Prima pagină » Politic » Scenariul negru în care putea fi România, dacă nu erau adoptate măsurile fiscale: „curs valutar la 6 lei și șomaj 30-40%”

Scenariul negru în care putea fi România, dacă nu erau adoptate măsurile fiscale: „curs valutar la 6 lei și șomaj 30-40%”

Vicepremierul Dragoș Anastasiu a prezentat scenariul sumbru în care România risca să intre în cazul în care nu erau adoptate măsurile privind reducerea deficitului bugetar.
Scenariul negru în care putea fi România, dacă nu erau adoptate măsurile fiscale: „curs valutar la 6 lei și șomaj 30-40%”
Sursa foto: ALEXANDRA PANDREA / GMN / MEDIAFAX FOTO
Diana Nunuț
16 iul. 2025, 10:18, Economic

Vicepremierul Dragos Anastasiu a declarat marți seara, la Digi24, că țara noastră risca să ajungă într-o situație de criză economică similară celei din Grecia din anul 2010, cu un „curs la 6 lei” și „șomaj de 30-40%”, dacă Guvernul nu ar fi adoptat rapid, până pe 8 iulie, pachetul de măsuri pentru reducerea deficitului bugetar.

„Dacă nu ieşeam, până pe 8 iulie, cu acest pachet dureros, dar credibil pentru cei care ne dau banii, Comisia Europeană începea demersul de a stopa fondurile europene pentru România, iar agenţiile de rating, care ne spun nouă că ţara dumneavoastră e acceptabilă pentru investiţii sau nu e acceptabilă pentru investiţii, ne-ar fi spus foarte repede că suntem neacceptabili pentru investiţii. Şi asta era scenariul Grecia 2010, cursul valutar s-ar fi dus probabil la 6, şomajul la 30-40%”, a spus Anastasiu.

Vicepremierul a mai punctat faptul că pachetul de măsuri fiscale a fost singurul care putea fi adoptat rapid și că nu a existat timp suficient pentru a începe „cu ce doare cel mai tare”. Din acest motiv, spune Anastasiu, „pachetul 2 rezolvă din inechități, pachetul 3, cu atât mai mult și așa mai departe”.

Măsurile anunțate în primele 2 pachete fiscale

Pe 7 iulie, Guvernul și-a angajat răspunderea în fața Parlamentului pentru pachetul de măsuri fiscale care prevede majorări de taxe, cea mai importantă fiind creșterea TVA de la 19% la 21%, precum și înghețarea pensiilor și salariilor în sectorul public în anul 2026.

Patru zile mai târziu, Ilie Bolojan a anunțat măsurile din al doilea pachet fiscal. Acesta va include măsuri privind reforma companiilor de stat, modificarea indicatorilor de performanță, reducerea numărului de membri în conducerile companiilor și plafonarea indemnizațiilor acestora, dar și digitalizarea ANAF.