România are 60% şanse pentru portofoliul agriculturii şi nominalizarea lui Cioloş în CE - surse PSD

România are 60% şanse să obţină portofoliul Agriculturii şi nominalizarea lui Dacian Cioloş pentru acest portofoliu, în calitate de comisar european, au declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, surse din PSD.

52 afișări
Imaginea articolului România are 60% şanse pentru portofoliul agriculturii şi nominalizarea lui Cioloş în CE - surse PSD

Dacian Cioloş (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)

Sursele social-democrate citate au mai arătat că pentru Dacian Cioloş se face lobby la nivelul Comisiei Europene de circa doi ani şi că, în consecinţă, alegerea în privinţa lui Cioloş ar fi fost făcută în mare măsură la nivelul Comisiei Europeane şi ar fi depins mai puţin de intenţiile din ţară.

Sursele respective au menţionat că disputa asupra comisarului european, existentă între cele două partide membre ale coaliţiei de guvernare, respectiv PSD şi PDL, a avut loc în perioada în care nu se cunoşteau poziţiile Germaniei şi Poloniei pe subiectul comisarilor europeni.

Adrian Severin, Vasile Puşcaş, Mihai Tănăsescu sunt principalele nume luate în calcul de liderul PSD, Mircea Geoană, pentru posibile propuneri ale social-democraţilor pentru postul de comisar european, celor trei adăugându-li-se Titus Corlăţean, potrivit unor surse din PSD.

Pe de altă parte, propunerile PDL pentru postul de comisar european, în funcţie de portofoliul pe care România îl va prelua în toamna acestui an, ar putea fi prim-vicepreşedintele PDL Theodor Stolojan, fostul ministru al Justiţiei Monica Macovei sau fostul ministru al Agriculturii Dacian Cioloş.

Preşedintele Traian Băsescu declara, recent, că poate spune cu certitudine că desemnarea comisarului european nu va fi bazată pe criteriul politic, ci pe cel de competenţă, eventual recunoscută internaţional, în funcţie de portofoliul atribuit.

Nicolas Sarkozy, preşedintele Franţei, a confirmat joi, la încheierea unei întrevederi avute cu cancelarul german Angela Merkel, că actualul ministru francez al Agriculturii, Michel Barnier, este favorit pentru un post de comisar european. Barnier ar urma să preia portofoliul de comisar pentru piaţa internă.

Ministerul Agriculturii Ilie Sârbu a declarat, sâmbătă, că speră ca Dacian Cioloş să fie numit comisar european pe agricultură.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici