Secretar de stat MAE despre aderarea la Schengen: România nu vrea decât un proces normal şi echitabil

Secretarul de stat în MAE George Ciamba a declarat, luni, la Sibiu, referitor la aderarea la Spaţiul Schengen, că "România nu doreşte decât un proces normal şi echitabil", adăugând că "aquis-ul Schengen este îndeplinit".

305 afișări
Imaginea articolului Secretar de stat MAE despre aderarea la Schengen: România nu vrea decât un proces normal şi echitabil

Secretar de stat MAE despre aderarea la Schengen: România nu vrea decât un proces normal şi echitabil (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

George Ciamba, secretar de stat MAE, a spus, într-o conferinţă de presă, răspunzând unei întrebări, că România şi-a îndeplinit obligaţiile privind aderarea la Schengen, aspect confirmat, în repetate rânduri, de rapoartele întocmite în domeniu.

"În ceea ce ne priveşte, nu cred că România mai are ceva de făcut la momentul actual (pentru aderarea la Schengen - n. r.). Este un lucru care a fost evident, care a fost confirmat atât de Comisie, cât şi de Consiliu, atât de preşedintele Barosso, cât şi de preşedintele Rompuy. Au spus acest lucru în nenumărate rânduri. România nu doreşte decât un proces normal şi echitabil care să fie exact în parametrii în care s-a desfăşurat şi pentru ceilalţi noi membri ai Uniunii Europene, cu o lărgire a spaţiului Schengen. Nu credem că mai sunt alte criterii care se mai pot adăuga procesului. Partea este descrisă în tratat şi aquis-ul Schengen este îndeplinit. Se vede în rapoartele de evaluare", a declarat George Ciamba.

Acesta a continuat, apreciind că "România a demonstrat că intrarea în Schengen a constituit unul din testele de maturitate din punctul de vedere al implementării măsurilor cerute".

"Acum, dacă ducem toată chestia asta la o discuţie politică referitoare la subiectul intrării României în Schengen, deja schimbăm datele procesului iniţial", a afirmat Ciamba, făcând referire la faptul că politicienii din Germania se află în campanie electorală şi toate declaraţiile lor trebuie tratate ca atare.

Ciamba a apreciat că "se încearcă o conexare a două subiecte care nu sunt deloc legate", aderarea în spaţiul Schengen şi migraţia ilegală.

Potrivit acestuia, în ceea ce priveşte migraţia ilegală, "România continuă să devină vinovat de serviciu".

"Pe de altă parte, este evident că nu are sens să discutăm în termenii aceştia. Adică România continuă să devină vinovat de serviciu şi cred că, în scandalul cu carnea de cal, a demonstrat că dacă i se spune clar ce aşteaptă de la noi, putem să arătăm întotdeauna că nu suntem vinovaţi. Când e vorba de criterii care sunt de natură ezoterică e mult mai complicat, însă, să ai posibilitatea de a reacţiona şi de a demonta un anumit tip de acuzaţii, care nu pot fi demontate şi din cauza faptului că sunt, pur şi simplu, supoziţii, nu reprezintă fapte", a conchis Ciamba.

Georghe Ciamba a participat, luni, la Sibiu, la cea de-a XVI-a întrunire a Comisiei Mixte Guvernamentale Româno-Germane pentru Probleme ale Etnicilor Germani din România, în calitate de co-preşedinte al părţii române.

Întrunirea a avut loc la sediul Forumului Democrat al Germanilor din România.

Ministrul federal de Interne de la Berlin, Hans-Peter Friedrich, a declarat într-un interviu pentru Spiegel că va opune la Consiliul JAI din 7-8 martie dreptul de veto al Germaniei împotriva aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, că ministrul german de Interne este un suporter al României, menţionând însă că din punctul acestuia de vedere România şi Bulgaria au o singură problemă în privinţa intrării în Schengen: corupţia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici