Revocarea ministrului Nica; cronologia evenimentelor de marţi

21:06 - Mircea Geoană a adresat o a doua scrisoare premierului Emil Boc, propunând, ca soluţie pentru dezmorsarea crizei, ca Băsescu să refuze demiterea lui Nica, iar PDL "să revină la litera Protocolului Coaliţiei", cheia rezolvării problemei aflându-se "doar la Palatul Cotroceni".

19 afișări
Imaginea articolului Revocarea ministrului Nica; cronologia evenimentelor de marţi

Revocarea ministrului Nica; cronologia evenimentelor de marţi (Imagine: Mediafax Foto)

18:05 - Preşedinţii PSD şi PDL au avut o discuţie telefonică, liderul social-democrat declarând că nu doreşte să participe la şedinţa coaliţiei convocată de premier şi apreciind că şeful Guvernului ar fi trebuit să iniţieze dialogul între cele 2 partide înainte de a trimite propunerea de remaniere.

17:21 - Premierul Emil Boc a convocat coaliţia pentru marţi, la ora 21.00 sau miercuri la ora 9.00, a declarat prim-vicepreşedintele PDL Adriean Videanu, pe agendă aflându-se cele două variante propuse de preşedintele Traian Băsescu pentru Ministerul Administraţiei şi Internelor

16:45 - Liderul PNL Crin Antonescu a declarat că "farsa" care s-a jucat la numirea şefilor serviciilor secrete nu se poate repeta în cazul numirii ministrului de Interne şi în niciun caz cu participarea PNL, referindu-se la propunerea lui Băsescu privind numirea unui reprezentant al opoziţiei la MAI.

15:55 - Miniştrii PSD care aşteptau la Cabinetul de la Senat al preşedintelui PSD Mircea Geoană au plecat, marţi după-amiaza, după întâlnirea Geoană-Boc-Băsescu de la Cotroceni, spre ministere.

15:51 - Prim-vicepreşedintele PDL Adriean Videanu a declarat, la sediul central al partidului, că în acest moment nu se pune problema unei restructurări a Cabinetului şi că este strict responsabilitatea premierului de a propune acest pas.

15:48 - Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a declarat, la sediul central al PDL, că, dacă PSD va decide să plece de la guvernare, vor fi numiţi interimari la portofoliile deţinute de PSD dintre actualii miniştri PDL, astfel încât nu va fi nevoie de un vot în Parlament decât după alegeri.

15:39 - Preşedintele Traian Băsescu a declarat că speră ca cele două partide de la guvernare să găsească o soluţie pentru şefia MAI, în coaliţie, precizând, fără a spune explicit dacă a semnat sau nu revocarea lui Dan Nica, că preferă să nu se grăbească.

15:38 - Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, după întâlnirea cu liderii PSD şi PDL, că le-a propus celor două partide două soluţii care să elimine suspiciunile legate de faptul că ministrul de Interne ar putea influenţa alegerile: un ministru independent sau unul din opoziţie.

15:04 - Preşedintele PSD Mircea Geoană a declarat că preşedintele Traian Băsescu "a mimat o aşa-zisă mediere", venind cu soluţia ipocrită de a numi un independent la Ministerul de Interne, iar PSD a propus un premier independent, care să găsească o rezolvare la criză.

14:30 - Preşedinţii PSD şi PDL, Mircea Geoană şi Emil Boc, se află, la ora transmiterii acestei ştiri, la Cotroceni, unde discută cu preşedintele Traian Băsescu, deşi liderul social-democrat spusese că nu doreşte să discute cu şeful statului desapre subiectul Dan Nica.

14:22 - Geoană a declarat că subiectul Dan Nica nu este de discutat cu preşedintele Băsescu, precizând însă că este dispus să discute cu şeful statului oricând despre situaţia politică.

14:20 - Preşedintele Băsescu va face o declaraţie de presă la Cotroceni la ora 15.15.

14:15 - Liderul PSD Mircea Geoană a anunţat că nu va mai particpa la runda de discuţii la care a fost convocat de şeful statului, alături de premierul Emil Boc, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse din Administraţia Prezidenţială.

13:55 - Geoană a declarat, după ce premierul a trimis preşedintelui propunerea de revocare a lui Nica, că dacă Băsescu o va accepta, devine responsabil pentru ruperea coaliţiei.

13:35 - Preşedintele Băsescu i-a invitat, la Cotroceni, pe preşedinţii PSD şi PDL, Mircea Geoană şi Emil Boc, la ora 14.15.

13:10 - Iliescu a declarat, după ce premierul a anunţat că a trimis la Preşedinţie revocarea lui Nica, că PSD nu îşi schimbă poziţia, afirmând că este posibil ca Traian Băsescu să facă "un gest spectaculos", de a-şi asuma o poziţie conciliantă în relaţia PDL-PSD.

13:00 - Geoană a declarat că propunerea premierului ca social-democraţii să numească un interimar la MAI nu schimbă situaţia şi a reiterat faptul că miniştrii PSD se retragă odată cu semnarea revocării lui Nica.

13:00 - Premierul Boc a a anunţat că a transmis Preşedinţiei propunerile de revocare a lui Nica şi, respectiv, de înlocuire a acestuia cu Blaga, actual ministru al Dezvoltării şi Locuinţei, cu titlu interimar.

12:50 - Geoană i-a adresat o scrisoare preşedintelui Băsescu, în care îi cere să se achite de obligaţiile consituţionale privind funcţionarea instituţiilor şi îi solicită să oprească criza politică ce poate izbucni din remanierea lui Dan Nica.

12:45 - Liderii PDL s-au reunit din nou, la Guvern, pentru o discuţie cu premierul Boc privind conducerea MAI, după ce în cursul dimineţii a avut loc o întâlnire similară, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse oficiale.

12:40 - Adrian Năstase, a declarat, înaintea Comitetului Strategic, că vina pentru eventuala rupere a coaliţiei îi aparţine preşedintelui Traian Băsescu, remanierea lui Nica fiind un ordin al acestuia către premier, care "nu a interpretat corect partitura" .

12:10 -Democrat-liberalii au primit cu mare surprindere decizia PSD de a ieşi de la guvernare dacă Dan Nica este revocat, începând deja tatonările pentru o susţinere parlamentară, în contextul trecerii unui nou Executiv prin Parlament. Surse din partid au declarat pentru MEDIAFAX că prin remanierea lui Dan Nica s-a dorit transmiterea unui mesaj clar, şi anume că premierul nu va mai accepta derapajele din partea miniştrilor PSD, atât la nivelul declaraţiilor cât şi a unor decizii ministeriale.

11:50 - Directorul de campanie al PSD, Viorel Hrebenciuc, a declarat că PSD a luat, luni, o hotărăre, într-un comitet executiv, în legătură cu subiectul Dan Nica, peste care nu se poate trece.

11:45 - Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase, a declarat că PSD nu este la cheremul premierului Emil Boc, care "când îl pune pe Blaga, când are alte idei", el adăugând că "toată această chestiune este gândită pentru a-i uşura lui Traian Băsescu numărătoarea voturilor".

11:40 - Preşedintele de onoare al PSD Ion Iliescu a declart, înaintea Comitetului Strategic al PSD, că social-democraţii nu-şi vor schimba sub nicio formă atitudinea în ceea cel-l priveşte pe ministrul Nica, nici după nunaţările făcute marţi de prim ministrul Emil Boc.

11:30 - Ministrul Sârbu a declarat că, în cazul în care premierul nu va renunţa la remanierea ministrului Nica, îşi va prezenta demisia şi a spus că nu crede că PSD este dispus să numească pe altcineva la conducerea Ministerului de Interne.

10:50 - Premierul Boc a anunţat că va transmite Preşedinţiei, după ora 13.00, propunerea de revocare a lui Dan Nica, aşteptând până atunci ca PSD să propună un interimar din rândul actualilor miniştri social-democraţi.

10:30 - Liderii PDL analizează varianta restructurării Guvernului, prin comasarea unor ministere şi desfiinţarea funcţiei de vicepremier, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse democrat-liberale.

09.50 - Premierul Boc s-a întâlnit, la Guvern, cu liderii PDL, înainte de a lua o decizie în privinţa revocării lui Nica, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse oficiale.

08:00 - Liderul PSD Mircea Geoană i-a adresat premierului Emil Boc o scrisoare în care afirmă că argumentele pentru revocarea ministrului Nica sunt inacceptabile, că era necesară o discuţie prealabilă în CSAT pe acest subiect şi că social-democraţii nu dau curs cererii de remaniere.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici