

„USR consideră că acest proiect trebuie să facă parte dintr-o strategie mai amplă de prevenire a consumului de droguri în rândul tinerilor, iar discuţiile pentru o reglementare corectă şi modernă în domeniu, inclusiv cele privind dezincriminarea consumului de droguri, trebuie să continue. De altfel, deputatul USR Emanuel Ungureanu a depus un proiect de lege pentru legalizarea canabisului în scop medical. Există argumente ştiinţifice care susţin efectul paleativ al canabisului în cazul unor boli şi USR susţine această legalizare, aşa cum au făcut deja alte state. USR consideră că trebuie folosite experienţele altor state şi studiile realizate în domeniu pentru a elabora o lege mai clară şi în România”, subliniază USR, în postarea de pe Facebook.

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, decizional, proiectul de lege al USR care prevede majorarea pedepsei cu închisoarea pentru cultivarea, fabricarea, vânzarea, deţinerea sau alte operaţiuni privind circulaţia drogurilor de risc, fără drept.

Astfel, pedeapsa cu închisoare pentru deţinerea sau vânzarea de droguri s-a majorat până la 10 ani. Legea în vigoare prevede pedeapsă cu închisoarea până la şapte ani.

„Proiectul, care a primit avize favorabile de la Consiliul Economic şi Social şi de la Consiliul Legislativ, modifică şi completează Legea nr. 143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri şi Legea nr. 194/2011 privind combaterea operaţiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, altele decât cele prevăzute de acte normative în vigoare. De asemenea, proiectul majorează pedeapsa (închisoare de la 3 la 10 ani în loc de închisoare de la 2 la 7 ani) pentru cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, oferirea, punerea în vânzare, vânzarea, distribuirea, livrarea cu orice titlu, trimiterea, transportul, procurarea, cumpărarea, deţinerea ori alte operaţiuni privind circulaţia drogurilor de risc, fără drept”, transmite USR, într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

USR subliniază că România este printre ultimele ţări din Uniunea Europeană care incriminează produsele etnobotanice, deşi există multe cazuri de tineri care şi-au ratat viitorul din cauza acestor substanţe.

„Majorarea pedepselor este prevăzută şi pentru introducerea sau scoaterea din ţară, importul ori exportul de droguri de risc, precum şi pentru persoanele care, cu intenţie, efectuează fără drept operaţiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, pretinzând sau disimulând că acestea sunt produse autorizate potrivit legii sau a căror comercializare este permisă de lege”, mai transmite USR.

Camera Deputaţilor a adoptat proiectul în calitate de for decizional, astfel că acesta va ajunge la preşedintele României pentru promulgare.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici