REPER: România va primi mai mulţi bani pentru investiţii în energie verde

România va obţine mai mulţi bani pentru investiţii în energie verde în urma votului final al Uniunii Europene pentru REPowerEU, anunţă reprezentanţii REPER. Este vorba despre capitolul verde din PNRR care va decupla gospodăriile şi IMM-urile europene de energia rusească.

241 afișări
Imaginea articolului REPER: România va primi mai mulţi bani pentru investiţii în energie verde

Dacian Ciolos, Facebook

REPowerEU este planul Uniunii Europene de investiţii pentru independenţă energetică faţă de Rusia. Practic, sunt avute în vedere investiţii punctuale pentru reducerea consumului de energie, cum ar fi izolarea termică a clădirilor, montarea de panouri fotovoltaice pe acoperişurile caselor şi consolidarea clădirilor.

„În calitate de negociator REPowerEU, europarlamentarul REPER, Dragoş Pîslaru, a obţinut susţinerea Parlamentului European pentru ca aceşti bani să meargă direct către cetăţeni şi antreprenori şi flexibilizarea banilor din fondurile europene din perioada 2014-2020 care nu au putut fi absorbite de România. Ele vor putea fi folosite pentru obiectivele REPowerEU şi nu pierdute prin a le returna Comisiei Europene”, au anunţat cei de la REPER.

România are alocaţi 1.4 miliarde euro dintr-un total de 20 de miliarde la nivel european, în plus faţă de miliardele din PNRR.

„După patru runde de negocieri cu Consiliul UE şi Comisia Europeană, am reuşit să livrăm un instrument uriaş de solidaritate pentru iernile care vin în Europa. De la vecinul de peste stradă până la prăvălia din colţ, REPowerEU este şansa gospodăriilor vulnerabile şi a micilor antreprenori de a investi pentru diminuarea facturii de energie, de a deveni independenţi energetic şi prosumatori.... La fel de important este ca Guvernul României să se mişte repede şi să gândească schemele prin care aceşti bani vor ajunge la români. Fără birocraţie, fără tone de hârtii şi adeverinţe pentru că banii din REPowerEU trebuie să ajungă la oameni în această iarnă şi nu mai târziu! Evident, sunt gata alături din colegii mei din REPER să ajutăm Guvernul pentru identificarea celor mai bune soluţii de implementare”, a declarat Dragoş Pîslaru, coraportor REPowerEU.

Guvernul României va fi obligat să publice top 100 beneficiari din PNRR/ REPowerEU până în aprilie 2023. Reformele din PNRR nu pot fi modificate, a precizat Pîslaru.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici