Video REZULTATE ALEGERI 2016: Primele declaraţii. Firea: Bucureştenii au votat un om şi un program, nu au mai votat împotrivă. Predoiu: Dacă se confirmă rezultatele, îmi depun mandatul de preşedinte al PNL Bucureşti

Candidatul PSD Gabriela Firea a obţinut 42,1% din voturi, Nicuşor Dan a obţinut 29,8% din voturi, Cătălin Predoiu a luat 13,3% din voturi, Robert Turcescu a obţinut 6,1% iar Daniel Barbu a luat 3,9% din voturi, conform rezultatelor exit-poll-ului IRES realizat pentru Digi24.

9807 afișări

Social-democrata Gabriela Firea le-a mulţumit bucureştenilor pentru votul de duminică, ea exprimându-şi satisfacţia că aceştia au votat un om şi un program şi nu împotrivă, declaraţia venind după rezultatele exit pollurilor, care o plasează pe primul loc.

''Îi felicit pe bucureşteni pentru că ei au câştigat în acestă seară'', a declarat Firea duminică seară, alături de preşedintele PSD, Liviu Dragnea, care i-a oferit trei trandafiri roşii după anunţarea estimărilor caselor de sondaje.

Ea s-a declarat satisfăcută că locuitorii din Bucureşti ''au votat un om şi un program, nu au mai votat împotrivă''.

''Îi asigur că vor fi primarul lor şi îi voi reprezenta cu cinste'', a promis viitorul edil.

Ea a anunţat cu acestă ocazie una dintre priorităţile ca primar - crearea de locuri de muncă pentru tineri, spunând că şi primarul general se poate implica în rezolvarea acestei probleme. Prima măsură în acest sens va fi crearea unui departament pentru investitori români, europeni şi americani, a precizat Firea, adăugând că aceştia se pot implica în proiecte de infrastructură.

Nicuşor Dan (USB): USB va deveni Uniunea Salvaţi România şi va lupta la alegerile parlamentare

Nicuşor Dan le-a mulţumit tuturor persoanelor care l-au sprijinit în campania electorală, iar faptul că "bucureştenii au aflat de USB, li se datorează".

"USB este format din oameni care nu au mai făcut politică până acum, oameni care sunt competenţi şi care fac sacrificii în cariera lor. Nu o facem pentru bani ci pentru binele comun, pentru că actuala clasă politică ne-a dezamăgit de atîtea ori", a declarat candidatul la Primăria Capitalei, Nicuşor Dan.

El a precizat că întrucât lipsea o forţă politică care să reprezinte cetăţenii în lupta cu corupţia, "USB va deveni Uniunea Salvaţi România şi va lupta la alegerile parlamentare din toamnă".

"Avem uşile deschise pentru cei care luptă cu sistemul şi sperăm să aducem în Parlament o forţă nouă", a declarat liderul USB. 

Candidatul USB la Primăria Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat că lupta cu corupţia din partide determină partidul său să se transforme din Uniunea Salvaţi România în Uniunea Salvaţi România

Cătălin Predoiu a declarat, duminică seara, după închiderea secţiilor de votare că o felicită pe Gabriela Firea pentru postul de primar pe care l-a câştigat şi îi urează să aibă "aibă înţelepciunea şi onestitatea pentru a realiza proiectele pe care le-a anunţat"

"Cei care au ieşit la vot au demonstrat responsabilitate şi patriotism local. Doresc să felicit pe proaspătul ales primar al Capitalei, Gabriela Firea, şi îi urez să aibă înţelepciunea şi onestitatea pentru a realiza proiectele pe care le-a anunţat. Îl felicit şi pe Nicuşor Dan", a declarat Cătălin Predoiu, la scurt timp după închiderea secţiilor de votare.

"Am vrut şi eu şi colegii mei să câştigăm aceste alegeri. Am ştiut că ne confruntăm cu o dezamăgire generală faţă de toate partidele, dar ne-am folosit toată energia pentru a explica lucruri adevărate. Am înţeles greşelile trecutului, am început o reformă în partid pe care o vom continua, faptul că am promovat tineri pe liste şi faptul că n dorim ca toţi cetăăţenii să aibă un oraş european", a mai spus Cătălin Predoiu.

"Doresc să informez colegii şi cetăţenii că înţeleg să fac un act de responsabilitate. Dacă mâine dimineaţă se vor confirma rezultatele anunţate în această seară, îmi depun mandatul de preşedinte al filialei Bucureşti:" a declarat Cătălin Predoiu, după ce exit- poll-urile au arătat că Gabriela Firea este candidatul care a câştigat alegerile locale pentru Primăria Capitalei.

"O fac cu fruntea sus. Rezultatul ne-a demonstrat că o coalizare a dreptei ar fi făcut ca primarul capitalei să nu fie doamna Firea, ci Nicuşor Dan", a mai spus Predoiu.

Potrivit unui exit-poll CURS, realizat la comanda TVR, Gabriela Firea a primit cele mai mult voturi şi va deveni primarul Capitalei, obţinând 42,4% din sufragii , urmată de Nicuşor Dan cu 29,8% din voturi şi Cătălin Predoiu cu 12,03%.

Predoiu a anunţat, duminică seara, că dacă se confirmă rezultatele prezentate de exit-poll-uri, potrivit cărora este pe locul trei la numărul de voturi obţinute pentru Primăria Bucureşti, îşi va depune mandatul din funcţia de preşedinte PNL Bucureşti.

Dragnea: Am înţeles că încrederea pe care am primit-o azi nu e un cec în alb. PSD, diferit azi

''Am înţeles că încrederea pe care am primit-o azi nu este un cec în alb, este un vot care ne responsabilizează'', a fost prima reacţie a lui Dragnea după anunţarea victoriei la Bucureşti.

El a susţinut că principalele responsabilităţi ale PSD vor fi dezvoltarea României, dezvoltarea comunităţilor, ridicarea nivelului de trai şi ''să ne asigurăm că niciun român nu este lăsat singur''.

'În premieră, de peste o sută de ani, Bucureştiul va avea primar general o femeie şi, de asemenea, şi pentru PSD este o premieră pentru că, pentru prima dată, va avea un membru PSD primar general al Capitalei'', a spus Liviu Dragnea în cadrul declaraţiei de presă susţinute imediat după închiderea urnelor.

Liderul PSD i-a oferit Gabrielei Firea trei trandafiri roşii, simbolul Partidului Social Democrat.

''Vreau să-i ofer trei trandafiri: unul pentru curaj, unul pentru tenacitate şi unul pentru responsabilitate'', a spus Dragnea. ''Mă obligă'', a fost replica Gabrielei Firea.

''Vreau de asemenea să îi asigur pe toţi românii că astăzi pentru noi este o zi importantă. Este o zi importantă pentru procesul de modernizare al partidului, este o etapă importantă pe care am atins-o. Am avut din cei 45.000 de candidaţi peste 20.000 de candidaţi noi. Astăzi PSD a arătat că poate să fie diferit - atât faţă de celelalte partide, cât şi faţă de trecut, faţă de ce a fost partidul în trecut'', a subliniat liderul PSD.

''Vreau să le mulţumesc tuturor românilor care astăzi s-au prezentat la vot şi care au lăsat treburile personale pentru a pune umărul la dezvoltarea şi viitorul comunităţilor lor. Vreau să mulţumesc tuturor colegilor mei din partid din organizaţiile locale şi judeţene care au dus o campanie ambiţioasă, curajoasă şi decentă'', a mai spus el.

Vanghelie: ''Am un procent între 5 şi 8 la sută avans faţă de cel care vine după mine''

''Reprezentanţii noştri din secţiile de votare îmi spun că am un procent între 5 şi 8 la sută avans faţă de cel care vine după mine. Nu se poate ca un sondaj să dea ceva, unul altceva şi eu să vă spun că am câştigat'', a spus el.

''După ce numărăm buletinele de vot, o să vă spunem exact cu cât am câştigat'', a promis el. ''Fiţi siguri că nu am pierdut mandatul. M-am plimbat prin secţiile de votare, am mai discutat încă o dată cu oamenii. Nu vreau să fac ca domnul Geoană, să beau şampania înainte să număr voturile'', a subliniat Vanghelie.

''Există o interdicţie pe mandatul trecut. Ăsta e un vot pe mandatul nou şi după ce depun jurământul, îmi preiau mandatul fără nicio problemă'', a mai explicat el.

''După preluarea mandatului vom demara cupoanele, ajutoarele de urgenţă, reabilitarea termică, toate programele pe care le avem începute şi oprite de statul de drept'', a promis Vanghelie.

La sectorul 5, cei mai mulţi alegători l-au votat pe Dan Florea (PSD+UNPR) - 35,4%, a estimat IRES. Şi potrivit exit-pollului CURS, realizat la comanda TVR, Vanghelie ar fi pierdut primăria.

Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat duminică seara după anunţarea rezultatelor exit-pollurilor că scorul PMP este ''un postament bun pentru alegerile legislative''.

''Este un postament bun pentru alegerile legislative. Mulţumesc tuturor acelora care au candidat, alegerile locale sunt cel mai greu test, mai ales pentru partidele noi. Participăm pentru prima dată la alegerile locale şi sperăm ca până în septembrie să ne îmbunătăţim structurile teritoriale astfel încât să fim adversari consistenţi. (...) Noi suntem mulţumiţi şi fac un apel la reprezentanţii noştri să rămână pe poziţii până la terminarea numărării voturilor'', a spus fostul preşedinte.

El şi-a exprimat speranţa că scorul PMP la nivel naţional să fie mulţumitor, adică nu departe de obiectivul de 10% pe vot politic la vot naţional.

''Am avut liste pentru 1.400 localităţi din 3.200, până în toamnă vom avea organizaţii în peste 2000 de localităţi'', a conchis Băsescu.

Robert Turcescu a obţinut în jur de 7% din voturile pentru Primăria Capitalei, potrivit exit-pollurilor.

Tăriceanu după exit polluri: Cei care sunt acum în plină suferinţă, ignoraţi de autorităţi

Copreşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a spus, duminică seară, la finalul exit-pollurilor, că "formula democrată" aflată la guvernare dovedeşte că nu are nicio responsabilitate faţă de cetăţeni şi că nu trebuie să dea socoteală de cum guvernează, ignorându-i pe cei afectaţi de inundaţii.

"În aceste zile în care România a fost din nou lovită de grave inundaţii în care şi-au pierdut viaaţa câteva persoane şi numeroase localităţi sunt sub ape, nimeni aproape nu vorbeşte despre acest lucru. Aşadar, chiar dacă nu este momentul, locul, să păstrăm un moment de reculegere pentru cei care şi-au pierdut viaţa în aceste evenimente, vreau totuşi să avem un gând către cei care sunt în acest moment în plină suferinţă şi par să fie complet ignoraţi de autorităţi", a spus Tăriceanu după ce s-au anunţat rezultatele exit-poll-urilor şi înainte să facă referire la scorul obţinut de partidul său.

El a adăugat că i se pare că în România este "o disoluţie" a instituţiilor statului.

"Observăm în acelaşi timp că instituţiile de forţă şi Guvernul fac cam tot ceea ce vor, dar nu ceea ce trebuie. Spun cu toată sinceritatea şi neplăcuta surprindere că nu am văzut în aceste zile o reacţie adecvată din partea Executivului care să fi realizat un comandament, o celulă de criză, pentru a rezolva în mod adecvat problema inundaţiilor şi bineînţeles a încerca să diminueze pe cât posibil consecinţele acestora", a adăugat copreşedintele ALDE.

Totodată, Popescu-Tăriceanu a subliniat că acest fapt reflectă modul în care România este guvernată de "o formulă democrată" care, în opinia sa, dovedeşte că nu are nicio responsabilitate faţă de cetăţeni şi că nu trebuie să dea socoteală în niciun fel de modul în care guvernează.

"Alegerile locale reprezintă un moment important în care partidele, întreaga clasă politică, ar trebui să analizeze cu maximă responsabilitate cum vom conduce de acum înainte România ţinând cont de pierderea de încredere pe care instituţiile statului şi partidele au înregistrat-o în ultima perioadă. Faţă de această pierdere de încredere, cred că din partea noastră trebuie un efort major de recâştigarea încrederii", a conchis Tăriceanu.

Copreşedintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu s-a arătat mulţumit duminică, la finalul exit-poll-urilor, de rezultatul obţinut de partid, pentru că, a subliniat el, ALDE s-a înfiinţat acum zece luni şi a participat prima dată la alegeri.

"Rezultatul pe care l-am obţinut este unul care ne mulţumeşte prin prisma faptului că suntem un partid creat în urmă cu aproximativ zece luni, este prima dată când participăm la alegeri", a spus copreşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu după exit-poll-uri.

El a adăugat că rezultatul votului demonstrează că cetăţenii şi-au pus încrederea în ALDE "ca singur partid liberal din România", ca partid care s-a consacrat "apărării drepturilor şi libertăţilor".

El a ţinut să le mulţumească celor care au votat cu formaţiunea sa politică, activiştilor de partid, copreşedintelui Daniel Constantin, candidatului la postul de primar al Capitalei, Daniel Barbu, şi celor care au candidat la primăriile de sector.

"Rezultatele confirmă parţial speranţele noastre, cel puţin la nivelul Bucureştiului, cu toate aceasta ne consacră ca o forţă politică cu pondere mare, dacă nu decisivă în alcătuirea majorităţii în viitorul Consiliu General al Bucureştiului", a susţinut Tăriceanu.

El şi-a exprimat speranţa că la alegerile parlamentare ALDE va obţine rezultate cel puţin similare, ceea ce îi va conferi locul al treilea între forţele politice din România.

La rândul său, copreşedintele ALDE Daniel Constantin a spus că partidul "s-a consolidat" în urma acestor alegeri şi a arătat că e pregătit pentru alegerile parlamentare.

El le-a urat succes membrilor de partid care în noaptea de duminică spre luni sunt mobilizaţi până când toate voturile vor fi numărate "corespunzător".

Primarul sectorului 3, Robert Negoiţă, a declarat duminică, după închiderea urnelor, că deşi a câştigat, potrivit rezultatelor parţiale, cu peste 60% din voturi ''nu e de desfăcut şampanie''.

''Nu e de sărbătorit. E un moment de mare responsabilitate. Trebuie să ne dezamăgim pe cei care ne-au votat şi cred că începând de mâine dimineaţă suntem la treabă. (...) Nu e de desfăcut şampanie, cetăţenii au avut încredere în noi, trebuie să le fim recunoscători şi nu trebuie să îi dezamăgim. Patru ani trec aşa cum au trecut şi ăştia patru ani, nu ştiu când. Rămâne însă ce reuşim să realizăm'', a declarat Robert Negoiţă la sosirea la sediul central al PSD.

Întrebat dacă se aştepta să câştige cu un scor atât de mare, Negoiţă a răspuns: ''Oarecum, da. Chiar s-a muncit. Patru ani de zile am muncit foarte mult şi chiar am transformat sectorul 3. Trebuie să treceţi pe acolo să vedeţi ce am făcut şi ce facem în sectorul 3. Încercăm să-l facem cel mai frumos sector din Bucureşti”, a adăugat primarul sectorului 3.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici