România, la judecata Comisiei de la Veneţia. Opoziţia contestă planul de comasare a alegerilor

USR i-a cerut preşedintelui Adunării Parlamentare a Consiliului Europei să sesizeze Comisia de la Veneţia pentru o opinile legată de scenariul comasării alegerilor europarlamentare şi locale din România, cu mai puţin de şase luni înainte de termenul stabilit.

184 afișări
Imaginea articolului România, la judecata Comisiei de la Veneţia. Opoziţia contestă planul de comasare a alegerilor

România, la judecata Comisiei de la Veneţia. Opoziţia contestă planul de comasare a alegerilor

Potrivit unui comunicat al USR, formaţiunea consideră „total aberantă această încercare disperată a PNL de a obţine un scor cât mai bun la alegeri”. În opinia reprezentanţilor formaţiunii, o astfel de comasare a alegerilor ar duce la haos în administraţia locală, la o suprapunere de putere. Practic, spun aceştia, timp de cinci luni am avea câte doi primari în localităţile din România: unul ales şi unul încă în funcţie, până la expirarea actualului mandat pe 27 octombrie.

USR arată că, în această formulă, comasarea ar duce şi la o restrângere de drepturi ale alegătorilor.

„E o chestiune de bun-simţ şi responsabilitate de a nu schimba regulile în timpul jocului. Noi suntem la cinci luni de alegeri, cum să pui alegerile pentru primari care sunt în toamnă, că atunci se termină mandatele, la un loc cu europarlamentarele?! E o aberaţie! Este o mare pată pe haina de general a lui Nicolae Ciucă faptul că se pretează la aşa ceva şi un gest care arată că nu îi place democraţia! Şi dacă generalul pensionar special mai are nevoie de o clarificare de la Comisia de la Veneţia, noi am făcut şi acest demers”, afirmă Cătălin Drulă, preşedinte USR.

„I-am solicitat – din nou – preşedintelui APCE să sesizeze Comisia de la Veneţia ca să oprim acest circ penibil pe votul românilor, dacă respectul pentru Constituţie e, altfel, opţional pentru această majoritate contra naturii”, susţine Iulian Bulai, deputat USR, preşedinte al grupului ALDE de la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE).

USR consideră important în acest context punctul de vedere al unui organism independent.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici