REPORTAJ - Preşedintele Traian Băsescu, ultima recepţie de Ziua Naţională: Emoţii, şampanie, fotografii

Preşedintele Traian Băsescu a fost, luni, pentru ultima dată gazda recepţiei de Ziua Naţională, organizată la Palatul Cotroceni, şeful statului profitând de prilej pentru a se saluta şi a se fotografia cu câţiva dintre cei aproximativ 2.000 de invitaţi care au fost prezenţi la eveniment.

2327 afișări
Imaginea articolului REPORTAJ - Preşedintele Traian Băsescu, ultima recepţie de Ziua Naţională: Emoţii, şampanie, fotografii

REPORTAJ - Preşedintele Traian Băsescu, ultima recepţie de Ziua Naţională: Emoţii, şampanie, fotografii (Imagine: Vlad Chirea/Arhiva Mediafax Foto)

Preşedintele Traian Băsescu a sosit în sala de recepţie însoţit de Maria, soţia sa, cei doi purtând cocarde tricolore în piept.

Sala Unirii, locul tradiţional al recepţiei de Ziua Naţională de la Palatul Cotroceni, a fost neîncăpătoare pentru cele circa 2.000 de persoane care au participat la ultima recepţie oferită de Traian Băsescu, în calitate de preşedinte al României.

Foarte mulţi dintre invitaţi nu au reuşit să intre în Sala Unirii, fiind nevoiţi să urmărească discursul şefului statului la un televizor amplasat în hol.

Printre aceştia, însărcinatul cu afaceri al SUA, Dean Thompson, ambasadorul Israelului, Dan Ben-Eliezer, şi cel al Greciei, Grigorios Vassiloconstandakis, care nu au reuşit să audă foarte bine discursul preşedintelui, şi cu atât mai puţin să îl vadă.

Premierul Victor Ponta nu a fost prezent la recepţie, guvernul fiind reprezentat de vicepremierul Liviu Dragnea, de ministrul Apărării, Mircea Duşă, şi de ministrul de Interne, Gabriel Oprea. Liderii celor două camere ale Parlamentului au fost şi ei absenţi de la eveniment.

Au fost prezenţi, în schimb Vasile Blaga, Mihai-Răzvan Ungureanu, Cătălin Predoiu, Ludovic Orban, Theodor Paleologu, Andreea Paul dar şi preşedintele PMP, Elena Udrea, europarlamentarul Siegfierd Mureşan, Valeriu Stoica. Elena Udrea a plecat destul de repede, imediat după încheierea discursului preşedintelui Traian Băsescu.

Lumea diplomaţiei a fost reprezentată de numeroşi ambasadori, printre care cel al Marii Britanii, Paul Brummell, al Germaniei, Werner Hans Lauk, al Olandei, Matthijs van Bonzel, sau ambasadoarea Chinei, Huo Yuzhen.

Printre invitaţi s-au numărat şi tenismena Simona Halep, dar şi foştii sportivi Ion Ţiriac şi Ivan Patzaichin.

Discreţi şi grăbiţi au fost şi Virgil Măgureanu, fost director al SRI, şi Nicolae Văcăroiu, preşedintele Curţii de Conturi. Societatea civilă a fost reprezentată de Gabriel Liiceanu, Horia Roman Patapievici.

După discurs, şeful statului a ciocnit un pahar de şampanie cu mai mulţi militari în rezervă. A început, apoi, "o baie de mulţime" care durat aproape o oră şi jumătate.Invitaţii s-au înghesuit să vorbească cu şeful statului şi să-şi facă fotografii cu acesta.

"E ca la autografe la Klaus", spunea o femeie. "Hai să mergem să vedem ce se întâmplă", a replicat o alta, încercând să-şi facă loc prin mulţime.

Însărcinatul cu afaceri al SUA, Dean Thompson, şi ambasadorul francez, François Saint-Paul, au aşteptat timp de 15 minute pentru a putea ajunge alături de Traian Băsescu. N-au reuşit, deşi au făcut manevre pentru a se strecura printre oamenii care se înghesuiau să aibă o amintire cu şeful statului. Au renunţat în cele din urmă, antrenându-se într-o discuţie.

Mai norocos a fost ambasadorul rus, Oleg Malghinov, care l-a salutat pe Traian Băsescu, cei doi având şi un scurt dialog.

Pe ambasadorul R. Moldova, Iurie Reniţă, preşedintele l-a felicitat pentru rezultatul alegerilor de duminică, iar pe preşedinta Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Livia Stanciu, a îndemnat-o să continue ceea ce face, în timp ce aceasta i-a mulţumit şi l-a rugat să nu se schimbe.

Vizibil emoţionat, şeful statului s-a fotografiat cu toţi cei care reuşeau să ajungă lângă el. Unii, mai puţin norocoşi, s-au mulţumit cu câte un selfie.

După aproape o oră şi jumătate, şeful statului a încheiat "turul" Sălii Unirii, făcând o poză cu vicepremierul Liviu Dragnea, care l-a aşteptat răbdător în zona steagurilor, cei doi plecând împreună de la recepţie.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici