Roman: Uciderea lui ben Laden, o satisfacţie pentru SUA, dar nu rezolvă situaţia din Afganistan

Fostul premier Petre Roman a declarat, luni, pentru MEDIAFAX că uciderea liderului reţelei teroriste al-Qaida, Osama ben Laden, reprezintă o satisfacţie reală pentru americani, el a apreciind însă că prin aceasta nu se rezolvă situaţia din Afganistan şi Pakistan, care reclamă o soluţie politică.

151 afișări
Imaginea articolului Roman: Uciderea lui ben Laden, o satisfacţie pentru SUA, dar nu rezolvă situaţia din Afganistan

Roman: Uciderea lui ben Laden, o satisfacţie pentru SUA, dar nu rezolvă situaţia din Afganistan (Imagine: Catalin Lupasteanu/Mediafax Foto)

"E o satisfacţie reală pentru americani, mai ales după momentul 11 septembrie, care a reprezentat un atentat atât oribil, cât şi surprinzător, făcând ca Statele Unite să apară atât de vulnerabile, ca un Pearl Harbor mordern. E o satisfacţie reală pentru americani, dată de faptul că cel care a produs act terorist în inima SUA a fost capturat şi ucis", a spus Petre Roman.

El a subliniat că uciderea lui ben Laden trebuie tratată în contextul în care lumea arabă se mişcă foarte repede spre libertate.

Potrivit lui Petre Roman, baza ideologică a lui Osama ben Laden era una criminală, chiar "dementă", neavând nimic de-a face cu islamismul.

Fostul premier a arătat că baza de susţinere al lui ben Laden a scăzut şi că ideea acestuia că are o susţinere majoră în rândul tinerilor islamişti nu era una reală.

Roman consideră că prin uciderea lui ben Laden nu se rezolvă problema din Afganistan şi din Pakistan întrucât există o incapacitate de a conduce operaţiunile antiteroriste către o soluţie politică, ce este de fapt perenă şi reală.

Preşedintele american, Barack Obama, a anunţat că liderul reţelei teroriste al-Qaida, Osama ben Laden, a fost ucis.

Obama a precizat, într-o intervenţie transmisă în direct de televiziunile americane, că a autorizat o operaţiune împotriva liderului al-Qaida, în cursul căreia nu au fost înregistrate victime în rândurile forţelor americane.

Ben Laden a fost ucis într-un schimb de focuri, iar forţele americane au preluat trupul neînsufleţit, a adăugat Obama, precizând că atacul a vizat o clădire din Abbottabad, Pakistan.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici