Reacţiile politicienilor la propunerea lui Băsescu către liderii USL

Şeful statului cere liderilor USL ca opoziţia să participe la discuţiile privind revizuirea Constituţiei, astfel încât mandatul prezidenţial să fie de patru ani, iar referendumul de validare să aibă loc la locale, garantând că va demisiona în timp util pentru ca în noiembrie să fie şi prezidenţiale.

1776 afișări
Imaginea articolului Reacţiile politicienilor la propunerea lui Băsescu către liderii USL

Reacţii ale politicienilor la propunerea lui Băsescu către liderii USL (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

  • Igaş: Preşedintele îşi pune mandatul la bătaie pentru o Constituţie modernă, USL nu va înţelege

"Faptul că preşedintele îşi pune mandatul la bătaie pentru a avea o Constituţie modernă arată că înţelege foarte bine ce înseamnă modernizarea statului român. Sunt convins că nu a aruncat o vorbă în vânt, pentru că cuvântul dat şi l-a respectat cu stricteţe de fiecare dată", a precizat, pentru MEDIAFAX, Traian Igaş, în legătură cu scrisoarea adresată de şeful statului liderilor USL.

Igaş a spus că revizuirea Constituţiei trebuie făcută într-un termen cât mai scurt deoarece "este nevoie de o Constituţie nouă, modernă, care să se adapteze anului 2012".

El a adăugat că preşedintele înţelege foarte bine acest lucru, la fel şi o parte dintre oamenii politici, în special din zona PDL.

Traian Igaş a spus, însă, că îi este teamă că liderii USL nu vor înţelege nici de această dată necesitatea modificării Constituţiei.

  • Norica Nicolai: Preşedintele Băsescu doreşte să anuleze vizibilitatea publică şi forţa USL

"Scrisoarea preşedintelui şi încercarea de a modifica agenda Congresului PNL este un tip de atitudine care doreşte să anuleze vizibilitatea publică şi forţa USL-ului, introducând un element de dezbatere la care Uniunea a răspuns deja, în legătură cu modificarea Constituţiei", a spus europarlamentarul PNL.

Potrivit Noricăi Nicolai, scăderea numărului de parlamentari se poate realiza prin lege.

"Dacă preşedintele doreşte, poate să ceară PDL să voteze legea privind numărul maxim de 300 de deputaţi şi senatori. Acest lucru se realizează prin lege. În rest, ceea ce spune preşedintele nu are nicio semnificaţie", a precizat vicepreşedintele PNL.

Referitor la afirmaţia şefului statului, potrivit căreia este gata să demisioneze, în schimbul susţinerii revizuirii Constituţiei de către opoziţie, Norica Nicolai a spus că nu crede în acest tip de promisiune.

"Am mai spus-o public, preşedintele Traian Băsescu a mai demisionat o dată cinci minute, a doua oară cred că trebuie să se gândească mai mult", a comentat aceasta.

  • Cristian Preda: Le-a stricat nunta

"Le-a stricat nunta. Traian Băsescu le-a scris liderilor USL că e gata să demisioneze la vreme pentru ca alegerile prezidenţiale şi legislative de anul acesta să se ţină simultan. Condiţia? Participarea USL la revizuirea Constituţiei, punând în aplicare rezultatele de la referendumul din 2009, plus reducerea mandatului de preşedinte la 4 ani. Validarea unei eventuale revizuiri ar urma să aibă loc pe 10 iunie. Propunerea formulată de preşedinte strică nunta pe care o pun la cale de multă vreme partidele din USL. O nuntă cu trei miri şi o singură promisiune: debarcarea lui Băsescu. Useliştii se pregăteau să transmită publicului un mesaj de unitate, dar lipsit de orice alt conţinut politic", scrie Preda.

Potrivit acestuia, preşedintele Băsescu îi "obligă" pe liderii USL să se pronunţe "în patru chestiuni esenţiale, care vizează aspecte ale regimului, dar şi opţiuni strategice": "1. trecerea la unicameralul cu 300 de aleşi vizează relaţia cu cetăţeanul, fiind vorba despre punerea în aplicare a rezultatului celor două consultări referendare din 2009; 2. participarea la revizuire înseamnă renunţarea la boicotul început acum câteva luni; 3. organizarea unui nou referendum pe 10 iunie, în ziua în care se ţin alegerile locale, prelungeşte o tradiţie începută cu referendumul din noiembrie 2007, când a avut loc primul scrutin pentru PE, şi continuată cu consultarea din ziua primului tur al prezidenţialelor din 2009, dar ar fi şi ceva nou, fiind vorba despre un referendum de validare, nu despre unul consultativ;
4. sacrificarea a doi ani de mandat, pentru a reveni la dispozitivul politico-electoral din perioada 1990-2004".

Preda precizează că Traian Băsescu a mai propus fiecare dintre aceste patru lucruri.

"Acum le-a pus împreună, obligând USL să dea tot atâtea răspunsuri. Vrea USL să urmeze orientarea dată de voinţa cetăţenilor? Participă la legislativ sau chiuleşte? Acceptă nu consultarea referendară, ci o schimbare a Constituţiei? Vrea cineva - Crin Antonescu, în special - să intre în cursa prezidenţială cu doi ani mai devreme? Dacă Ponta & sateliţii săi nu vor da toate răspunsurile aşteptate (spunând de pildă că-i interesează doar cea de-a patra întrebare a lui Băsescu) sau dacă vor recurge la practica diminuării prin insultă a şefului statului, lansarea electorală a USL va avea un aer foarte trist. Candidaţii urcaţi pe scenă vor semăna cu nişte nuntaşi obosiţi, care dansează deşi nu aud nicio muzică. De fapt, muzica nu s-a oprit niciodată", scrie Preda.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici