Reprezentanţii partidelor au comentat decizia CC privind legea creşterii salariilor profesorilor

Reprezentanţii partidelor parlamentare au comentat, miercuri, decizia Curţii Constituţionale prin care se stabileşte că legea privind creşterea salariilor profesorilor este constituţională.

34 afișări
Imaginea articolului Reprezentanţii partidelor au comentat decizia CC privind  legea creşterii salariilor profesorilor

Reprezentanţii partidelor au come ntat decizia CC privind legea creşterii salariilor profesorilor (Imagine: Mediafax Foto)

Nicolai: Remarc o practică neunitară a CC la sesizările care vizează asigurarea suportului bugetar

Vicepreşedintele PNL Norica Nicolai a declarat că deciziile CC sunt obligatorii, menţionând însă că remarcă o practică neunitară a Curţii pentru sesizările referitoare la asigurarea suportului bugetar pentru legile care presupun cheltuirea unor fonduri.

"Din punctul meu de vedere, în orice stat de drept, dacă Curtea Constituţională decide constituţionalitatea unei legi, decizia ei este absolut obligatorie. În acelaşi timp, nu pot să nu remarc o practică neunitară în ceea ce priveşte deciziile CC asupra unor legi care au vizat respectarea prevederilor constituţionale de asigurare a suportului bugetar pentru legile care presupun cheltuirea de fonduri, nu din bugetul de stat", a declarat Norica Nicolai.

PC salută cu bucurie decizia CC privind legea creşterii salariilor profesorilor

PC salută cu bucurie decizia Curţii Constituţionale privind constituţionalitatea legii creşterilor salariilor profesorilor, a anunţat purtătorul de cuvânt al PC, Bogdan Ciucă.

El a precizat că este o decizie aşteptată, corectă din punct de vedere constituţional, legal şi moral.

Ciucă a mai spus că "întotdeauna Guvernul a găsit resursele necesare să rezolve problemele unor interese de grup şi s-a codit să rezolve problemele cu adevărat sociale, cum este cea a salariilor profesorilor".

Conform lui Ciucă, majorarea salariilor profesorilor este posibilă şi există resurse pentru ea, dar trebuie administrate cu înţelepciune. El a adăugat că majorarea salariilor profesorilor şi a pensiilor este un rezultat al acţiunilor Alianţei PSD+PC.

Ciucă a arătat că deciziile Curţii Constituţionale referitoare la constituţionalitatea majorării pensiilor şi salariilor profesorilor "sunt cea mai fericită veste" pentru aceste categorii de persoane, iar hotărârea privind constituţionalitatea legii Curţii de Conturi este o problemă de procedură.

Bolcaş: Decizia CC privind legea majorării salariilor profesorilor, corectă şi morală

Decizia Curţii Constituţionale referitoare la constituţionalitatea legii privind creşterea salariilor cadrelor didactice este "corectă şi morală", a declarat vicepreşedintele PRM Lucian Bolcaş.

"Legea nu are niciun fel de element de neconstituţionalitate. Încercarea de a bloca această lege în faţa Curţii Constituţionale a fost total penibilă", a apreciat vicepreşedintele PRM.

Bolcaş şi-a exprimat speranţa ca legea să fie promulgată şi să intre în vigoare foarte repede.

De asemenea, Bolcaş a apreciat drept "corecte" şi deciziile Curţii Constituţionale privind constituţionalitatea legii privind pensiile pentru grupele I şi II de muncă şi cea referitoare la Curtea de Conturi.

Ponta: Tăriceanu să aplice Legea creşterii salariilor profesorilor, altfel să demisioneze

Vicepreşedintele PSD, Victor Ponta, i-a cerut premierului Tăriceanu să pună în aplicare Legea creşterii salariilor cadrelor didactice, declarată constituţională de CC, în caz contrar să demisioneze şi să lase locul altui guvern.

El a apreciat, comentând decizia CC de a declara constituţională Legea creşterii salariilor profesorilor, că acest lucru este "absolut normal", ca şi declararea constituţionalităţii în ceea ce priveşte Legile pensiilor.

El a arătat că problema constituţionalităţii "a fost un joc al domnului Tăriceanu".

"Dacă venea de la dânsul nici nu mai spunea că e neconstituţională. Că am făcut-o noi, PSD-ul, le-a determinat această reacţie", a arătat Ponta.

El a apreciat că declararea constituţionalităţii Legii Curţii de Conturi echivalează cu deblocarea acestei instituţii.

Orban: Decizia CC - o bătaie de joc, propun OUG de stopare a efectelor legii salariilor profesorilor

Vicepreşedintele PNL Ludovic Orban a declarat că decizia CC are un caracter evident politic şi electoral, anunţând că va propune în şedinţa Guvernului adoptarea unei ordonanţe de urgenţă de stopare a efectelor Legii privind majorarea salariilor profesorilor cu 50%.

"Această decizie reprezintă o bătatie de joc faţă de Constituţia României. Este în mod evident o decizie cu caracter politic şi electoral. Curtea Constituţională îşi încalcă propria decizie pe care a luat-o într-un caz similar. Nicio lege care prevede majorarea unor salarii cu impact asupra bugetului de stat nu trebuie adoptată fără să se prevadă care sunt sursele de venit pentru finanţarea cheltuielilor care le generează", a susţinut Ludovic Orban.

Ministrul liberal a menţionat că regretă faptul că "o mână de parlamentari iresponsabili" şi o "Curte Constituţională-lacheu al preşedintelui ţării" au atâta lipsă de responsabilitate.

Liberalul a menţionat că, în calitate de membru al Guvernului, va susţine în şedinţa Executivului adoptarea unei OUG care să modifice legea şi care să asigure o creştere a salariilor profesorilor şi a personalului didactic conformă cu realitatea economică românească şi cu negocierile anterioare purtate cu sindicatele.

El a mai spus că "o creştere a salariilor fără acoperire în creşterea economică, a productivităţii şi a tot ceea ce înseamnă indicatorii economici nu va face decât să ducă la creşterea explozivă a preţurilor şi la deterioarea puterii de cumpărare a salariilor".

Boc: Decizia CC este corectă

 

Decizia Curţii Constituţionale privind majorarea salariilor profesorilor este corectă pentru că instanţa constituţională nu apreciază oportunitatea, ci constituţionalitatea unui act normativ, consideră preşedintele PDL, Emil Boc.

Boc a declarat că legea privind majorarea cu 50 % a salariilor cadrelor didactice merge mai departe spre preşedinte, pentru promulgare, iar apoi spre publicarea în Monitorul Oficial.

"Decizia Curţii Constituţionale privind majorarea salariilor profesorilor este corectă, pentru că instanţa constituţională nu apreciază oportunitatea, ci constituţionalitatea unui act normativ. Guvernul trebuie să respecte decizia Parlamentului", a spus Boc.

Curtea Constituţională a decis, miercuri, că legile privind pensiile pentru grupele I şi II de muncă, privind creşterea salariilor cadrelor didactice cu 50% şi cea a Curţii de Conturi sunt constituţionale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici