Rectificarea bugetară va fi adoptată următoarea şedinţă de Guvern: S-a luat această decizie pentru a nu se mai face interpretări în spaţiul public

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu, a anunţat, joi, că rectificarea bugetară a fost prezentată în primă lectură în cadrul şedinţei de Guvern de joi şi că va fi adoptată în următoarea şedinţă.

1036 afișări
Imaginea articolului Rectificarea bugetară va fi adoptată următoarea şedinţă de Guvern: S-a luat această decizie pentru a nu se mai face interpretări în spaţiul public

Rectificarea bugetară va fi adoptată în şedinţa următoare de Guvern: S-a luat această decizie pentru a nu se mai face interpretări în spaţiul public

”Rectificarea bugetară a fost prezentată în primă lectură în şedinţa de Guvern de astăzi (joi -n.r.). Este vorba despre ordonanţa privind rectificarea bugetară, respectiv ordonanţa privind rectificarea bugetului asigurpărilor sociale de stat. Au fost prezentate ambele documente într-o primă lectură în şedinţă urmând să fie adoptate în şedinţa următoare”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului la finalul şedinţei, Nelu Barbu.

El a mai adăugat că s-a luat această decizie pentru a nu se mai face interpretări în spaţiul public. ”Decizia Guvernului a fost să mai analizeze în detaliu fiecare aspect astfel încât să nu mai existe tot felul de interpretări în spaţiul public şi vor fi adoptate în şedinţa următoare”, a conchis purtătorul de cuvânt.

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat, joi, că reducerile de bugete propuse se fac acolo unde a existat un grad scăzut de folosire a banilor alocaţi. "Este o rectificare pozitivă prin care asigurăm plata majorată a salariilor şi pensiilor, inclusiv noua creştere pe care o vom aplica începând cu 1 septembrie anul acesta. Această rectificare asigură şi continuarea proiectelor de investiţii în domeniul prioritare. Rectificarea bugetară pozitivă este susţinută de creşterea PIB şi de faptul că în primul trimestru al acestui an, România a înregistrat o creştere economică de 5%, a treia cea mai mare creştere din UE. Toate ramurile economiei reale au înregistrat evoluţii pozitive, remarcându-se în mod deosebit rezultatele din construcţii, servicii şi agricultură. Am cerut ca această rectificare să fie făcută pe principii clare astfel încât obiectivele asumate la începutul acestui an să fie îndeplinite cu păstrarea echilibrelor macroeconomice şi consolidarea încrederii investitorilor din economie. Vom menţine deficitul bugetar în ţinta asumată prin legea bugetului, respectiv 2,76 %", a declarat Viorica Dăncilă, la începutul şedinţei de Guvern.

Viorica Dăncilă a mai spus că reducerile de bugete propuse prin rectificare bugetară se fac acolo unde a existat un grad scăzut de folosire a banilor alocaţi.

"Am cerut ca structura bugetară să fie corelată cu realizările din primul semestru şi să fie dublată de un angajament ferm al ministerelor că ceea ce se stabileşte prin rectificarea bugetară trebuie să fie pus în aplicare. Am văzut că în spaţiul public există tot felul de interpretări, fac precizarea că reducerile de bugete propuse prin rectificare bugetară se fac acolo unde a existat un grad scăzut de folosire a banilor alocaţi. De asemenea, asigurăm prin rectificare fondurile necesare bunei funcţionări a administraţiei locale şi pentru finanţarea proiectelor de investiţii", a mai declarat Viorica Dăncilă.

Liderul de la Palatul Victoria a subliniat că implementarea proiectelor de investiţii va continua, precizând că a luat deja o serie de măsuri pentru impulsionarea lucrărilor. "Departamentul pentru dezvoltarea, promovarea şi monitorizarea proiectelor de investiţii în infrastructură pe care l-am înfiinţat recent are în coordonare 12 proiecte de anvergură ale căror lucrări sunt atent monitorizate astfel încât aceste proiecte să se realizeze în termene mai scurte", a completat Viorica Dăncilă.

Consiliul Economic şi Social a avizat favorabil, în şedinţa de joi, proiectul de rectificare a bugetului de stat, dar proiectul de ordonanţă a Guvernului pentru reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare a fost respins, au declarat pentru MEDIAFAX surse din cadrul consiliului. Proiectul de OUG nu avea toate avizele din partea ministerelor, dar nici opinia CES nu era favorabilă, au precizat sursele citate.

Ministerul Finaţelor a prezentat la începutul săptămânii proiectul de rectificare de buget, precum şi un proiect de ordonanţă ce prevede reducerea numărului de posturi din aparatul de stat, majorarea accizei la ţigarete şi introduce taxa pe zahăr, alături de alte măsuri fiscale şi bugetare.

Actul propune includerea în baza de calcul al contribuţiilor sociale obligatorii (CAS, CASS şi CAM), a biletelor de valoare sub forma tichetelor cadou acordate potrivit legii, în cazul persoanelor fizice care realizează venituri din salarii sau asimilate salariilor, pentru alte situaţii decât decât cele cu ocazia Paştelui, zilei de 1 iunie, Crăciunului şi a sărbătorilor similare ale altor culte religioase, precum şi cele oferite salariatelor cu ocazia zilei de 8 martie.

Actul normativ propune diminuarea numărului de posturi aferente cabinetului secretarului de stat, subsecretarilor de stat şi asimilaţilor acestora din cadrul ministerelor şi aparatului de lucru al Guvernului, precum şi cele aferente cabinetului conducătorului de organ de specialitate al administraţiei publice centrale cu rang de secretar de stat. Conform proiectului, ordonatorii de credite pot ocupa prin concurs sau examen posturi conform principiului: ”unu la trei” din totalul posturilor ce se vor vacanta, respectiv la trei posturi ocupate devenite vacante, un post ocupat.

Se propune ca autorităţile şi instituţiile publice, indiferent de sistemul de finanţare şi de subordonare, inclusiv activităţile finanţate integral din venituri proprii, înfiinţate pe lângă instituţiile publice, să nu poată achiziţiona din fonduri publice servicii de telefonie mobilă pentru personalul angajat, cu excepţia demnitarilor.

Ministerul Finanţelor Publice a elaborat proiectul rectificãrii bugetare cu respectarea limitei de 2,76% a deficitului bugetar. Produsul intern brut s-a majorat la 1031 miliarde lei, faţã de 1022,5 miliarde lei cât s-a estimat la fundamentarea bugetului pe acest an. Diminuãri au fost operate de la Ministerul Transporturilor (–128,8 milioane lei), Ministerul Fondurilor Europene (–681,9 milioane lei), Ministerul pentru Mediul de afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat (–243 milioane de lei), Ministerul Agriculturii şi Dezvoltãrii Rurale (–310,4 milioane de lei), Ministerul Cercetãrii şi Inovãrii (–369,1 milioane lei), Ministerul Educaţiei Naţionale (–1,03miliarde lei), Secretariatul General al Guvernului (–143,6 milioane lei).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici