România a selectat compania Rafael Advanced Defense Systems pentru a furniza sisteme de rachete antiaeriene cu rază scurtă de acțiune, scrie Israel Hayom.
Deși Ministerul Apărării Naționale (MApN) nu a confirmat oficial compania câștigătoare și nici sistemul ales, analiștii militari citați de Israel Hayom estimează că este vorba despre platforma SPYDER, un sistem mobil dezvoltat de Rafael.
SPYDER include un vehicul de lansare, o unitate de comandă și control, precum și un vehicul de sprijin pentru reîncărcarea lansatoarelor. Sistemul a fost folosit cu succes de Israel pe frontul de nord, în timpul operațiunii militare ‘Săbii de Fier’ din 2023.
Ministerul Apărării Naționale a transmis duminică, printr-un comunicat, că derulează mai multe programe de înzestrare, printre care și SHORAD-VSHORAD, aprobat de Parlamentul României în anul 2020. Achiziția, demarată în 2023, are o valoare estimată de aproximativ 1,9 miliarde de euro fără TVA.
„Procedura de atribuire urmează să fie finalizată prin semnarea Acordului Cadru între autoritatea contractantă și operatorul economic desemnat câștigător”, a precizat MApN, fără a numi compania selectată.
Dacă va fi semnat în forma actuală, contractul cu România va deveni a doua cea mai mare vânzare de echipamente de apărare din istoria Israelului, după contractul de 3,5 miliarde de dolari prin care Germania a achiziționat în 2023 sistemul de apărare antirachetă Arrow 3, dezvoltat de Israel Aerospace Industries, potrivit Globes.
Până acum, al doilea cel mai mare contract israelian era cel din 2017 cu India, în valoare de 1,6 miliarde de dolari, pentru furnizarea sistemului Barak 8 (MRSAM). Ulterior, Israelul a vândut și versiuni navale ale acestui sistem pentru încă 630 de milioane de dolari.
Israel Hayom scrie că această achiziție vine la aproximativ o lună după ce România a decis să cumpere 41 de lansatoare din cadrul sistemului Iron Dome, un alt sistem israelian de apărare aeriană. Și în acest caz, detaliile contractului nu au fost făcute publice, iar configurația exactă a achiziției rămâne necunoscută.
Procedura de achiziție a fost lansată în noiembrie 2023 cu o valoare de 9,48 miliarde lei, echivalentul a 1,907 miliarde euro.
Deși inițial au fost patru ofertanți – MBDA (Franța), Diehl Defence (Germania), Lig Nex1 (Coreea de Sud) și Rafael (Israel) – doar compania israeliană a rămas în cursă.
MBDA și Diehl ar fi fost excluse după ce ofertele lor au depășit cu mult bugetul alocat, în cazul MBDA cu aproximativ 80%, informează Monitorul Apărării și Securității.
Oferta companiei Rafael a ridicat anumite semne de întrebare legate de conformitatea tehnică și costuri. Potrivit MAS, prețul propus de Rafael depășește cu puțin peste 10% bugetul estimat inițial de MApN. Totuși, această diferență s-ar încadra în limitele permise de clauzele contractuale, care prevăd posibilitatea majorării valorii în cazul în care „se găsesc resursele financiare”.
Potrivit surselor MAS, ca să se încadreze în bugetul avut la dispoziţie de MApN, israelienii au propus rachetele cu un radar polonez, produs de PGZ, care nu este la fel de performant precum cele propuse de celelalte companii şi care nu ar fi fost „verificat” şi de alte ţări.
Mai mult decât atât, sistemele de control de pe racheta Derby şi racheta Spyder nu sunt comune, integrate, acest lucru putând fi un element esenţial pentru militarii care le folosesc.