ALEGERI LOCALE 2016. Candidaţii la primăriile din marile oraşe au mers la vot

Votul pentru alegerea primarilor, consilierilor judeţeni şi locali, într-un singur tur de scrutin, a început, duminică, la ora 7.00, iar candidaţii la primăriile din marile oraşe s-au grăbit să pună ştampila pe buletinele de vot, sperând la "un vot optimist pentru continuitate”, la o "altfel de politică" sau la ”un oraş puternic, dezvoltat economic, cu locuri de muncă şi salarii decente”.

5230 afișări
Imaginea articolului ALEGERI LOCALE 2016. Candidaţii la primăriile din marile oraşe au mers la vot

ALEGERI LOCALE 2016 Candidaţii la primărie în marile oraşe (Imagine Silviu Matei / Mediafax Foto)

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a declarat că a votat, duminică, la alegerile locale, cu cei care au modernizat Clujul, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Emil Boc a declarat, după ce a votat la secţia nr. 48 din Cluj-Napoca, situată lângă blocul din cartierul Zorilor în care locuieşte, că îi îndeamnă pe clujeni să meargă la vot.

"Am votat cu cei care au modernizat Clujul. Îmi respect toţi contracandidaţii şi îi îndemn pe clujeni să meargă la vot”, a spus Boc.

Întrebat ce aşteptări are de la viitorul primar al Clujului, Emil Boc a răspuns: "Discutăm de luni încolo, să vedem ce se întâmplă”.

Boc a fost însoţit de soţia sa, Oana, şi de mai mulţi lideri ai PNL Cluj.

În judeţul Cluj sunt aşteptaţi la urne 606.951 de alegători cu drept de vot. Cei mai mulţi cetăţeni cu drept de vot din judeţul Cluj sunt la Cluj-Napoca – 275.785, iar cei mai puţini în comuna Ploscoş – 592. Prefectura Cluj a tipărit pentru scrutin peste două milioane de buletine de vot.

Lia Olguţa Vasilescu, candidatul Alianţei PSD+UNPR la un nou mandat de primar al Craiovei, a votat, duminică, la ora 10.00, la secţia organizată în incinta Liceului CFR, afirmând că a dat "un vot optimist pentru continuitate”.

Lia Olguţa Vasilescu a afirmat că cel mai important i se pare ca oamenii să se prezinte într-un număr cât mai mare la vot, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Am dat un vot optimist pentru continuitate. Dacă cetăţenii Craiovei sunt mulţumiţi, vor opta şi ei pentru continuitate. Oricum, este foarte important să se prezinte într-un număr cât mai mare la vot, astăzi, pentru că este şi un semnal pe care îl dau, în primul rând faţă de noi, cei care am gestionat activitatea în acest oraş şi în acest judeţ. Dar, aşa cum vă spuneam, eu sunt foarte optimistă şi rămâne de văzut deseară care este semnalul pe care ni-l dau cetăţenii", a spus primarul.

Primarul Craiovei a adăugat că votul nu este important doar pentru candidaţi, ci şi pentru cetăţeni, deoarece trebuie să îşi aleagă primarii şi preşedinţii de CJ şi consilierii locali şi judeţeni "aşa cum vor ei să fie viaţa lor în următorii patru ani".

Întrebată dacă se aşteaptă la o prezenţă mare la urne, Vasilescu a răspuns: "E greu de spus pentru că a fost o campanie electorală atipică în care nu au fost foarte vizibili candidaţii, legislaţia, aşa cum este ea, nu permite candidatului să interacţioneze foarte mult cu electoratul. Din cauza aceasta nu putem să estimăm care va fi prezenţa, dar noi contăm pe un număr cât mai mare de alegători la urne astăzi".

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că a votat, duminică, pentru candidaţii care sunt în slujba comunităilor locale, în slujba oamenilor, pentru cei care pot asigura oamenilor siguranţa păstrării identităţii naţionale, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Kelemen Hunor a votat, duminică, la secţia de votare de la Primăria comunei Cârţa, judeţul Harghita, împreună cu soţia sa, Eva, şi a declarat că alegerile locale au o miză deosebită, pentru că de autorităţile locale depinde cum vor evolua comunităţile locale.

"Alegerile locale au o miză deosebită, pentru că de autorităţile locale depinde cum vor evolua comunităţile locale, pentru că primarii, consiliile locale şi judeţene au competenţe şi atribuţii din ce în ce mai mari privind calitatea vieţii şi proiectarea viitorului în anii care vin. Am votat pentru candidaţii care sunt în slujba comunităilor locale, în slujba oamenilor, pentru că acest lucru este cel mai important pentru un om politic, am votat pentru cei care pot asigura oamenilor siguranţa zilei de mâine şi, în cazul nostru, siguranţa păstrării identităţii naţionale”, a spus Kelemen.

Liderul UDMR a subliniat că a mai votat şi pentru candidaţii care, în ultimii 26 de ani, şi-au dovedit capacitatea şi determinarea în ceea ce priveşte comunităţile locale, şi sunt apropiaţi de cetăţeni.

"Pentru comunitatea maghiară, alegerile locale mai au o miză, să arătăm că suntem o comunitate puternică în România şi vrem să rămânem, să construim viitorul pe pământul natal”, a mai spus Kelemen Hunor.

Preşedintele PSD Suceava, Cătălin Nechifor, a votat, duminică, pentru sucevenii care doresc o "altfel de politică", în timp ce liderul PNL Suceava, Gheorghe Flutur a votat pentru "bunăstarea sucevenilor", transmite corespondentul MEDIAFAX.

Nechifor şi-a exprimat opţiunile electorale duminică dimineaţa, la secţia de votare unde este arondat în municipiul Suceava, declarând că a votat pentru sucevenii care cred că se poate face şi o "altfel de politică".

”Am votat pentru un mod de a face politică.(..). Sunt foarte mulţi colegi care îşi pun speranţa în noi şi am votat pentru sucevenii care cred că se poate face şi altfel de politică”, a spus Nechifor.

La rândul său, liderul PNL Suceava, Gheorghe Flutur, a votat la secţia de votare din oraşul Gura Humorului, pentru "bunăstarea sucevenilor".

"Am votat pentru viitorul celor mici din această zonă, pentru locuri de muncă, pentru bunăstare. Am votat pentru repunerea Bucovinei pe hartă şi pentru reprezentarea cetăţenilor acestui judeţ mai fermă în raport cu instituţiile administraţiei statului”, a spus Flutur.

Un număr de 585.583 de alegători din judeţul Suceava sunt aşteptaţi, duminică, la urne, în cele 555 secţii de votare organizate în 114 circumscripţii electorale din judeţ. În judeţ au fost distribuite, în total, un număr de 1.899.000 buletine de vot, câte 633.000 de buletine de vot pentru alegerea consilierilor judeţeni, primarilor şi consilierilor locali.

Cele 555 secţii de votare din judeţ vor fi păzite de 1.200 de angajaţi ai MAI, poliţişti, jandarmi, poliţişti de frontieră şi angajaţi ai ISU Suceava.

În judeţ urmează să fie aleşi 37 de consilieri judeţeni, 114 primari şi 1.536 de consilieri locali, din care în municipii sunt 97, alţi 171 la oraşe şi restul în comune.

Tudor Pendiuc, candidat la funcţia de primar al municipiului Piteşti pentru al şaptelea mandat consecutiv, a votat pentru continuitate, însoţit la urne de nepoţelul său, în vârstă de 10 luni, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Cu nepoţelul în vârstă de 10 luni în braţe, primarul în exerciţiu, Tudor Pendiuc, alături de soţie şi de cele două fiice ale sale, a ajuns la ora 11.00 la secţia de votare la care este arondat.

"Am votat pentru continuitate şi pentru continuarea dezvoltării europene a municipiului Piteşti. Optez pentru ca nepoţii noştri, copiii noştri şi noi toţi, să ne bucuram de acest oraş. Am optat pentru un viitor al oraşului nostru. Voi aştepta rezultatele în Piteşti, cu nepoţelul Nectarie, care are 10 luni şi încă nu a plecat în picioare, dar sper ca după acest vot să plece la drum", a declarat Tudor Pendiuc.

În judeţul Argeş sunt aşteptaţi la urne 538.400 de oameni, din care în Piteşti aproximativ 150.000 de alegători, în municipiul Câmpulung circa 31.000 şi în Curtea de Argeş peste 28.000 de alegători.

Pentru judeţul Argeş au fost tipărite 1,8 milioane buletine de vot.

Primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, însoţit la urne de o parte din familie, inclusiv de nepoţi, declară că a votat pentru ”generaţia tânără”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

La ieşirea de la urnele amenajate la Şcoala Gimnazială ”Mihai Eminescu” din Alba Iulia, unde este arondat, Mircea Hava a spus că ”aşteptările sunt pe măsura faptelor” şi că a votat pentru ”generaţia tânără”.

Răspunzând unei întrebări, Hava a spus că nu se teme de fraudă la alegeri, deoarece sistemul este ”foarte bine pus la punct”.

”Nu îmi este teamă decât de Dumnezeu şi de soartă, în rest nu are de ce să-mi fie teamă. Nu mi-e teamă nici noaptea când mă duc pe stradă, nu mi-e teamă de fraudări, este cel mai safe mod de a se vota acum şi nu cred că cineva va face, va avea curajul să fure voturi pentru că aţi văzut ce s-a întâmplat. Sunt oameni care sunt în puşcărie, sunt oameni care sunt cu puşcăria suspendată, sunt oameni cu probleme pentru că au îndemnat la furtul votului, pentru că au furat voturi, deci nu mi-e teamă de aşa ceva. Sistemul, din câte ştiu, este foarte, foarte bine pus la punct. Nu cred că cineva va avea curajul”, a spus Hava.

În opinia acestuia, liberalii vor avea ”unele probleme în anumite localităţi”, unde ”partidul nu a fost hotărât cu cine să meargă în faţă”.

”Cred că vom avea unele probleme în anumite localităţi şi în special din cauza faptului că partidul nu a fost hotărât cu cine să meargă în faţă. Sunt tot timpul aceste discuţii. Toată lumea se consideră mai bună decât toată lumea şi în momentul acesta e o chestiune de delicateţe, e greu să-i spui <du-te acasă pentru că nu poţi să scoţi un scor bun şi nici măcar nu eşti echipat din toate punctele de vedere pentru a fi primar>”, a spus liderul PNL Alba.

Întrebat dacă se referă la Bucureşti, Mircea Hava a răspuns afirmativ. ”Da, mă refer la Bucureşti, nu cred că trebuie să facem acum o analiză".

Mircea Hava îşi încheie al cincilea mandat consecutiv de primar al municipiului Alba Iulia.

Primarul din Timişoara, Nicolae Robu, a votat, duminică, la Şcoala Generală nr. 30 din municipiu, el sesizând înainte de intrarea în cabină că nu se vede numărul ştampilei, însă membrii comisieI l-au informat că nu este nicio problemă, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Robu a venit, duminică, la o secţie de vot din cartierul Soarelui din Timişoara, însoţit de soţie şi cei doi copii, înainte de intrarea în cabină el sesizând membrilor comisiei de vot că nu se vede numărul ştampilei.

Aceştia l-au informat, însă, că nu este nicio problemă şi că votul său este perfect legal.

După ieşirea din secţie, Robu a afirmat că a votat pentru "continuitatea procesului de schimbare radicală în bine a Timişoarei”.

"Nu puteam vota pentru altceva decât pentru continuitatea procesului de schimbare radicală în bine a Timişoarei. Cred că în cuvinte puţine putem să spunem lucruri multe. În judeţ am votat pentru o şansă a judeţului Timiş de a se dezvolta pe coordonate moderne, cu o politică dusă în interesul cetăţenilor, în interesul comunelor, oraşelor şi municipiilor pe care le avem în judeţul nostru. Mi s-a părut că nu se vede destul de clar numărul ştampilei pe buletinul de vot şi să nu fie probleme am făcut o sesizare în acest sens. Tuş era destul, deci cei ce lucrează aici şi-au făcut datoria, dar probabil că nu era proeminenţa cu numărul suficientă, încât s-a văzut mai şters”, a declarat Nicolae Robu.

Robu candidează pentru al doilea mandat consecutiv de primar al Timişoarei. 

Primarul Braşovului, George Scripcaru, care candidează pentru al patrulea mandat de primar, a mers, duminică, la vot, pe bicicletă, el spunând că unul dintre proiectele pe care ar vrea să le aplice îi are în vedere pe biciclişti.

Scripcaru a declarat, la ieşirea de la secţia de votare, că a votat pentru cele zece proiecte pe care le-a propus pentru Braşov, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Chiar dacă va fi alt primar, ar fi bine să se inspire din programul pe care l-am prezentat şi care se lucrează în zece puncte pentru dezvoltarea în continuare a Braşovului“, a spus edilul.

El a venit la secţia de votare nr. 1 din cartierul Schei pe bicicletă, declarând că merge pe bicicletă foarte frecvent, mai ales în weekend.

"E bine ca măcar dimineaţa sau spre seară să utilizăm acest mijloc de deplasare şi să facem cât mai multă mişcare (...) În Braşov cred că trebuie să gândim un astfel de proiect pentru biciclişti atât în interiorul oraşului, cât şi în exterior, ca să facem legătura cu celelalte localităţi din jurul Braşovului", a spus Scripcaru.

Întrebat care este cel mai important lucru pe care l-a învăţat în cele trei mandate de primar şi pe care ar vrea să îl aplice şi în cel de-al patrulea, George Scripcaru a răspuns: "încercăm să învăţăm din greşeli şi să reparăm ceva ce poate că nu s-a putut face sau s-a făcut eronat“.

Actualul primar al Braşovului, George Scripcaru, candidează pentru prima dată ca independent.

Primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă, şi-a pierdut cartea de identitate chiar în ziua votării şi a fost nevoit să-şi amâne momentul votului pentru a primi o nouă carte de identitate, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă, nu şi-a mai găsit buletinul chiar în ziua votării şi a fost nevoit să-şi amâne momentul votului pentru a primi o nouă carte de identitate.

Inţial primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă, trebuia să voteze la ora 13.30 la secţia 103 din cadrul şcolii de pe strada Posada numărul 19 din cartierul Aradul Nou, dar a anunţat apoi că momentul votării s-a amânat şi va fi anunţat din timp.

"Ca orice om nu mi-am găsit buletinul şi trebuie să mi-l refac pentru ziua de astăzi. Dar eu cred că se întâmplă oricărui cetăţean astfel de lucruri, este o normalitate, foarte bine că ghişeele (de la Evidenţa Populaţiei - n.r.) sunt deschise, o să apuc la ora 15.00 să-mi exercit dreptul de vot. Ultima dată am umblat cu cartea de identitate când am avut o deplasare în străinătate în urmă cu câteva săptămâni bune", a declarat, pentru MEDIAFAX, primarul municipiului Arad Gheorghe Falcă, în timp ce aştepta să primească noua carte de identitate.

Deplasarea în străinătate a avut loc după depunerea candiaturii, când Gheorghe Falcă a avut cartea de identitate.

În cursa pentru funcţia de primar al municipiului Arad sunt 10 candidaţi.

Primarul interimar al Sibiului, Astrid Fodor, a votat, duminică, spunând că îşi doreşte un oraş puternic, dezvoltat economic, cu locuri de muncă şi salarii decente, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Astrid Fodor, primar interimar al Sibiului din decembrie 2014, după ce primarul Klaus Iohannis a fost ales preşedinte al României, a venit la secţia de vot însoţită de cei doi fii.

“Am votat cu gândul la acest oraş aparte şi încântător, un oraş puternic dezvoltat economic, cu locuri de muncă pentru fiecare, cu salarii decente, un oraş care şi-a propus în următorii ani să finalizeze reabilitarea tuturor cartierelor, cu miniparcuri în fiecare, un oraş plin de viaţă, cu activitate culturală şi sportivă intensă, un oraş unde vin anual sute de mii de turişti, un oraş în care, indiferent de vârstă să ne simţim bine şi să ne simţim acasă”, a declarat, la ieşirea de la urne, Astrid Fodor, candidat la Primăria Sibiu din partea Forumului Democrat al Germanilor din România.

Întrebată dacă speră într-o prezenţă bună a sibienilor la vot, Astrid Fodor a răspuns afirmativ.

„Eu sper că va fi o prezenţă bună la vot, pentru că viitorul şi mersul înainte al oraşului sunt în mâinile comunităţii, în mâinile cetăţenilor care votează. Eu sper că decizia pe care o iau când pun ştampila pe buletinele de vot e luată în cunoştinţă de cauză, că au analizat performanţele de până acum ale candidaţilor, că s-au uitat la programe şi s-au gândit că Sibiul trebuie să îşi continue dezvoltarea”, a mai declarat Astrid Fodor.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici