REFERAT: Sorin Oprescu, "barosanul” la care ajungea o parte din mita de la oamenii de afaceri

Procurorii anticorupţie au înregistrări ambientale cu discuţii între denunţători şi complicii primarului Capitalei, Sorin Oprescu, despre valoarea mitei şi despre modalitatea prin care banii ar fi urmat să fie plătiţi, numele de cod al edilului fiind ”barosanul”.

3335 afișări
Imaginea articolului REFERAT: Sorin Oprescu, "barosanul” la care ajungea o parte din mita de la oamenii de afaceri

REFERAT: Sorin Oprescu, "barosanul” la care ajungea o parte din mita de la oamenii de afaceri (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)

În referatul cu propunerea de arestare a celor şapte persoane cercetate în dosarul lui Sorin Oprescu există fragemente din înregistrări ambientale relevante pentru acuzaţiile aduse acestora si primarului Capitalei, Sorin Oprescu.

Astfel, din înregistrări reiese că fostul şofer al lui Sorin Oprescu, Cristian Stanca, şi directorul general al Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului, Ruxandra Mihaela Petroi Avasiloae, discutau despre banii încasaţi de la administratori de firme, în schimbul unor contracte cu primăria, şi care ar fi trebuit daţi edilului.

Anchetatorii notează în documentul citat că în 3 iulie, în incinta spălătoriei auto administrate de Cristian Stanca, denunţătorii i-au dat acestuia echivalentul în lei al sumei de 5.000 euro, într-un plic de culoare maro (seriile bancnotelor fiind înregistrate în prealabil).

"Cu ocazia acestei întâlniri ((....) ), Cristian Stanca nu a dorit să stea mult de vorbă", mai scriu anchetatorii.

Potrivit acestora, la sfârşitul lunii iulie societatea denunţătoare a finalizat lucrările la gardul Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului şi a notificat în scris beneficiarul, care nu organizase recepţia lucrărilor, iar în 29 iulie denunţătorul s-a întâlnit cu Cristian Stanca, care a insistat asupra plăţii mitei către directorul economic, Mircea Octavian Constantinescu, şi către primarul Sorin Oprescu..

În discuţiile dintre denunţător şi Cristian Stanca, primarul Capitalei, Sorin Oprescu, era numit "barosanul".

"Barosanu' aşteaptă, că a băgat banii... Stau banii acolo şi ce să-i zici? Sunt acolo. Acuma …[neinteligibil]…n-ai ce să le mai zici! Ăsta... îţi dai seama, s-a dus, a vorbit... Pe ăla... îl interesează pe ăla că e întâi, că e [expresie obscenă] ! Ştii ce zic!”, sunt discuţiile interceptate de procurori.

Conform anchetatorilor, întrebat ce valoare au sumele pentru cei doi, Cristian Stanca a precizat doar valoarea mitei pentru directorul economic din Primăria Capitalei: "Păi, sunt 7.000", în privinţa lui Oprescu el precizând doar: "Mai e şi... barosanu'.”.

La întâlnirea din aceeaşi zi cu denunţătorul, Cristian Stanca i-a calculat denunţătorului cât a încasat de la Centrul Cultural al Palatelor Brâncoveneşti, cât mai are de încasat şi cât a cheltuit pentru realizarea lucrărilor, după care i-a reamintit pretenţiile de remitere a mitei pentru Sorin Oprescu şi directorul economic Mircea Octavian Constantinescu.

Anchetatorii spun că Stanca ar fi scris pe o hârtie ce bani trebuie plătiţi cu prioritate: "Da. Deci, ăştia sunt... prioritari”, fiind de acord cu afirmaţia denunţătorului "Aia-s prioritatatea... Constantinescu. Nu?”.

Referindu-se la primarul Capitalei, Sorin Oprescu, Cristian Stanca a menţionat: "Şi la barosanul... 50...”, confirmând prin "da, da.” întrebarea denunţătorului "De... Tot euro sunt şi ăştia?”.

Cristian Stanca, fostul şofer al lui Sorin Oprescu, Mircea Octavian Constantinescu, director economic în Primăria Capitalei, şi alte cinci persoane au fost arestaţi de Tribunalul Bucureşti, luni seară, în dosarul în care primarul Capitalei este acuzat de luare de mită.

Pe lângă şoferul lui Oprescu şi directorul economic din Primăria Capitalei, instanţa a admis propunerea DNA şi a dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile şi pentru omul de afaceri Claudiu Bengalici şi pentru Ruxandra Mihaela Petroi Avasiloae şi Florin Şupeală, director general şi respectiv directorul adjunct al Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti de la Mogoşoaia.

Instanţa a dispus şi luarea măsurii arestului la domiciliu pentru Bogdan Cornel Popa, directorul Administraţiei Cimitirelor, şi pentru Romeo Albu.

Cristian Stanca, fostul şofer al primarului general Sorin Oprescu, omul de afaceri Claudiu Bengalici, Ruxandra Mihaela Petroi Avasiloae, director general al Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului, Florin Şupeală, directorul adjunct al Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului şi Mircea Octavian Constantinescu, director economic în Primăria Capitalei au fost reţinuţi, duminică seară, de procurorii anticorupţie în dosarul primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu.

Conform DNA, Cristian Stanca este suspectat de complicitate la luare de mită (trei infracţiuni), complicitate la dare de mită şi trafic de de influenţă, Ruxandra Petroi Avasiloae, Florin Şupeală şi Mircea Constantinescu sunt suspectaţi de luare de mită, în timp ce omul de afaceri Claudiu Bengalici a fost reţinut pentru două infracţiuni de complicitate la spălarea banilor. Cornel Popa este cercetat pentru luare de mită, complicitate la dare de mită, complicitate la luare de mită, două infracţiuni de dare de mită şi trafic de influenţă, iar Albu pentru complicitate la complicitate la dare de mită.

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a fost reţinut de procurorii DNA sâmbătă noapte, iar duminică noapte, cu puţin înainte de miezul nopţii, magistraţii Tribunalului Bucureşti au emis mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile pe numele edilului, care a fost dus în arestul Poliţiei Capitalei. Decizia nu este definitivă şi a fost contestată de Sorin Oprescu la Curtea de Apel Bucureşti.

Procurorii arată că, în perioada 2013-2015, un grup bine organizat, la care a aderat şi Sorin Oprescu, a înfiinţat în administraţia locală din Bucureşti un sistem prin care firmele care doreau să primească contracte din partea instituţiilor publice aflate în subordinea primarului trebuia să remită o parte din profitul brut realizat din execuţia acelor contracte, cu titlul de mită, unor factori de decizie din cadrul aparatului primarului.
Astfel, firma executantă păstra pentru sine între 30 şi 33 la sută din profitul brut, iar diferenţa era remisă funcţionarilor din aparatului primarului municipiului Bucureşti, cu titlul de mită. O parte de 10 la sută din valoarea contractului era cerută pentru Sorin Oprescu, potrivit DNA.

Potrivit anchetatorilor, primarul general al Capitalei a primit sâmbătă seară, de la şeful unei instituţii din subordine, 25.000 de euro, bani ce proveneau de la cei patru denunţători.

Conform unor surse judiciare, persoana care i-a adus banii ar fi şeful Administraţiei Cimitirelor şi Crematoriilor Umane, Cornel Bogdan Popa.

Sorin Oprescu a fost ulterior oprit în trafic, sâmbătă noapte, iar asupra sa ar fi fost găsită suma de 5.000 de euro din banii primiţi ca mită, în timp ce restul banilor ar fi fost găsiţi apoi la locuinţa acestuia, au mai spus sursele citate.

În referatul procurorilor DNA cu propunerea de arestare a primarului Capitalei, unul din denunţătorii din dosar susţine că i-ar fi dat mită lui Sorin Oprescu un milion de euro, în perioada 2013- 2015.

De asemenea, un martor din dosarul lui Sorin Oprescu a declarat la DNA că primarul general primea banii în pungi de cadou, sub o pernă ornamentală de pe o canapea, şi îşi lua măsuri de precauţie atunci când primea sume de bani drept mită, folosind inclusiv un aparat pentru bruierea telefoanelor mobile.

În acelaşi document se precizează că martorul a afirmat, în declaraţiile date în faţa anchetatorilor, că Oprescu îi cerea omului său de încredere să fie atent când vine la întâlnirile pentru a da mita, să se deplaseze pe mai multe străzi pentru a verifica să nu fie urmărit.

Alexandru Chiciu, avocatul primarului Capitalei, a declarat, luni seară, după ce l-a vizitat pe acesta în arest, că Sorin Oprescu "nu va demisiona", iar mesajul său pentru toţi cei care s-au grăbit să-l acuze este: "Aveţi puţintică răbdare, domnilor!".

Alexandru Chiciu, avocatul principal al primarului, care l-a vizitat luni pe Sorin Oprescu în arest, a spus că primarul Capitalei îi roagă pe bucureşteni să aibă încredere în el.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici